用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人山人海
樓主: sallyhui0823
go

人山人海   [複製鏈接]

是否優先收天主教徒?

回覆:人山人海

我個組5個小朋友,一個喊,老師帶佢出房同媽咪去第二間房interview ! 其餘4個in 左5分鐘度,超快

回覆 dewberry 的帖子

As a catholic, I can tell you absolutely no prior priority for catholic.

回覆:rosebb 的帖子

不是有分加?

For this year, many candidates la, even have additional mark, not great help........., the performance of child is much focusing. But spk is quite strange, actually dun know who can get the offer. In past years, really have child receive offer even crying in interview.

Furthermore, many catholics in hong kong la, 總無可能收哂教友。

回覆 Atkse 的帖子

我估老師都會考慮這些canadiates, 如果唔係,都費事揾个老師去同小孩interview,大可直接叫我哋離開!

回覆 heidya 的帖子

自己㨂學校提供嘅書?有中文及英文書嗎?謝!

我女in 920am,基本上個個小朋友都冇喊,好叻,我女出來講返老師問咩名,砌Lego係砌間屋,有3枝飲品(我估問數量) 但佢話3枝啤酒(≧∇≦) 唔明點解會咁奇怪,我地屋企都冇人飲啤酒。係新年開左幾枝紅白酒*^O^*算啦。。哈哈哈,有答人我已好開心。

heidya  好野  發表於 14-2-9 16:35
btrue  3枝啤酒  發表於 14-2-9 11:34

其實學校用什麼準則去收生,幾千人去IN,幾分鐘可以看到什麼?

noplanner 發表於 14-2-9 02:11

自己㨂學校提供嘅書?有中文及英文書嗎?謝!
面試前, 家長要陪BB睇書, 坐位已編好號碼, 椅仔上已放有1本書, 之後根據編號坐下睇書, 無得楝書, 中文/英文都有, 禾B睇中文DONALD DUCK, 隔離BB睇英文書, 全組不同書仔.

回覆:jenjenny 的帖子

囡囡話係圍圈,但唔知係咪搶答,如果唔係,都幾難選,因為問題好淺

引用:其實學校用什麼準則去收生,幾千人去IN,幾

原帖由 sallyhui0823 於 14-02-09 發表
其實學校用什麼準則去收生,幾千人去IN,幾分鐘可以看到什麼?
同意,呢D大部分都收有關係人士,in只係做樣。

heidya  甘樣講好似好敏感喎!  發表於 14-2-9 16:31

釘橋!

heidya  WELCOME  發表於 14-2-9 16:32

kim1820220623 發表於 14-2-9 14:07
囡囡話係圍圈,但唔知係咪搶答,如果唔係,都幾難選,因為問題好淺
但是禾莊到隔鄰課室係圍住大枱一齊坐, 小朋友在各自玩LEGO之類...

我囡Sat 朝早in, 佢話砌Lego, 然後老師叫佢攞紅色,問佢鐘意食咩,佢話鐘意食橙,其他小朋友有雪糕。

yocoffee  same as what my girl says. I thought she's making it up as how come school will give ice-cream?  發表於 14-2-13 00:42

Jchau 發表於 14-2-9 01:31
回覆 Atkse 的帖子

我估老師都會考慮這些canadiates, 如果唔係,都費事揾个老師去同小孩interview,大可直接 ...
會否個別老師既做法呢?禾親眼見課室內老師帶小朋友出來表示"VEE VEE", 叫家長陪去廁所, 並表示回來再開始IN; 但是不足2分鐘, 同一老師帶住另一個喊緊小朋友出來, 叫家長認領反, 並表示面試完畢, 可以離開. 但當時佢地只是入去無幾耐.....

WWBaby 發表於 14-2-9 16:40
我囡Sat 朝早in, 佢話砌Lego, 然後老師叫佢攞紅色,問佢鐘意食咩,佢話鐘意食橙,其他小朋友有雪糕。 ...
同禾B講既好接近..

引用:我女in+920am,基本上個個小朋友都冇喊,好

原帖由 dada123 於 14-02-09 發表
我女in 920am,基本上個個小朋友都冇喊,好叻,我女出來講返老師問咩名,砌Lego係砌間屋,有3枝飲品(我估問 ...
我女都係話砌lego,佢砌屋,我仲以為係自由創作,佢自己選擇砌屋,顏色問紅色。其他乜都問日唔到。我最怕有搶答題,我女實唔答

囡囡話要舉手先可以答問題,佢話舉咗3次手分別答紅色、藍色、綠色,鍾意食蘋果,砌屋。

引用:我IN915,全程順利,見到有男仔喊。我個女

原帖由 sallyhui0823 於 14-02-08 發表
我IN915,全程順利,見到有男仔喊。我個女細B,應該機會不大。
我in9:10,即係每5mins in一批了

‹ 上一主題|下一主題