用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 打算帶自閉寶寶去澳洲生活
go

打算帶自閉寶寶去澳洲生活 [複製鏈接]

你們好, 我個仔今年8歲, 2歲時已評有自閉症.  原本响主流小學讀2年級,因為功課追不上,加上讀得吃力所以今個學期會轉到特殊學校. 但眼見香港對特殊須要學童支援很有限, 所以打算帶他去澳洲生活. 我以前响澳洲讀書, 而家做獸醫化驗工作. 打算到當地搵相關工作及帶他去讀書.  請問有無家長有類似經驗可以分享? 我無親戚响當地, 同埋只得我同個仔倆人去, 唔知當地政府會唔會拒絕我申請?
   1    0    0    0

想問下你是否澳洲籍,? 如沒有親人, 咁搵學校,住處是否要先在香港搵左先? 我都沒有經驗, 只是想大家探討下, 因小兒也是P2, 我先生想佢中學去加拿大讀, 不過, 只是比佢去寄宿, 我們是不會過去

加拿大有寄宿學校嗎?

回樓主

我舊同事十多年前就是為了家中自閉兒,兒子仔那邊適應很好,快考大學了

打算讀藝術方面的學系
,他畫畫有很高天份

引用:想問下你是否澳洲籍,?+如沒有親人,+咁搵學

原帖由 pocoyo123 於 14-02-09 發表
想問下你是否澳洲籍,? 如沒有親人, 咁搵學校,住處是否要先在香港搵左先? 我都沒有經驗, 只是想大家探討下,  ...
我亦有打算返加拿大,小朋友近3歳係a 仔。

不過,我諗住8-10年後先返。(我係加拿大藉,所以仔都係)

我唔係澳洲籍

我們也打算小學後回加,阿仔是加藉

在加拿大讀書, 只要到12歲, 就可無須父母, 只須在加拿大搵一個人做亞仔監護人即可, 住宿可以boarding,或者homestay.
我先生家人在加拿大, 都可以幫忙睇下佢, 不過, 叫人長期照顧是無可能的事, 所以, 希望亞仔的自理,社交有一定的能力先過去讀, 我本人好担心欺凌, 因有好多朋友的孩子去到外國讀書,也有被人欺凌事件, 所以, 要過多幾年睇下情況再決定
(小兒是主流P2學生)

其實樓主可試搵香港一些教育AGENT, 睇下果邊學校情況, 先搵左一間適合你孩子的學校, 再搵地方, 最後搵工, 我不知澳洲拿旅遊VISA可否工作, 你最好CHECK CHECK 先.

引用:我們也打算小學後回加,阿仔是加藉

原帖由 LeeCC 於 14-02-10 發表
我們也打算小學後回加,阿仔是加藉
我仲有好多朋友喺加拿大,同佢哋講阿囝係a,佢哋接受程度高,不過一般a仔會入主流學校。我其實都唔知咩年紀返去讀書好架,心目中係佢12-14 歲倒啦。

回覆:pocoyo123 的帖子

在外國讀書,起碼父母和a仔都冇咁大壓力!

回覆 Vichang 的帖子

到時你一定唔舍得留佢一個人係個度.

引用:回覆+Vichang+的帖子 到時你一定唔舍得留

原帖由 bauhiniakan2000 於 14-02-12 發表
回覆 Vichang 的帖子

到時你一定唔舍得留佢一個人係個度.
我會成家返去,settle down 左再搵嘢做,喺果邊生活,好簡單就可以。不過都係10年後。

祝你囝囝日日進步,生活愉快.

回覆:打算帶自閉寶寶去澳洲生活

回樓主,我係澳洲移民,仔女都係澳洲出世,現區sydney。老實講,如果唔係澳洲藉,你仔仔將不能享用政府對自閉學童嘅資助。請問你仔仔嘅自閉係咩情度?現在有冇跟開咩治療?social skill如何?澳洲嘅學校仲有好多bullying,對於本身有autism嘅小朋友,係另一種自活壓力。
另外,你應該知道,冇PR係超難搵工的,你打算apply skill migration嗎?

係, 欺凌係我最担心的事, 尤其鬼仔/妹早熟, 加上外國容易受同輩影響, 好易誤入歧途,曾有朋友兒子讀書不成反攪到一身官司回來.

打算apply skill migration, 因為化驗都算專業,我响Bendigo讀過書同埋有Master Degree 都有分加

回覆:evonpig 的帖子

咁你想去邊個state落腳? Vic我唔清楚,總之千其唔好去次等城市,因為disability support資源一定係主要城市多。另外,揀suburb都好緊要,唔係個個suburb有好嘅資源,你都唔想每日開成粒鐘車送仔+接仔。for autism, depend on你仔仔個評估,可以去special schools 或support classes in regular schools. NSW的話可參考 www.schools.nsw.edu.au/studentsupport/programs/disability.php

多數都係去Vic, 之前website見到响Adelaide有合適嘅工, 同埋我有朋友响Melbourne and Bendigo.  

祝你囝囝日日進步,生活愉快.
‹ 上一主題|下一主題