用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York private meeting
樓主: jjnetnet
go

York private meeting [複製鏈接]

回覆:Dragonbun10 的帖子

佢講左上PG 係比K1 offer 除非你自己要求special K1

其實係咪上左PG都未必有K1 offer? 昨天有家長係briefing 完結前問係咪上左PG, 一定有K1 offer, 職員立即叫停, 話briefing 到此為止, 話如果有問題, 家長各自來問.... 好似唔想直接答咁.......
之後家長圍住校長問, 但校長好以係到遊花園咁...... 又話, PG 係為左小朋友學野, 目的唔應該係K1 位, 之後d 家長問完再問佢至話, 一定有offer, d 人問佢係咩offer, 係咪K1, 佢就話總之details 係PG 到講, 上完PG 會比一個適合的offer ............
咁即係點, 如果唔係一定有offer 大可直接講, 但如果真係一定有offer, 為何佢要咁回避家庭既提問? 係咁帶我地遊花園??

This is my understanding of their business model, you are REJECTED or you are either case from below:

born before aug 2012 --> 14PN offer OR 15K1 offer after workshop

born between aug to oct 2012 --> 15K1 offer after $6000!! playgroup (no guarantee)

born after oct 2012 --> 15 special K (i.e. 15PN) OR 15K1 offer after $6000!! playgroup (no guarantee)

self declare: my kid is case 2 and we got PN offer from another kindergarten.

we are not comfortable to spend $6000 to buy that 15K1 offer. but honestly we like their product, we may spend $30 again to re-apply 15K1 in next year.

Forgive my blunt. Take it or leave it!   

iammiyake  me too  發表於 14-2-13 13:37
mobchan   same case with you.  發表於 14-2-13 11:15

引用:其實係咪上左PG都未必有K1+offer?+昨天有家

原帖由 fishstoneb 於 14-02-12 發表
其實係咪上左PG都未必有K1 offer? 昨天有家長係briefing 完結前問係咪上左PG, 一定有K1 offer, 職員立即叫 ...
校長已經明白講九成以上可以有k1 offer,只不過可能係國際班,主流班or上下午嘅區別。特別情況冇offer嘅,係佢哋覺得學校都教唔好個小朋友。作為一個老師,教書育人係本職,好少會講自己教唔到個學生,所以我認為佢嘅意思算明確,只不過可能凡事都有exceptional,所以唔會講100% for sure. 我主要擔心上pg交通唔便,對於一個未夠2歲嘅小朋友會否太辛苦,同york接收咁多人會唔會太流水線作業影響質素?

回覆 fishstoneb 的帖子

同意。我同你係同一組,校監用咗四分三時間約四十五分鐘講自己個孫,搵個先生教你講故仔,淨番十分鐘唔夠講有咩 offer。校監完全冇回應嗰位男士嘅提問,以「我仲有下一場」為由就想快閃,未免失卻名校創辦人的風範。

佢由頭到尾冇話讀 playgroup 一定有 2015 K1 offer,只係話報讀 playgroup 會預早知道 K1 收唔收 (我聽到佢係閃走前係咁講)。琴日嘅目的就係叫你俾 $6,000 上 playgroup,買個希望可能有 2015 K1 offer。總之,校方點都賺你 $6,000,家長嘛,買個希望 / 學位,就係咁。

回覆 healthysmartbb 的帖子

無錯, 佢3/4 時間講佢個孫同埋老師講故仔, 只係最後輕輕帶過話, 想係Playgroup 可以長d 時間去觀察個小朋友, 之後就話個meeting 完啦...... 完全冇講過讀 playgroup 一定有 2015 K1 offer

如果要觀察咁即係唔一定收啦.....
佢咁回避家長提問, 我諗係因為, 佢只想多d 人join 佢地$6000 既playgroup, 如果有位咪會收k1 囉, 但如果太多人咁join 佢地playgroup, 佢唔一定會有位比你, 所以佢都答唔實........ 只係想我地比$6000 去買個希望, 而唔係 guarantee 一定有k1位

我唔知係其他場既briefing 唔同定係我理解錯誤, 呢到有不少家長話上完Playgroup 一定有K1 offer, 但以我理解似乎唔係guarantee 有k1 offer

引用:回覆+fishstoneb+的帖子 同意。我同你係同

原帖由 healthysmartbb 於 14-02-12 發表

同意。我同你係同一組,校監用咗四分三時間約四十五分鐘講自己個孫,搵個先生教你 ...
我地應該同一場,我對佢識唔識游水,新抱係BBC, 孫叫Jet,孫識講日文等等完全無興趣囉!
講請楚好過啦,係咪$6000就有個個學位,一陣上完pg又話要點要點。。。

我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老公討論過,有以下結論同大家分享下:(不喜勿插)

Special case applicants已經是被選中可以入讀K1的學生,理由:
a. 面試表現通過,但由於是生於8-10月,PN位有限,只留給8月前出生小朋友。論點:其中一位家長非常確定他的小朋友面試時表現出眾,且當時得到老師認同。

b. 校長再三強調,校方應該收這群special case學生,但PN位不足....。

c. 校長被其中一位家長問了3次同樣問題:是否讀完PG即直上K1,校長答案是9成幾以上是會取錄,除非很worst的學生。

d. 要學生上PG來Assess個小朋友,有兩個睇法:
1. 只係一個理由(或藉口)要大家spend多$6,000睇家長有幾想入York,filler咗心大心細嘅家長。
2. 可能是分小朋友international班或主流班的方法。

另外spend$6,000可以:(不喜勿插)
1. 來試下呢間學校適吾適合自己個小朋友,總好過讀足一個學期甚至一年才煩惱為小朋友再另找學校來得化算。

2. 上PG點都有野學,起碼明買明賣,有野袋走,並非收超貴留位費或申請費。

3. 買定個K1學位定心丸。

回覆:ky201105 的帖子

同其他大校一樣,睇班房大細。細班房我聽過18-20都有。大班房可以去到28-30人。

回覆:Dragonbun10 的帖子

一班有3個老師。

引用:我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老

原帖由 jujuyip 於 14-02-12 發表
我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老公討論過,有以下結論同大家分享下:(不喜勿插)

Special case a ...
非常同意!

回覆:jujuyip 的帖子

不能同意更多

jujuyip 發表於 14-2-12 18:31

Special case a ...

good points.

回覆:jujuyip 的帖子

Good point
不過a點未必正確.... 因為York 已經比左15年 k1 offer 比一班考pn 的小朋友...我朋友係其中一個....佢係八月b....  所以收到特別考生信的似乎係未能通過面試的.... 已通過面試的小朋友已收到k1 offer

引用:Good+point+ 不過a點未必正確....+因為York

原帖由 fishstoneb 於 14-02-12 發表
Good point
不過a點未必正確.... 因為York 已經比左15年 k1 offer 比一班考pn 的小朋友...我朋友係其中一 ...
但係confirm左有15年K1既小朋友,講明佢地都要上pg先有offer喔!所以,根本同要special case既小朋友要上20堂pg先俾15年年K1係無分別。

回覆:York private meeting

York都幾識做生意

iammiyake  of course la  發表於 14-2-13 13:41

回覆:York private meeting

太過commercial, 我怕佢地只著重academic而忽略了小時最需要培養的健全人格。

回覆 bblovepigpig 的帖子

當然不是,confirm左收15年k1 既小朋友已經收左offer letter...佢地唔洗上playgroup....佢地只係要交份artwork 功課就可keep住個k1 international offer.......而我地呢d special case 要上完playgroup 至等收信。。。都唔知係咪真係收好大分別

根據你的說法,我反而係擔心special case applicant就算上完PG都只有主流班offer,不會有international。
尤其校長一開始已經解釋主流班不差於國際班,這點感覺"此地無銀"。另外,在會議後再問她,是否international offer只供8月前生小朋友,她只是知吾以對,無直接回答,更覺是隱瞞。

回覆 jujuyip 的帖子

唔好話international offer與否, 我11/2 1:30 o個場, 有家長在台下問台上的校長, 係咪join 左playgroup 一定有K1 offer, 佢都回避唔回答, 想走左去.... 之後家長再圍住校長問, 佢又帶我地遊花園, 好唔想直接回應

1. 如果join 左playgroup 一定會比K1 offer 的話, 那為何要回避問題? 呢條只係簡單的yes no question

2. 假設佢真係join 左playgroup 會比K1 offer, 那為何有些小朋友已經一早收到 15年k1 international class K1 offer letter (呢班小朋友唔洗再join playgroup, 只要交artwork 功課, 同埋佢地已經一早收左 15年k1 confirmation letter ) 如果學校真係一心諗住special case (aug-oct BB) 一定會比15年k1 offer 的話, 為何我們收的信是special case 而不是K1 confirmation letter?

以校長回避問題既表現, 我覺得special case 唔係佢地target 想收的小朋友, 佢地target 想收的, 一早已經收左15年k1 confirmation letter 了, 而呢班special case, 又不是最差的, (因為仲有一班人連信都未收到, 可能呢班最後收reject letter).... 咁呢班收special case 的人, 一定多過佢地K1 的學位, 我估, 如果所有special case 的家長都join playgroup, 佢地一定唔夠k1 位比所有人k1 offer, 因此校長回避問題唔可以好肯定話比我地知, 佢地呢一刻只係想賺左我地$6000 先, 睇下到時有幾多家長會比$6000 至算, 有位的咪比K1 (likely local class i guess, coz many candidate already receive their international class K1 offer), 所以我諗join 左playgroup 有冇K1 offer 好depends on 有幾多家長會比呢$6000, 少人比咪個個都有offer, 如果太多人比, 佢一定冇可能個個都有k1 offer

‹ 上一主題|下一主題