用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人山人海
樓主: sallyhui0823
go

人山人海   [複製鏈接]

回覆:kittyland06 的帖子

有保留!!因為我知道有!

kittyland06 發表於 14-2-10 14:05
for 大家 info, 我識人以前响入面教而家退咗休,佢話 spk 嘅校長最憎人拉關係,問佢仲會唔收添!唔係係咪

...
甘正義!!!

sallyhui0823 發表於 14-2-10 11:12
你個女細B,還是大B。因有其他網站寫最多收到7月。
放心, 以我所知, 8月B是有的, 加油呵!

回覆:somuimui 的帖子

我個女9月.....

sallyhui0823 發表於 14-2-10 15:26
我個女9月.....
禾刀係9月中, 甘只收到7月是事實嗎?

回覆:heidya 的帖子

正常,每間所謂名校,同樣收大B機會大。容易教。

heidya  岩既  發表於 14-2-10 15:52

我囡囡上年IN, 自己入去, 笑住出黎.  佢仲叫我遲D先接佢走, 好好玩.
最尾入左ST PAUL, 今年讀緊K1.

雖然短短IN得10分鐘, 但我根據我囡上年講, 亞囡自己講名, 自己拉及推回櫈, 老師有考疊BLOCK 及簡單問題. 但佢係FULL SENTENCE 回答老師. 仲有同老師BYE BYE.

最重要是我地一樣係百無人氏. 無宗教, 無人士關係, 唔係OLD GIRL, 報九龍地址.  上年因為有一間好好既PN讀緊, 所以只報ST PAUL 一間K, 好好彩收左.

所以大家努力呀!  

heidya  thanks for sharing  發表於 14-2-10 16:23

emmyhung 發表於 14-2-10 16:13
我囡囡上年IN, 自己入去, 笑住出黎.  佢仲叫我遲D先接佢走, 好好玩.
大B女?  might be well-trained already at the pn, so performed well in spk interview.

Heidya,

我囡係2月B, 大女.   不過佢班都有7和8月B.  細B仍然有機會.

另我囡PN同班同學, 一樣百無都一齊入左ST PAUL'S.  所以唔好相信其他人講無關係/唔識人就無機會.

heidya  thank you very much   發表於 14-2-10 16:35

回覆 emmyhung 的帖子

你小朋友好勁,匯報到咁多details 你知。我小朋友only told me 玩Lego,再問都唔答我。

Emmy,

請問你女女讀邊間 pn?

emmyhung 發表於 14-2-10 16:13

Hello Emmy, would you mind telling me which PN your girl were in?  Thanks a million!

學之園.

其實間間超級名校都係幾千人考,in幾分鐘,收一兩百個。
如果咁樣就認定學校只收有關係人士,所以唔會收自己,其實係對自己無信心。其實只要入到間房,無喊,人人都有機會。
有追開post就知道,年年好多百無家長都有幸收到spk offer。
如果唔相信學校收生是公平公正的,咁連報名都費事報(例如寶山果d,根本唔會報)

引用:回覆+tvmojoedu+的帖子 亞囡話問過玩具顏

原帖由 mymelody999 於 14-02-08 發表
回覆 tvmojoedu 的帖子

亞囡話問過玩具顏色……係紅色,仲有又話問佢鍾意食乜……佢話鍾意食橙,吾知係咪 ...
My daughter told me the same questions after the interview!

引用:我係大人,排隊等in時,吾知點解有種壓力出

原帖由 monkey135 於 14-02-08 發表
我係大人,排隊等in時,吾知點解有種壓力出來。何況我亞囡一入課室唔見我,即喊!

...
Me too.  My heart was beating so fast after my kid entered the classroom by herself.

回覆 Pigmama1012 的帖子

我覺得已經好叻

我覺得既然d問題咁淺,我相信除左答對,仲會睇小朋友其他的performance。好多野就算小朋友識做,但對住陌生人又未必會做,真係好睇運呢。

回覆:人山人海

其實會不會大抽獎?或者看家庭背景?

回覆 sallyhui0823 的帖子

我睇其他家長答就唔似了。幾個答入到的都話百無,而且仲係平平靜靜的入和出來課室,沒有講過背景或答對問題。所以應該佢地有自己選人的準則及經驗掛。
‹ 上一主題|下一主題