用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 :::::::::::::
樓主: grace1215
go

:::::::::::::   [複製鏈接]

bckobi 發表於 14-2-25 10:26
又賣廣告,學校marketing 果然做得好。
其實係咪有人曲線宣傳YWPS啫,玩小駡大幫忙

又唔洗比錢怕咩賣廣告

英華就糸以前太低調,音樂奥數全港第一怕咩認.

引用:又唔洗比錢怕咩賣廣告英華就糸以前太低調,

原帖由 smartcar 於 14-03-01 發表
又唔洗比錢怕咩賣廣告

英華就糸以前太低調,音樂奥數全港第一怕咩認.
常被人說Marketing 做得好,但是沒有成績又如何Sell呢?

引用:+本帖最後由+AnMViE+於+14-3-1+21:43+編輯+

原帖由 AnMViE 於 14-03-01 發表

常被人說Marketing 做得好,但是沒有成績又如何Sell呢?
贊成,會唔會又"有人"問出咗幾多個名人,總統,大明星呢?

回覆:Nbranson 的帖子

其實我真係忍唔住要講,小兒有幸抽中其中一間你心儀的名津,而我就是其中一個雖然有細佬跟尾,但如果有機會,仍會為SPC或YW放棄的媽媽。因為我認為他們更適合小兒,我亦相信學習生涯中,過程比結果更重要。現在只有待音楽椅開始,希望有call waiting。

引用:唔使爭辯,我只係用一啲客觀事實好似考試成

原帖由 Nbranson 於 14-02-24 發表
唔使爭辯,我只係用一啲客觀事實好似考試成績畢業生係社會上的成就去做準則,而係依道睇嚟都係用聽番黎⋯自 ...
上文是想回應以上留言。

Finally my son gets the offer from YW. The letter was mis-posted. Thanks God !  We have to make a choice between YWPS and Raimondi. Most likely we will go for YW.

grace1215 發表於 14-3-4 09:58
Finally my son gets the offer from YW. The letter was mis-posted. Thanks God !  We have to make a c ...
HAPPY PROBLEM

我也有其他offer 了,會放Raimondi.祝等Raimondi家長很快有好消息^_^

bigboy129 發表於 14-3-1 22:03
贊成,會唔會又"有人"問出咗幾多個名人,總統,大明星呢?
可惜百多年老校都出唔到兩三個狀元又真係講唔過去... 名校點會出唔到狀元呀!個位校長晤唔該唔好做那麼多花臣嘢做返本業。你幾好玩又點。LS Raimondi .....好玩過你成績好過你大大有人在。
冇錯又係我依d只睇KPI 成績唔睇花臣illusion嘢的家長

回覆:YWPS vs Raimondi

報紙有講過英華之所以沒有10A 狀元是因為書院只俾學生選8科去考。

樓上家長,希望你的兒女在你的敎導下,能成為一個能幹大事的人!!

引用:報紙有講過英華之所以沒有10A+狀元是因為書

原帖由 芝士BB 於 14-03-05 發表
報紙有講過英華之所以沒有10A 狀元是因為書院只俾學生選8科去考。
有些人就係睇唔起英華,拿著無出10A狀元不停踩呀踩。LS書院以前都試過有校園問題(如吸毒-我本人覺得係個別例子)但如果有人要針對LS,不停攞出來講來踩,你亦無佢符。佢選佢心中名校,但用踩低別人抬起自己的言論的技巧就....:

好得意,唔鐘意YW又睇唔起YW,咁咪唔好考YW囉.更加不用睇參于YW既討論.
等同我個人唔鐘意DBS,我唔會去積極參于批評DBS架哦.
其實我建位仁兄自己去讀下YWPS,林校長早幾日先講,學校目標唔係教10A出黎,係教學生如何融洽地同人相處. 林校長确實好似針對佢而講.

momoismybaby  你估人人都好似你咁好修養嘅咩,嗰位另類家長真係位反面教材  發表於 14-3-5 12:23
subb    發表於 14-3-5 09:34

政務司司長林鄭月娥女士到訪英華小學

日期: 2014-02-25 (Tue)

又有花臣野啦,位仁兄又有機會攻擊YWPS添

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-3-5+08:54+編

原帖由 ckcleung 於 14-03-05 發表

好得意,唔鐘意YW又睇唔起YW,咁咪唔好考YW囉.更加不用睇參于Y ...
Good point.

Nbranson 發表於 14-3-4 23:34
可惜百多年老校都出唔到兩三個狀元又真係講唔過去... 名校點會出唔到狀元呀!個位校長晤唔該唔好做那麼多花 ...

YWPS is hot and popular lately.  It becomes hip in local DSS schools and challenge to local elite schools.

There are "YWPS Vs" all over edu-kingdom and the purpose of those thread is uncertain.  Should hater hate this school why join your discussion to this school.  Why dont spend your time to those schools your kids studying.

真奇怪嘞,那位很不滿又時常惡意評論英華的Nbranson 家長,我見佢舊年11月仲發了帖子話英華,LS,DBS 等是名校什麼的。。。今年3月又突然改了囗風。。。。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位理性討論, 請勿惡意批評別人學校, 多謝留意

引用:真奇怪嘞,那位很不滿又時常惡意評論英華的

‹ 上一主題|下一主題