用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
樓主: derek0811
go

名校神校以外   [複製鏈接]

小曳人 發表於 14-2-6 17:09
但好多好學校,係收生不足嗰d.....
家長抽到喊3聲,然後設法逃亡

點為之好,人人標準不同,你講的要逃亡的學校,恐怕不是我心儀的級數,我心儀啲中等熱門的,因為暫時未有能力考入直資,又沒錢讀私校。

再分享一下,有能力考入熱門學校的當然開心,但是入不到,都有不少學校,是可以接受的。尤其是近屋企又校風不錯的話,放開少少接受,養精蓄銳,小朋友有才能的話,家長自己多點留意一下,加以鼓勵和校外栽培,其實都可以補足不少。有時(不是人人一樣),在大國做一個小官,不如小國做一個國王開心。
名校不名校,也都是集體教學,老師也是忙碌的,老師未必會花時間個個都因材施教。如果孩子不入名校,但其才能都可以發揮,得到認同和指引,這樣都是會海闊天空。

小曳人  exactly! 其實大家要求唔同!  發表於 14-2-6 19:27

回覆:名校神校以外

我是Band5學生,完成 POLYU High Dip.課程。

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+14-2-8+13:01+編輯

原帖由 wwsugar 於 14-02-06 發表
校風的確重要,我讀的只是普通官小和band2 中中,小學和中學,都是著重學生的品德和言行,中學的老師更講過,我們的賣點是“校風純樸”,不是成續好。我校甚少參加校際比賽,老師話是因為學生的資質只是一般,花時間練習參加比賽,不如花時間教學生好過。

band2中學,同學們不會是醫生律師,但從事各行各業都有,護士、教師和工程師為數最多。我小學時年年頭五名,本有機會一試名校,但只選了區內的二線學校,繼續年年頭三名,讀中大,一級榮譽畢業。

現時的同事,大多是名校神校畢業,大家做相同的工作,工作能力相若,最大的差異是英語水平。雖然大家公開試英文成績差不多,但不得不承認,名校生的英語水平,尤其聽和講兩方面,是優勝一點。

其實,出來工作,態度最重要。學歷只是入場券,人生漫漫長路,一日未死,都未能分出勝負。贏在起跑線,未到終點已出局又有何意義?

iccicc  "但不得不承認,名校生的英語水平,尤其聽和講兩方面,是優勝一點。"
絕對同意  發表於 14-2-15 11:31
yuenkw    發表於 14-2-15 01:07

回覆:Potato001 的帖子

Agree, 其實點為之贏?做醫生律師?其實我想講,入到地區band 1中學後,我的成績非常好,幾乎是狀元級,但自己性格不是很aggressive 那種,所以雖是大學first honour畢業,但最後又只係大公司小職員,及c9仔一名, 叫比上不足比下有餘, 但成就肯定同成績不相配。之但係我又覺得人生都算係咁啦,起碼自給自足, 養得起兩個女之餘又俾到家用阿媽,事業一般但可以放多d時間在家庭,如果我女將來好似我咁, 我已經好安慰了。

身邊人知道我為小女搵既小學以愉快教學為主, 十個有八個都話: no pain no gain

我活左咁多年, 我好清楚呢個道理.  但我亦知道小朋友既天性和本質係不應被埋沒.

有些小朋友不論天資或性格都適合在神校環境讀書學習, 但有些小朋友卻未必能承受日復日既競爭.

等於一對好靚既高踭鞋, 見到人地行到妸娜多姿就心郁買對著下.  但到自己著上腳就起哂水泡, 行得快仲拗柴

讀名校一定有好多好處, 否則唔會咁多人爭崩頭.  但大前提係要適合小朋友與家長.  盲目地崇拜, 一定唔會係件好事

llkllkllk    發表於 14-2-27 16:18

入到神校好多人以為贏在起跑線,但係永遠無人諗其實一樣會輸在終點,好似我公司請咗幾個DXS嘅畢業生,有兩個做嘢唔掂,完全唔MAKE SENSE,另外有一個仲啱啱俾人炒埋,咁你話入到神校係咪真係已經贏咗?!

名校再要加強勁家底·

引用:名校再要加強勁家底·

原帖由 elizatyy 於 14-02-25 發表
名校再要加強勁家底·
最緊要係強網絡! 呢個亦都係有部份人恨入名校原因!

janette_chan 發表於 14-2-25 17:49
入到神校好多人以為贏在起跑線,但係永遠無人諗其實一樣會輸在終點,好似我公司請咗幾個DXS嘅畢業生,有兩個做 ...
唔識做野都有人請,呢d就係神校既威力 LOL

masterpiece  但唔會做得好, 前途差遠矣  發表於 14-3-27 09:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:入到神校好多人以為贏在起跑線,但係永遠無

原帖由 janette_chan 於 14-02-25 發表
入到神校好多人以為贏在起跑線,但係永遠無人諗其實一樣會輸在終點,好似我公司請咗幾個DXS嘅畢業生,有兩個做 ...
我識嗰個女神生做梗傳銷

引用:Agree,+其實點為之贏?做醫生律師?其實我

原帖由 whitepurin 於 14-02-17 發表
Agree, 其實點為之贏?做醫生律師?其實我想講,入到地區band 1中學後,我的成績非常好,幾乎是狀元級,但 ...
家庭嘅reward係自己嘅,所以你嘅成就絕對可以大過打工仔

引用:Agree,+其實點為之贏?做醫生律師?其實我

原帖由 whitepurin 於 14-02-17 發表
Agree, 其實點為之贏?做醫生律師?其實我想講,入到地區band 1中學後,我的成績非常好,幾乎是狀元級,但 ...
同意!點為只快樂,自己最清楚。

回覆 wwsugar 的帖子

you are from SKHMST?

引用:唔揀母校(教會學校,+非名校),+最大原因:+我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-02-06 發表
唔揀母校(教會學校, 非名校), 最大原因: 我自己經驗過果十幾年, 好封建, 高壓式管治, 全部都NO NO NO, 我話 ...
JM, 我非常認同!我一樣從來冇考慮比小朋友讀自己母校,因我一樣經歷過十幾年高壓統治, 對母校唯一感情係認識左一班當年所謂「曳」人,成為好姊妹至今!
自己小朋友已行國際路綫, happy learning now

Sweetheartb

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+14-3-7+22:27+編輯

原帖由 wwsugar 於 14-02-05 發表

我當年是在很普通的小學,父母小學程度,忙碌而沒能力栽培我 ...
看來,你是我的師姐,我也是在那"地區名中"讀了7 年,但我很享受這7 年的學校生活 :).

sakbbjaijai 發表於 14-3-20 16:05
看來,你是我的師姐,我也是在那"地區名中"讀了7 年,但我很享受這7 年的學校生活 :).

...

你開心就好!我當年也開心,只是才華沒有在學校得到栽培吧了。好像美好的花兒插在花瓶中,很好看很相配,引人注目,但是沒有營養,幾天就花落人「忘」兩不知。可能放在有泥的地上種,有栽培有改良,長得更美更健康長久。名校像是深愔選花插花之人,能展現花已有的最美一面,栽培者卻是追求看到花兒的成長,甚至是品種的改良。兩種追求是不同,有時並存,有時不。父母是栽培者的最佳人選,學校是其次,我想鼓勵一下大家,不要灰心於選校的競爭中。

個人意見, 揀學校一定要視乎仔女嘅性格同程度, 唔可以淨係自己鍾意間學校, 一定要同佢去下 open day, 簡介會, 了解清楚, 如果揀錯, 就大家都痛苦, 話哂讀 6年。不喜勿插~~

回覆:名校神校以外

社會越來越現實,以前屋村學校,中小學同學無分彼此,仲好有感情。依家好既學生去哂神校,中小學同學係人脈基礎,仔女既朋友係咩人,長大後就會點。呢樣因素,加重我希望仔女入好學校既信念。

sbux 發表於 14-2-25 18:39
我識嗰個女神生做梗傳銷

我識一個做Waitress

‹ 上一主題|下一主題