用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正AM vs 民生EC PM,你們會點㨂?
樓主: momowing
go

培正AM vs 民生EC PM,你們會點㨂? [複製鏈接]

回覆 belairewong 的帖子

Thanks so much for your information!!

回覆 armo1184 的帖子

I, have kind of worries before :) but after my kid got into Puiching, I don't think it is a problem and haven't paid much attention at all...I mean I also have confidence in the school... anyway, may be other parents may give you a more detailed answer. :)
but as far as I know, they have native english teacher and putonghua teacher attend/ teach the class everyday (like 30-45 mins each?) (but every class will be divided into 3 groups, so not every kid can talk with the teacher everyday)  
my kid has just learnt mandarin just from puiching, the accent is very very good, but of course, only limited to simples songs and words.
I suppose both english and mandarin are taught in good quality, but not being taught with huge of time and with lots of "difficult words"...I guess some parents may think the standard of english is not as high as other famous kindergartens.

Playing time is a lot.. puiching has lots of facilities and the teachers always encourage kids to play.  This point no worries at all :)

fishmaruko 發表於 14-2-11 10:54
培正:主要讀書型,但很少體驗活動,學校自己搞的活動也很少,注重學術,學術程度比民生高,谷,教得比較有 ...

但聽說ms都著重學術,都是谷的,功課量較pc多,不是嗎?
如孩子好動多言,家長也較重視英語,也想孩子界眼較闊,是否ms較適合呢?

LOVEUSON 發表於 14-2-11 14:47
如孩子好動多言,家長也較重視英語,也想孩子界眼 ...

開眼界是指什麼 ??遊學團 ??
咁培正真係唔會有
培正小五小六先返去廣州培正尋根.

另外你估培正家長會不重視英語嗎?我相信所有家長都會重視.

NICOLE123 發表於 14-2-11 15:14
咁培正真係唔會有

我是引用其他家長的留言去發問,眼界指「大型參觀/體驗活動」或校內活動,非指遊學團。因ms有net做班主任,聽聞英文語境十分濃厚,非指培正家長不重視英文。我只是沒有相熟朋友是用家,能給予我意見,想家長分享一下而已。

回覆 LOVEUSON 的帖子

其實我都想知 「大型參觀/體驗活動」 是指什麼

另外我自己覺得pc 係中英同樣重視
我不是ms 用家 不會comment 人家學校

NICOLE123 發表於 14-2-11 15:14
咁培正真係唔會有
以上comment 培正 及 MS 都幾中肯 且溫和 , 但你卻似乎好似係到串人 ,及起曬 "鋼"feel wor    討論 jar haha

回覆 fabsum 的帖子

是嗎 ?
我承認我講野好直接
我無意圖得罪人.

如果令大家誤會 sorry

NICOLE123 發表於 14-2-11 17:26
回覆 fabsum 的帖子

是嗎 ?
no problem ! haha

我本人小孩讀MS,有朋友小孩讀PC。

其實之前都分享過,以我自己所見,民幼同培幼都係重品德教育的學校,兩所學校的小朋友都係好有禮,開心返學。家長我所認識的都係好Nice,Low Profile,but對小孩係關顧的。(註:這我只是我所接觸有限PC家長的感覺,但民幼當然相對多)。

以我所知大致這兩所學校有以下特點:

PC :中文學校,著重尊師重導,不過小孩都會喜歡老師的。

1. NET和PTH時間非常有限,一星期大概30分鐘,這點已有用家解釋了。朋友跟我說大部分小孩都會出外搵人教,若只靠培幼所學,你可能會發現小孩懂的非常有限。
2. 小學課程係谷的 (這點應該差不多全港學校都係),但因培幼課程比較簡單,Pick Up係要家長的一些功夫的。(朋友講有學卷時,K3才開始學寫其他幼稚園K1下學年的字,追得比較辛苦。)
3. 完成幼稚園後,若想出外碰碰運氣或考神級學校比較困難。因學術上跟其他幼稚園係有些差別的。

以上只是我朋友跟我的分享,或請PC家長再作補充。

MS :語境相對強,學習範疇大致上不會落後於其他幼稚園。以我自己所知,每年都有學生碰到運去考神校,如男女柭,SPCC,今年知的已經有CKY,YW等。不過大部分家長都係好尊重學校,就算考到都唔會大事宣揚,免得學校又有其他不實的流言。

1. 兩文三語,PTH一星期大概1.5 Hr(如無記錯,3節每節30分鐘)
2. 活動教學。小朋友要活的,要多參與,超鼓勵閱讀,有好多閱讀計劃比小朋友參加。
3. 多大型活動,差不多每個月都有大型活動,過年前就有年宵,小朋友係要自己動手去做攤位,K1也不例外。有兩天活動,其中一天係由K3哥哥姐姐帶K1的小朋友去玩,要學董照顧小的。學校仲安排了真的舞獅比小朋友睇同玩,小朋友可以打鼓,玩鑼好多嘢。
4. 多課外活動,學校會選擇一些比較好的課外活動機構,讓家長自行决定參加與否。好似口才訓練,由梁繼章先生親自授教,有劍擊(以我所知,係同男柭同一間教學機構),畫畫,抬拳,小手鈴等。好多好多。
5. 小學都係谷的,不過見朋友的小孩都OK Pick Up到,可能佢都叻,無咩問題。

總結其實學校無最好,只有最適合,選一間和自己家庭理念相同的好重要。如果不是只會不停有著不滿和投訴,這對小孩成長不太好。我覺得大部分的幼稚園都係開心的,因小孩的可塑性太高,佢地真係好叻去適應環境,學習對他們來說亦是樂事,只要不過火,因才施教,他們的幼稚園生活會是很開心的,其實一切評價都係來自家長本身。

引用:我本人小孩讀MS,有朋友小孩讀PC。其實之前

原帖由 DCMaMe 於 14-02-11 發表

其實之前都分享過,以我自己所見,民幼同培幼都係重品德教育的學校,兩 ...
我囡今年K1,今年冇學卷後請多左Net。2班share一個NET,即每班每天1.5 hours。但佢地會分組活動,所以唔知exactly有幾多時間係NET教。普通話就不太清楚exactly 有多少堂。培正真係一間好好的学校,如幸有offer,要好好考慮。

回覆:培正AM vs 民生EC PM,你們會點㨂?

thanks all your comment. This helps a lot!

引用:Quote:fishmaruko+發表於+14-2-11+10:54+培

原帖由 LOVEUSON 於 14-02-11 發表
如孩子好動多言,家長也較重視英語,也想孩子界眼 ...
MS primary 是谷,但MS KG 不谷

MS KG 是注重體驗,好多好多參觀活動,好多校內活動,Xmas, Lunar Year, Annual Musical Performance, Project and bring the kids to the real environment and finish the project abt the topic, 多表演機會,小朋友更會是活動司儀,如比一年内活動數量,比PC 多好多,英語環境濃,
舉個例, 去年,Xmas performance MS  k 1至K3 每班每年都會表演,安排非常有系統,家長是在大禮堂現場欣賞,打氣,外籍老師是MC, 也會是表演者,但PC 不是每班有機會表演,有些家長在班房看電視轉播,2間均是好學校,當人家讚其他學校,也不代表話自己學校不好,不要對號入座,冇最好學校,只看你希望孩子在什麼環境成長。

還有, give u one more example, MS 除了有畢業典禮,K3還有畢業camp, 學生是自己跟老師過夜,沒有家長,可見MS 是希望培育獨立和主動學生

其實之前都分享過,以我自己所見,民幼同培幼都係重品德教育的學校,兩 ...
想請教ms其實是一間傳統學校嗎?我自己有啲混淆,活動教學的模式會否令小朋友上傳統小一時唔太適應? thanks

我見民生網頁內list左好多學生(evenK1)校外學術得奬的名單,係米學校要學生必須參加?

我覺得學校應該冇可能要學生必須參加某啲比賽,呢啲邊有得迫架

引用:我見民生網頁內list左好多學生(evenK1)校

原帖由 yin_yin74 於 14-02-12 發表
我見民生網頁內list左好多學生(evenK1)校外學術得奬的名單,係米學校要學生必須參加? ...
Of course not compulsory
其實入得民生的家長大多知識型,學歷高,一定會懂得如何栽培孩子,

好少睇到甘中肯甘好用既意見

‹ 上一主題|下一主題