用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
樓主: derek0811
go

名校神校以外   [複製鏈接]

引用:我個人覺得培養小朋友最難嘅係學識做人有目

原帖由 最緊要健康 於 14-03-27 發表
我個人覺得培養小朋友最難嘅係學識做人有目標有鬥心肯捱,當然自己要以身作則。我中二之前都只係在大陸普通 ...

回覆 wwsugar 的帖子

Thanks for sharing!!! very touching !!!

good sharing..

好多小朋友活在comfort zone..-
鞋帶都未識绑…… 因為有人代勞
最敝係唔覺得唔識有問題……  

引用:真實個案++-+++小學是一間二/三缐屋村小學,

原帖由 chunheimama 於 14-02-05 發表
真實個案  -   

小學是一間二/三缐屋村小學, 從冇補習, 小朋友年年考第一, 升中跨區考某官中(當年只可以 ...
對,條條大路通羅馬

引用:+good+sharing..好多小朋友活在comfort+zon

原帖由 Ktfk 於 14-04-02 發表
good sharing..

好多小朋友活在comfort zone..-
我爸親眼見過有九龍城名男校男仔,六七歲,一上私家車就食奶咀。真人真事

引用:Quote:原帖由+Ktfk+於+14-04-02+發表good+s

原帖由 青青河邊草 於 14-05-10 發表
我爸親眼見過有九龍城名男校男仔,六七歲,一上私家車就食奶咀。真人真事

...
点解成日都有咁多post講呢啲男名校啲衰嘢,但又咁多人趨之若鶩呢?

回覆 Argyle 的帖子

朋友個女最初考吾到女拔,鬧學校呢樣果樣。今年考到,他讚學校呢樣果樣。
但其實他所說的都吾系完全假話,好吾好,系咪甘好,系要家長自己分析。

回覆:Jane1983 的帖子

其實做名校學生可能幾大壓力,吓吓俾人望實,咬吓手指又唔得,講句粗啲又話有辱名声,啲師兄拍低俗片又被鬧都好似殺咗人……

神校,講到底係外人叫,做學生或家長不要被冲昏頭腦。We are not nothing, nor are we everything....

Jane1983  心態放啱最緊要!  發表於 14-5-10 16:40

引用:我個人覺得培養小朋友最難嘅係學識做人有目

derek0811 發表於 14-2-5 08:39
名校神校大家講得多。個個都想入,但當然不能滿足所有人。

不如大家分享一下一些2,3線學校的勵志case, 鼓 ...
那天下午, 我再踏上去 XX 的綠 van, 再坐上我慣常坐的車頭位.

那司機望了我一眼, 道 : 「係咪就係你入左港大醫科 ?」

我很愕然, 答道 : 「是啊, 你怎知道 ?」

司機道 : 「我個女都係讀你間中學, 佢話我知間學校今年第一屆搞預科生已經有人入醫科 , 我估實係你 !」

我更加驚奇, 道 : 「你怎樣猜到的 ?」

他說 : 「我楂 van 仔咁多年, 見盡幾多 XX 學生, 係得你一個可以坐車頭由頭到尾都係聚精會神睇住本書, 所以我估如果呢間飛仔學校都有人入 U, 個位一定係你. 係勒 ! 點解放左榜仲拎住疊書呀 ?」

我說 : 「這些是我以前自己買的參考書, 現在沒用了, 想拿回去送給學校圖書館的.」

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

我第一次踏足 XX 中學, 是兩年前. 本來我的會考成績, 足夠我原校升讀預科. 但我在那位古老石山的校長心中, 是一個穿喇叭褲、頭髮長過所有女同學的「飛仔」( 一個很古雅的名詞, 即是現代的 MK仔吧 ), 在那個校長可以隻手遮天的年代, 他等到最後一刻, 才讓我知道, 和校長作對, 沒有好下場.

最初知道不被原校收留, 心裡有點傍偟. 幸好有同學告知, 有一間在「紅番區」的中學, 第一屆預科班還有位, 於是即刻去試.

接見我的主任, 看完我的成績, 問 :

「你的成績也不差, 為甚麼要來這裡 ?」

我心直口快 (即是戇居) , 道 : 「我和校長合不來」

主任聽了, 苦笑起來. 猶豫了一會, 終於收了我. 於是我便開始了兩年的綠 van 生涯. 司機說的不錯, 這間真是「飛仔學校」, 我只是一個愛好奇裝異服留長頭髮聽英文歌開 party 的假飛仔, 那裡的卻是真的. 我被人盤過,被人「揍」過放學, 好彩沒有甚麼大不了的下文.

其實甚麼學校, 對我完全沒有分別. 我發過誓, 要改變自己的一生. 我不想一世住在廉租屋, 一世在工廠做雜工. 我要學一門我醉心的學科, 可以學以致用服務人群, 可以用到老學到老. 當然, 如果可以考到打敗舊校同學的成績來入大學, 我也不會反對的. (我和他們很要好, 只是想向舊校長致意)

XX 中學十分適合我. 自由度極高. 我一樣的我行我素奇裝異服, 最好的是, 可以自訂讀書時間表, 將考試課程用三份一時間自修完成, 然後不停反復溫習, 操練舊試題, 看課外參考書和科普雜誌, 報讀港大學生會屬會為預科生的訓練課程 (這個薈集了各大名校學生, 很多再在大學相見 ), 令我這個紅番區學生眼界大開.

那個時代, 香港還有工廠. 我每個暑假都到工廠做暑期工幫補家用. 其實如果我一世在工廠度過, 也是自然不過的事, 很多同輩的朋友也是如此. 我只是要向自己有個交代, 就是我也曾經試過、拼過去改變自己的命運,  就算失敗了, 亦無怨無悔. 我不要三十年後依然一事無成, 午夜夢迴出一身冷汗, 聽見心底有個聲音問自己 : 「當年為甚麼不好好讀書 ?」

我和新同學相處很好. 可惜的是, 大部份同學都對學校和自己沒信心.畢竟, 當年入港大是很困難的事, 基本上被幾間名校壟斷了. 紅番區中學 ? 不消提吧 ?!  Medic ? 很多人更覺得是痴人說夢不自量力. 有幾位家境好的同學, 一早安排了到美國留學, 只是暫時陪我們讀讀風流書考考風流試. 到放榜後他們反而有點失落, 因為雖然入不了大學, 但竟然也科科及格, 在 farewell party 中禁不住向我吐出心底話 : 「車 ~ 原來都唔係禁難姐 ! 頂 , 早知讀多 D 書啦 !」

入到大學迎新, 少不免會被人問到中學在那裡. 我很懷念一眾名校生聽到 XX 中學那種 ??? 的表情. 我覺得, 名校固然有出類拔萃的同學, 但班中公認的「神人」 卻另有奇人, 是來自一間中游學校. 班中亦有幾個如我一樣, 單人匹馬來到, 我們自封是「孤兒」.

我曾經回母校一次, 交流考大學的經歷, 很高興見到有低年級同學踴躍發問, 我當時相信, 我很快不會再是孤兒.

. . . . . . . .

很多年過去了, 我一早已經被我的工作完全佔有.  我偶然閱報, 才知道我讀過的兩間中學, 成績突飛猛進, 早已成為一等一的地區名校, 入大學成績近百份百. 再也沒有人叫他「飛仔學校」

每當我看到家長們, 千方百計要送子女入「名校」「神校」, 入不到就呼天搶地, 不禁失笑.

*入名中學重要, 抑或是入大學重要 ?
各位看醫生、請律師會計師, 會不會問他那處「神校」畢業 ?

*入大學, 又是否一定要靠名中學做跳板 ?
我知很多人會搬一堆統計數字出來, 例如名中學AA 入大學率是 100%, 紅番區中學 ZZ是 0%, 所以當然要讀 AA 中學啦 !

其實這個想法, 是 fooled by statistics.

如果你用另一個計法, 就是將兩批學生再分, 一批持之以恆每天用大部份時間來讀書的學生, 入大學的比例一定比懶散的學生好, 無論他是不是名校來的.

你需要的是好好讀書, 不是要「非君不嫁」的去鑽名校. If you cannot get in an elite school, why not start one yourself ?

如果你有幸考入 AA中學, 當然一讀無妨, 但卻也不是安寢無憂, be all and end all 的. 當年我的 Bio 導師, 就是九龍某「神」校畢業. Medic 收了他 6 個同學, 他成績卻排第七.

很多人又以為, 如果大家成績差不多, 去爭同一個位, 大學會傾向收個名校生. 這又是一個美麗的誤會. 著幾千元一對跑鞋的跑手, 成績如果和個著白飯魚的跑手一樣, 你是教練會選誰 ?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

我和踢我走的舊校校長, 還有最後一面. 很多年後, 我在某醫院的電梯再遇到他, 向他打招呼, 希望一笑泯恩仇. 但是他躺在床上對著我, 卻雙目無神完全看不到周圍的事, 我看到放在他身上的腦部電腦掃描橙色封套, 心中戚然.

魚兒小寶貝  車 ~ 原來都唔係禁難姐 ! 頂 , 早知讀多 D 書啦 !  發表於 14-5-13 23:30
btrue  thx for sharing  發表於 14-5-11 14:05

Argentum你的故事非常inspiring!

我都有真人真事要分享。有好明友小學中學大學band2。好采父母願意用血汗錢送去外國讀左5年書增廣見聞,成績只是ok, 回港工作。Success factor 定如Charlottmum講系成績以外因素- 靈活勤力實際社交能力强EQ一流,佢Fortune 500做到global role, 人工當然好。打工同時飽讀各財經報紙增長財經資識,打工同投資同樣成功,令佢43嵗夠$退休做full time mum。現在外國陪仔讀書享受低壓生活。

另有朋友自細band1小學中學大學牛津畢業,不過搵工到處碰璧,現為圖書館管理員, 名校畢業冇幫到佢反而成為心理負擔。另有朋友Harvard畢業,冇份工做得長,下場好吾過牛津仔!

英雄莫問出處,成功靠天時地利人和,讀書讀邊間可能影響力吾系大得咁緊要,放鬆D吾好難為自己同小朋友。共勉之!

回覆:Argentum 的帖子

Thanks for your sharing.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Argentum你的故事非常inspiring!我都有真人

原帖由 eko 於 14-05-11 發表
Argentum你的故事非常inspiring!

我都有真人真事要分享。有好明友小學中學大學band2。好采父母願意用血汗 ...
我識某劍橋畢業生的香港人,在某校教書,卻畀分主觀,誤人子弟。

當然並不是所有名校生都差,但持名行凶實在要不得。

回覆 786 的帖子

入到名校常然要恭喜,但入吾到絕對不是end of the world,做父母要有這豁達之心睇開D。人既素質包括品格容和力彈性思維健全心理等比學業成就更重要。最近身例子系我父母,父一級名牌學府(當年和現在都系)出身,母大學冇讀過。一齊做生意父得罪人多稱呼人少,太過重原則自視過高容不下别人意見加上比較自我和自私,思想又太學者型,吾成功。母謙虛人品温和人際關係好當然也聰明伶俐,到處有貴人幫助,生意成功。我觀察到成功因素同執行能力强和人際關係好有莫大關係(當然吳可以蠢)而這跟學術能力無大關係, 要成功除非target左長大後做學術研究不然全面發展而學術足夠入吳差既大學已經足夠。所以小朋友入吳到神校絕無問題。不過如果父母要小朋友入神校另有agenda當然另計。

回覆:名校神校以外

點解呢度講到名校咁負面?

love_dreaming 發表於 14-5-11 16:50
點解呢度講到名校咁負面?
在EK一講讀名校或神校是原罪,不少人不會分清事實!

現實世界怎會一面倒,每間學校都有正面有負面,偏向單方面,肯定不一定全部是事實!

反駁或解釋誤會又冇乜意思,有時只可以自我安慰,一年有咁多失望家長 .......  20:1 ........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 love_dreaming 的帖子

請見諒本人可能表達能力吳好令人誤會左踩名校。只想補充名校當然系好野, 但無需要over rate 佢地既對一個人成功既contribution。成功失敗都不應過份强調學校既工能。入到名校當然好,入吳到又無大不了,因為大個成功因素太多包括好多soft factors 和不受控制既因素。

引用:Quote:love_dreaming+發表於+14-5-11+16:50

原帖由 ANChan59 於 14-05-11 發表
在EK一講讀名校或神校是原罪,不少人不會分清事實!

現實世界怎會一面倒,每間學校都有正面有負面,偏向單 ...
齊齊唔好報讀名校,hooray!

‹ 上一主題|下一主題