用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
樓主: derek0811
go

名校神校以外   [複製鏈接]

回覆:longlokma 的帖子

我講緊係升中,由大抽獎,b1-b3, 成績次弟,完全吾關自己事既成績所組成,致令學校生態改變!

引用:Quote:derek0811+發表於+14-2-5+08:39+名校

原帖由 Argentum 於 14-05-11 發表
那天下午, 我再踏上去 XX 的綠 van, 再坐上我慣常坐的車頭位.

那司機望了我一眼, 道 : 「係咪就係你入左 ...
Thanks for sharing your story

引用:Quote:原帖由+Apple_Orange_T+於+14-02-05+

原帖由 kayomama 於 14-02-05 發表
估中了!勁!
我係thmss 舊生,班老師真係頂級好!無佢地,學校唔會有咁多好學生!
我都係從一間平房式圍村小學讀書,年年考全級第一,自行分配學位考入呢間中學,當年我身邊大部份同學都係家境普通嘅學生,全靠老師嘅努力,老師經常放假安排補課,放學亦留到好夜畀學生問功課,成間學校讀書氣氛真係好好。

回覆:名校神校以外

最重要係間學校嘅程度及教學方式係咪適合小朋友,入咗神校都冇保證小朋友必定出神入化,相反跟得辛苦就更唔值得

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+14-3-7+22:27+編輯

原帖由 wwsugar 於 14-02-05 發表

我當年是在很普通的小學,父母小學程度,忙碌而沒能力栽培我 ...
多謝你,說得好好

回覆:jazmine 的帖子

有冇d近期講下?例如讀緊二三線小學或剛畢業的子女的成就?成日都講30+年前……

Olympian 發表於 14-9-15 00:42
有冇d近期講下?例如讀緊二三線小學或剛畢業的子女的成就?成日都講30+年前……

...
我都想聽多D近期的分享, 例如這一兩年在二三線小學努力爬到band 1頭的故事.  大家講親都係廿幾三十年前的事, 參考意義不大.  

我地以前的年代, 和現今最大不同是總會有人墊底, 好多父母忙於搵食唔識教, 你在班中是勤力個班, 唔難出到頭.  

但我覺得我仔個代變了, 同學們實力平均了, 大部份家庭都係一個起兩個止, 投放的資源和心機多了.  突圍到的小朋友除了要天資好, 還要特別努力, 缺一不可.  

引用:Quote:Olympian+發表於+14-9-15+00:42+有冇

原帖由 jaycee_mami 於 14-09-15 發表
我都想聽多D近期的分享, 例如這一兩年在二三線小學努力爬到band 1頭的故事.  大家講親都係廿幾三十年前的事 ...
如果真是平均了,那麼大家对b1、b2都不應太着緊。

Olympian 發表於 14-9-15 00:42

...
http://www.cwwps.edu.hk/school_mag/flip_2013/index.html
呢份係張煌偉小學嘅校訊,一間好多SEN嘅關愛學校
有幾位舊生响英中全級排頭幾名,我覺得已經好叻!
隨遇而安

回覆 Argentum 的帖子

文筆好好,不愧是雞校神人出身 :)

回覆:jaycee_mami 的帖子

讓我來分享一個。兒子幼稚園,我喜歡帶他到圖書館做功課。有一次,一個六年班的女生坐我們對面。我看她的校服,知道是區內最少家長選擇,派到入去會喊的一間三線小學。我看她做的英文工作紙,程度應該是我當年中二,三的。跟著,還有一兩同學不時向她請教功課難題。我跟她說,功課好難啊!她說還可以,跟著她就向我介紹自己的學校,不卑不亢的,把學校的優點一一道出。我好驚訝,因她的談吐令我覺得她十分優秀。後來我參觀她的學校,向校長提起,才知她是拔尖生。當年這間學校有幾個同學入了伊利沙伯中學。我肯定她是其中一個。

‹ 上一主題|下一主題