用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 應該做邊種test?
go

應該做邊種test? [複製鏈接]

囡囡小一,老師話佢好叻,學習能力高,測驗考試高分,老師唔肯定佢係咪gifted,只係,呀女成日都唔停,坐唔定,上堂週身郁,無端端會係個地下度唔知做乜,驚有d過度活躍傾向。。

想請問下,我應該帶呀囡做邊樣test先岩呢?有中心提議嗎?謝謝。
   1    0    0    0

你會唔會有budget先? 如果budget唔係問題的話, 可以去私人機構問丫, 快d嘛

回覆 thexfiles1000 的帖子

都會想平d, 但首要想知道應該帶佢做邊種評估最重要,thx.

我估見心理學家最穩陣, 有d心理學家可以免費同你做左咨詢先, 然後先做test架

回覆 thexfiles1000 的帖子

請問有冇好介紹?thx.

please check pm

我建議可以去

腦效能及神經反饋科技中心, 一個report check到晒你想知的野。

引用:你會唔會有budget先?+如果budget唔係問題的

原帖由 thexfiles1000 於 14-02-07 發表
你會唔會有budget先? 如果budget唔係問題的話, 可以去私人機構問丫, 快d嘛
邊間機構可測智商??

引用:我建議可以去腦效能及神經反饋科技中心,+一

原帖由 francisca 於 14-02-13 發表
我建議可以去腦效能及神經反饋科技中心, 一個report check到晒你想知的野。
地址??

回覆 francisca 的帖子

大約幾錢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

你可以問下唔同機構嘅心理學家,講孩子有呢兩個問題,我知道有d心理學家會同你咨詢先, 視乎孩子有什麼需要才做ASSESSMENT

幸福女子 發表於 14-2-6 12:59
囡囡小一,老師話佢好叻,學習能力高,測驗考試高分,老師唔肯定佢係咪gifted,只係,呀女成日都唔停,坐唔 ...
ask for the referral to the govt. centre....
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html
‹ 上一主題|下一主題