用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [轉載] 小學Portfolio 一點不重要
樓主: erniewellie
go

[轉載] 小學Portfolio 一點不重要 [複製鏈接]

引用:回覆+erniewellie+的帖子 看了這篇文章,

原帖由 hoihoima 於 14-02-09 發表
回覆 erniewellie 的帖子

看了這篇文章,覺得很奇怪。歸根究底,家長做 Portfolio,就正是因爲小學收 Port ...
絶對系

回覆:[轉載] 小學Portfolio 一點不重要

某校長話portfolio 會佔5%, 家長就一定為呢5% 而做啦。 咁多個申請人, 5% 之差都要搏啦吓嘛! 但之後又話唔重要 。 想點!

之前呢個校長都講過舊生個仔好似又係5% 比重。 咁加埋就10% 喇。

引用:某校長話portfolio+會佔5%,+家長就一定為

原帖由 mb2 於 14-02-10 發表
某校長話portfolio 會佔5%, 家長就一定為呢5% 而做啦。 咁多個申請人, 5% 之差都要搏啦吓嘛! 但之後又話 ...
我覺得呢D 「marking scheme」信唔過,隨便可以在各項分數上加加減減。

回覆 EduKing 的帖子

如果是只有文字的簡介,絕對可以用Profile。但現時大多加插不少相片、證書副本、甚至是畫作和文章,那麼稱之為Portfolio也很正路。

對於做Portfolio,我又不是太反感。

那是因為我之前為兒子報直私時,也跟風做了一份幾頁紙的Portfolio,做過之後發現其實有助自己更系統化地記錄兒子不同成長階段的經歷;也能迫自己思想一下對兒子的瞭解有多深,從而調較自己教子的方向及手法。每種事情也有兩面,如果你只是做個Portfolio來應酬學校,不做也罷!但若然是為著更瞭解孩子,及對教子方法的成效作檢討,我認為就算不交給學校,也值得一做!想想若你為兒女在BB、幼稚園、小學、中學等階段都做了不同的簡介、照片集或Profolio,將來在他們結婚時再交給他們,已經是一個極具意義的禮物了。

當然,無人叫你狂谷小朋友參加不同的考試及比賽,那絕對不是必要的。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

其實做咗portfolio,先驚覺自己和女兒走過這麼一段。等佢大個睇番,應該幾有趣。

引用:回覆+EduKing+的帖子 如果是只有文字的簡

原帖由 happy_lavender 於 14-02-10 發表
回覆 EduKing 的帖子

如果是只有文字的簡介,絕對可以用Profile。但現時大多加插不少相片、證書副本、甚至 ...
雖然我無做portfolio, 但系覺得你個point 好正

回覆 Jane1983 的帖子

真的很有趣,亦為兩代增添話題。尤其是5歲前的經歷,若父母不告訴孩子,他們是會完全忘記的;若有這麼一個Portfolio的幫助,應可喚起不少兒時的快樂經歷。

Jane1983  係呀!  發表於 14-2-10 19:02
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

面試好,份Portfolio先有用,因為去到最後一刻,校長揀人時先會睇份Portfolio, 我仔上年扣門時,2nd in 見校長時,校長真係攞住我仔份Portfolio見我地!

引用:回覆+Jane1983+的帖子 真的很有趣,亦為兩

原帖由 happy_lavender 於 14-02-10 發表
回覆 Jane1983 的帖子

真的很有趣,亦為兩代增添話題。尤其是5歲前的經歷,若父母不告訴孩子,他們是會完 ...
嗰問題係最討厭學校講一套, 做一套

回覆 wai406 的帖子

係老土,學校收,但又話無用。
不過咁既競爭,為咗小朋友,都要做,無計。

咁咪係,有學校真係清楚講明唔收portfolio,只要間間都係咁做,咪無家長整。個人覺得,當到最後幾個選一個時,收咗好難話唔睇

回覆:wai406 的帖子

唉!人地點做無得管亦無權管,我們只能決定自己做什麼。如果唔鍾意學校的處事方式,只能選擇不揀該校。

我覺得學校最好講明唔收,或到左final call 階段才接受若干頁數之portfolio, 咁咪大家都好囉!

AGREED!

Jane1983 發表於 14-2-10 19:06

係老土,學校收,但又話無用。
我現在話你知是冇用,你都未必會聽,都會人有我有,不是爭取分數,而是避免減印象分。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-10+19:06+回覆

原帖由 ANChan59 於 14-02-11 發表
我現在話你知是冇用,你都未必會聽,都會人有我有,不是爭取分數,而是避免減印象分。 ...
说得好!最多做简单一点,始終有好过冇,或者当是诚意的表現

回覆 ANChan59 的帖子

Exactly, 學校收,點敢吾做!

bobbob  yeah better safe than sorry  發表於 14-2-11 12:39

EduKing 發表於 14-2-11 13:46
頭10%、尾10%或有背景關係都不介意portfolio;但中間80%競爭很大,portfolio變相惡性循環,越豐富效果越細 ...
Please elaborate on your view on the 80%.

引用:Quote:EduKing+發表於+14-2-11+13:46+頭10%

‹ 上一主題|下一主題