用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York private meeting
樓主: jjnetnet
go

York private meeting [複製鏈接]

tropicanna 發表於 14-2-14 16:18
3同4應該係同一樣野,同埋係唔駛上workshop。有錯請指正。

跟據bblovepigpig 係post #74 講, 佢話有人收到15年 K1 conditional offer letter, 呢個我唔sure 係咪, 因我朋友收的信係unconditional K1 offer letter, 唔洗上playgroup 的, 但bblovepigpig 話有人收的offer letter 係要上playgroup + workshop

如果真係有呢個case, 3 同4 有好大分別, 3 的家長係一早已經收到15年k1 confirmation offer letter 了, 佢地上playgroup + workshop 去keep 住個offer

而4 的家長只係收到一封什麼special case letter, 當中沒有寫明比offer , 而且校長係private meeting 台上亦冇話過上playgroup 會有K1 offer, 校長只係話想係playgroup 到長d 時間去觀察個小朋友, 同埋由佢地學校老師去觀察,...... 仲有家長在台下發問是否上playgroup 就有K1 offer, 校長迴避不答

因此 case 3 係已經sure 比左K1 學位, 而case 4, 係上完playgroup 都未必會有k1學位

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-2-14+15:35+

原帖由 fishstoneb 於 14-02-14 發表
(5) Special K will receive the offer letter within one month ( one of the teacher reply me)

回覆:jujuyip 的帖子

我女十月B

回覆:fishstoneb 的帖子

以我所見冇人又要上workshop, 又要上pg而才有2015k1 offer

回覆:York private meeting

I believe the so called conditional offer is those who received special case letter n require to take the playgroup in order to hv k1 offer.

我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG 9x%有offer ,除非小朋友真係乜都唔得。另外佢所為offer 可能係你唔啱嘅offer 即係比唔到international 你 or am pm 嘅問題!

引用:我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG+9x%有

原帖由 lokgochi 於 14-02-14 發表
我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG 9x%有offer ,除非小朋友真係乜都唔得。另外佢所為offer 可能係你唔啱 ...
對,我諗我係同你一場meeting,即11/2 ~ 3:30pm個場,校長講明上左pg有九成九機會有15k1 offer,除非係佢地都覺得幫唔到個小朋友先唔會收佢。
但我知道,仲有另一場special case既meeting係俾佢地揀讀special k1定15年k1,如果想要15年k1 offer就要上pg,但有家長即場發問校長,校長就唔敢答係咪一定會收,好輕輕帶過話題就鬆人,令到好多家長完左會後仲圍住佢追問,而個場應該係11/2 ~ 1:30pm個場,如有錯既請大家指正!但我敢肯定既係,兩場special case meeting,對上完pg是否一定有15年k1 offer校長既回答係唔同肯定性既。

我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一半半,當時要即刻選specialK1 or Normal K1,所以我即刻打去學校問,但個老師同我講選咗就會有offer,Normal K1就返完pg就有offer,不過就未知主流or international
想知有無都係10/2 11:00嘅,聽嘅係點??

bblovepigpig 發表於 14-2-15 03:41
對,我諗我係同你一場meeting,即11/2 ~ 3:30pm個場,校長講明上左pg有九成九機會有15k1 offer,除非係佢 ...
join 左 11/2 1:30pm 果場

果度d staff 話呢場係九月b . 所以唔會比special K offer, 因為如果係就會變左'超級大b'
就叫上pg. 然後比k1 offer .. 但係無講明100% 係有k1 offer.

由頭到尾都無'肯定有k1 offer ' 字眼. 基本上只係mention '好大機會有' or 相類似既answer.

引用:我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一

原帖由 DariusBaBy 於 14-02-15 發表
我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一半半,當時要即刻選specialK1 or Normal K1,所以我即刻打去學校 ...
我個時間同你一樣,聽的內容亦同你一樣。

回覆 jjnetnet 的帖子

你都聽到話一定有offer??因為我當時叫我爸爸揀咗Special k1,之後我再打去問係咪一定有,個老師話有,只未知係主流定international,如果我要改反normal k1就要寫信改,但要快!!我見個老師話上咗pg就一定有k1,所以第二日我就寫咗信改返normal k1.但見咁多家長話唔一定有offer有d驚

引用:Quote:原帖由+DariusBaBy+於+14-02-15+發表

原帖由 jjnetnet 於 14-02-15 發表
我個時間同你一樣,聽的內容亦同你一樣。
我係10/2 11:00am果場,張reply slip 有得俾我地填揀special K1 or K1, 校長話如你好想個超細仔(我仔2012年12月出世)讀2015 K1就要上佢地playgroup, 老師會觀察佢,一齊做d野睇下可唔可以早一年讀k1. 大部份上完都可以既,只不過未必係international班,同埋未必有am class俾你。我最後揀左special k, 攞定個special k offer, 跟住遲d 考慮上佢地playgroup做評估,轉到k1就轉,轉唔到就讀返special k1, 校長話無問題,依個係我同另一個同場媽媽既understanding。

引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+14-02-15+發表我

原帖由 greenfarmtony 於 14-02-15 發表
我係10/2 11:00am果場,張reply slip 有得俾我地填揀special K1 or K1, 校長話如你好想個超細仔(我仔2012年 ...
咁即係場場講既野內容都唔同啦!淨係special case 都有幾個處理方案

smile_w99  係! 校長話下午嗰場同我地呢場係唔同! 而且一開始我聽到呢場嘅b(Nov-Dec b) 係肯定有offer嘅,佢話York reject嘅係會講清楚!  發表於 14-2-18 09:11

引用:Quote:jjnetnet+發表於+14-2-13+20:33+但点

回覆:fishstoneb 的帖子

即係又一個商機

回覆:halflower 的帖子

有冇人報呢?

我報左PG 我仔係Oct 細b 而我對york 嘅英文教學真係幾like
第一 學校PG 可以睇下佢地有d 咩料! 學校揀你之餘 你都可以揀學校。
第二 原本出面上開都差唔多錢。
第三 K1 offer 因為校長講左係9x% 我信。
第四 如果下年再入紙報K1 or PN,又要由頭黎過最後都係咁 咪晒左好多時間?!唔好忘記今年上PG 嘅offer 係2015 K1 !到時真係出面再in嘅會少左好多位。

lokgochi 發表於 14-2-17 08:31
我報左PG 我仔係Oct 細b 而我對york 嘅英文教學真係幾like
第一 學校PG 可以睇下佢地有d 咩料! 學校揀你之 ...

Agree! 上完PG唔中意個offer,咪當backup。到時就座York望其他

回覆 oneone_wan 的帖子

無錯,最少有個backup!!所以我之前都已報咗pg,但未有消息,waiting中…
‹ 上一主題|下一主題