用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 :::::::::::::
樓主: grace1215
go

:::::::::::::   [複製鏈接]

芝士BB 發表於 14-2-20 19:20
RC- 唐英年
唔覺YW近代出過什麼大人物...

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-2-20+19:20+RC-+唐

原帖由 Nbranson 於 14-02-21 發表
唔覺YW近代出過什麼大人物...
英華- 梁錦松(好似佢要三個仔女讀三間不同的學校,大女St Paul Co.ed /二仔DBS/ 幼子今年投考母校英華,有家長3rd IN 時撞過佢)

讀書是求學,學校適合小朋友便好,和有没有大人物出有什麼關係?!

"唔覺YW近代出過什麼大人物"...very sour grapes

英華書院:

陳耀南、許冠傑、梁錦松、樂鞏南、吳錫輝、劉善鵬、廖長城、廖長江、胡國興、蕭炯柱、關啟昌、陳岳鵬

回覆:smartcar 的帖子

何為大人物呢?總統、特首?

回覆 bigboy129 的帖子

Yes, President of United States.
No such graduate.

出吾出名人,吾敢講,不過識的YW用家,普遍的評價都係讚好。

有個鄰居,高小由YW轉去IS,考到亦吾使留班,家庭固然投入好大,學校亦真係教得幾好。

一有post YWPS vs xxx小學,最后都變成YWPS係咪神校, YWC係咪名校。
算了吧,反正以前都討論過,師兄弟們,不用太着緊。

ckcleung 發表於 14-2-21 18:49
一有post YWPS vs xxx小學,最后都變成YWPS係咪神校, YWC係咪名校。
算了吧,反正以前都討論過,師兄弟們 ...
絕對同意!

引用:Quote:ckcleung+發表於+14-2-21+18:49+一有

原帖由 PassionC 於 14-02-21 發表
絕對同意!
自己是用家,但從來沒有覺得YWPS是神校,只覺得十分適合男仔讀,好玩但競爭十分大。

兩間都係好學校,但一比較,英華應該名氣上會較出名,始終為傳統名校。

在當年兩間學校未轉直資的年代,在九龍區男校來說,個人覺得英華是排在喇沙/拔萃/九華之後,自從轉直資後,收生有絕對的優勢,今天的英華在 "九龍區直資" 男校裡,應是男拔外最佳的九龍區直資選擇。

當年高主教仍是男校年代的時侯,個人覺得也是排在皇仁/香港華仁/聖若瑟/英皇/聖保羅男校/聖類斯之後,自從轉直資和改革為男女校的模式,將來學生的水準提升力是不容忽視的。

樓主有否宗教因素考慮? 有否弟妹跟尾?

見有家長提及過往多有討論英華 vs 其他男校,一翻查 EK,果然多惹火文章,在此給樓主分享一些舊貼當參考。

(1) 喇沙 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... %B1%E8%8F%AF&page=1

(2) 喇沙 vs 男拔 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E8%8B%B1%E8%8F%AF

(3) 香港華仁 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 26823&extra=&page=1

(4) 英華書院 vs 聖若瑟書院(堅道)

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 80724&extra=&page=1

(5) 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... %B1%E8%8F%AF&page=1

回覆 lugano 的帖子

想更正番,高主教書院小學部係私校。

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. 九比一到我估。唔好迷信轉直資就可升 le 先。大把學校𨍭左直資十年成績咪同資助時一模一樣.... St. Paul College PS St. Paul convent  are good examples....
轉直資可選擇收生但學生咪一樣選擇學校。唔一定保證全部好野。

回覆:Nbranson 的帖子

有人話St.Jo小學咁神级,點解St.Jo中學唔同佢結龍,全收小學嘅精英?因為…………你自己諗吓啦"聰明人"

Nbranson 發表於 14-2-22 16:30

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. ...
或者我就是你十個中的一個,兩間小學我一定會選YW。

引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

原帖由 Nbranson 於 14-02-22 發表

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. ...
唔好意思,如果是 WY vs YW, 我真係唔會揀WY. 我去年揀小學,只會為了DBS 放棄YW, 可惜DBS 2nd in 後止步。

甘恩  認同。  發表於 14-2-22 18:18

so far no school in HK has nurtured a US President, including LS, WY, DBS, St JO etc...

I will also pick YW over WY anytime in anyway.

回覆:hadwinboy 的帖子

Same as you and totally agree

無謂傷感情話入邊間唔揀邊間啦,有其中一間OFFER都弓起你架啦,唔係話機會係零,但真係無幾多個小朋友可以有齊DBPS,LSC,WYPS,YWPS,ST JOE,SPB咁多間OFFERS,家陣講到好似想話入邊間就可以入咁
‹ 上一主題|下一主題