用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日見完cac納入asd升小一問題
go

今日見完cac納入asd升小一問題 [複製鏈接]

亞仔只是有社交問題,其他是沒問題,學術也很好……但我想問有張受權信是通知教育局send file比小學,等小學有資助收及有支援比到佢?咁咩小學是喜歡收呢?或是不通知小學怕被標籤了呢?怕收這種學生麻煩呢??我仔現在先k1…想問定,因問cac社工都唔知……

3    0    0    0

你授權cac幫你轉個檔案去教育局嗎?

CaC個醫生知道我剛交了自行表,反正阿仔讀主流,她說如我怕會影派位,她寫了封信叫我小一開學交給班主任,學校就會得到政府支援

引用:你授權cac幫你轉個檔案去教育局嗎?CaC個醫

原帖由 LeeCC 於 14-02-11 發表
你授權cac幫你轉個檔案去教育局嗎?

CaC個醫生知道我剛交了自行表,反正阿仔讀主流,她說如我怕會影派位, ...
張寫是是等我簽名比佢同意佢交file去小學…咁姐係等到自己考到或派到學校後先比學校?

小一入學前會再有一個“小一入學評估”。
果個先係最update既評估,我都係交呢個俾小學。
你果個只係k1,仲有好多可能性可以改善。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

你好,有小小問題請教啊!關於小一入學,而家要填自行申請表,裏面有個特殊教育編號,仔仔2歲半的時候見醫生就話他自閉譜系,要讀S位,跟住我地自己做訓練8個月後再約見醫生,就改為E/I位。頭先打電話去問姑娘,她就話不一定個個都會安排見醫生做學前評估,又話表格裏面填唔填自己選擇。唉,填左2(自閉),學校一睇肯定擺埋一邊唔收,唔理你傾向定嚴重。如果唔填,萬一收左,啊仔要等一段時間先有所謂的資源。仔仔只系社交技巧弱,其他都OK。爸爸就堅持填,又話如果咁標籤,咁呢間學校入唔入都罷。我就猶豫中,因為呢間學校專門有一個社交小組支援。而家仔仔5歲啦,測試中心又無話再見醫生updatecase,搞到我地而家都唔知道點。

1) 自行個特殊教育編號, 如果你剔左, 學校有無因此唔收我就唔知, 但教育局話自行是計分, 不會有影響.
2) 如果你剔左, 又咁好彩自行派到位, 咁到約開學前, 評估中心會打比你, 問你註冊左邊間小學, 咁佢就會寄你張報告去學校, 學校收到後會安排支援給你.
3) 或你無剔, 咁你可在註冊時報告學校, 開學前補交.
4)但如你開學後先報, 咁就要由頭再評估,排隊 再等, 最怏都2年級先有支援.
5)評估中心是會先評估S位學生, 再評E位, I位, 所以佢係未必會同主流KG學生做.你可打去問下.

回覆:felixfafa 的帖子

CAC果到,你無堅持要做小一入學評估?如上邊講,s位做完,就到i/e位。
我有堅持因為我要有評估,先可以有另外既支援同政府既補助俾學校,黎幫我地既A仔。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:今日見完cac納入asd升小一問題

填左,有funding,有training.

我地都系決定選擇填寫‘2。學爸爸話齋,如果學校一見到就歧視處理,咁真系入唔入呢間學校都罷,這樣的學校不配做教育者。學前評估,真系唔知道啊,果日打電話去CAC個社工姑娘度,好似當我咩咁,巴不得啦啦聲打發我走,快快收線。她就話如果我想問學前評估D詳細野,叫我打電話去CAC果度問姑娘。搞到我地都唔知點好

引用:1)+自行個特殊教育編號,+如果你剔左,+學校

原帖由 pocoyo123 於 14-09-18 發表
1) 自行個特殊教育編號, 如果你剔左, 學校有無因此唔收我就唔知, 但教育局話自行是計分, 不會有影響.
2) 如 ...
係咪sei都一定會做評估? I 位會唔會無得做? 完只係遲早問題?

引用:回覆+chowqv+的帖子 我地都系決定選擇填寫

原帖由 felixfafa 於 14-09-22 發表

我地都系決定選擇填寫‘2’。學爸爸話齋,如果學校一見到就歧視處理,咁真系入唔入呢 ...
哦。baby ,佢講得無錯,係要問姑娘,因為姑娘幫你排隊。

‹ 上一主題|下一主題