用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令數學計快些和進步
go

如何令數學計快些和進步 [複製鏈接]

請教如何令數學計快些和進步
   0    0    0    0

有冇人知

回覆 ernestchow 的帖子

小朋友幾大??幾年級??

回覆:ernestchow 的帖子

除非心算天才,否則都是唯手熟而已的技術活:;pppp:

囝囝mama 發表於 14-2-6 23:16
回覆 ernestchow 的帖子

小朋友幾大??幾年級??
10 years old  P5

引用:請教如何令數學計快些和進步

原帖由 ernestchow 於 14-02-06 發表
請教如何令數學計快些和進步
點解要快?何謂進步?分數?難度?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

學校話要重思考,唔要填鴨嘛;家長又 buy 到足,大家“家校”合作一齊唔同 d 初小學生操數。四則呢 d 基本野好重要,唔熟豈能生巧。

ANChan59 發表於 14-2-7 04:01
點解要快?何謂進步?分數?難度?
因考試份卷做唔哂

ernestchow 發表於 14-2-7 11:43
因考試份卷做唔哂
如果唔太熟, 相對要諗既時間用多咗, 可否搵數學專科補吓, 應有幫助。

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-2-7+04:01+點解

原帖由 ernestchow 於 14-02-07 發表
因考試份卷做唔哂
噢,明白。

阿仔以前有幇朋友子女間中補習,我見他要求他們做summary exercise, 他會逐條計時,他解釋部份小朋友會磨爛蓆,化大多時間在一兩類題目,所以後面較淺及熟悉的題目會做唔完而失分。有些題目就算識計,但用大多時間,他會教多於一個方法,讓小朋友選個較易理解的方法答題,縮減個別題目答題時間。

他會先瞭解為何這兩類題目有問題,有機會唔識解題或觀念錯誤,又可能不熟這種題型,最好能解決這類問題,不然只可以跳過,先做其他題目,有時間才返轉頭。操練習及卷是可以幫助瞭解不同題型,付出與收穫要自己衡量。

如果太多題目都唔識就麻煩d,要慢慢執!

利申:兒子沒有興趣補習,不要PM我,我只是分享如何針對時聞作分析。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

份卷做唔哂,好可能係前列同學太勁,分唔到高下,唯有出多啲,攞嗰結果,咪花時間操過龍喎

ABC-DAD 發表於 14-2-7 14:21
份卷做唔哂,好可能係前列同學太勁,分唔到高下,唯有出多啲,攞嗰結果,咪花時間操過龍喎 ...
都是一個方法。
還有一個是出深 d 或者 Tricky d 或者 out C.

ANChan59 發表於 14-2-7 12:23
噢,明白。

阿仔以前有幇朋友子女間中補習,我見他要求他們做summary exercise, 他會逐條計時,他解釋部份 ...
thx

回覆:ernestchow 的帖子

如果是運算慢,包括分數乘除,我仔的經驗是乘數表不夠熟練;如果是problem solving, 就要跟眼看他解題的步驟有否捉到重點,並邊解題邊教他列出算式。

‹ 上一主題|下一主題