用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
go

名校神校以外   [複製鏈接]

名校神校大家講得多。個個都想入,但當然不能滿足所有人。

不如大家分享一下一些2,3線學校的勵志case, 鼓勵—下落空一群。

有冇D叻仔,資優仔,天才仔入了"雞校"的分享? 他們讀書情況如何? 是否年年考頭幾名? 有冇因為入了雞校,由好學,資優變了平平無奇呢?

53    0    0    1

回覆:名校神校以外

不要神化神校。入到神校,好多不是因為天才叻仔的,更多時,天才叻仔是用外在資源栽培的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我做嘅research話我知:越係名校,越唔會放資源去栽培特別叻嗰班 ,因為名校覺得個個都係叻人!
但名校所栽培嘅,唔係學術,而係視野、不同方面嘅能力及興趣

maxtimma  Can't agree nore  發表於 14-5-11 12:52
bbb330    發表於 14-2-26 10:39
akwchan  Agree  發表於 14-2-13 13:46
mandyk105  有道理, 高見  發表於 14-2-8 11:27
BBtcww  同意  發表於 14-2-6 02:21
恐龍家

但名校所栽培嘅,唔係學術,而係視野..

>>> 很高層次...

希望閣下可多多少少分亨下 research 資料/心得...謝謝..

我識人讀91四寶之一, 之後升到曾肇添再上中大, 然後開補習社

真名校的確係注重視野多d, 注重學術個d又出名既係仿名校, 呢d資源就入晒精英班, 跟唔到就勸退

shevachevy  當年o既4寶唔係好似而家咁, 我讀曾記, 好多同學都係由"小花"過o黎, 唔知點解而家變左4寶  發表於 14-2-5 10:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

仿名校。。。。。

同假“豪宅”一樣!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ktfk 發表於 14-2-5 09:29
但名校所栽培嘅,唔係學術,而係視野..

>>> 很高層次...

層次的確唔同

神校較重視多元智能,領導才能,好多唔同嘅興趣班,俾學生接觸多方面嘅興趣,唔會有拔尖補底呢類學術性嘅班
唔係話其他學校唔重視多元智能,只係重點唔同:神校收得嘅都係精英,學術唔再係學生發展嘅重點
但普通學校,就要用成績做生招牌,做好成績,再响精英當中加多d多元智能嘅訓練

retriever  中POINT  發表於 14-3-28 09:52
bbb330    發表於 14-2-26 10:40
Jane1983  同意  發表於 14-2-5 11:16
恐龍家

回覆:名校神校以外

我也覺得不要太神化名校,名校也有讀不成書的普通學生!名校資源未必能得到最好的分配,也得靠自己!
很低調的普通學校亦未必出不到狀元,如我cousin 只是讀上水一間很少人識的學校也成功考到狀元,被拔尖入港大,現在做緊飛機司了!所以在我覺得未必一定讀名校才有前途,做好個人裝備最緊要!

hero1234  Good example.  發表於 14-2-13 11:03

回覆:小曳人 的帖子

深有同感!

小曳人  仲要向你多多學習!  發表於 14-2-5 22:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真實個案  -   

小學是一間二/三缐屋村小學, 從冇補習, 小朋友年年考第一, 升中跨區考某官中(當年只可以考一間);  放榜後派往本區二缐英中.

當年父母, 小朋友心情跌落谷底, 冇諗過年年第一, 入吾到官中.

但小朋友在中學7年生活如沐春風, 年年上台領獎, 7年後入咗官中對面間大學.

條條大路通羅馬.

LuLuKiuKiu    發表於 14-9-15 11:14

我當年是在很普通的小學,父母小學程度,忙碌而沒能力栽培我,自小永遠是頭三名,功課不用人教,仲喜歡自學不同的東西,投稿英詩去兒童日報有登出,自己作詩請老師看。可惜,叻的學生,好似係冇人教都可以咁,老師表示鼓勵和欣賞,但就冇額外教我學習點作詩,又沒有推薦我看什麼書,總之係沒有指條明路俾我。當然班主任勸我媽容許我升中時選鄰區的地區名校,已經是功德無量。入到之後,我長期全級是頭二十名,仲係有老師表示我有寫作才華,但都係冇人額外栽培。上了中七,失望於操練式的教育,考得普通,上了大學,出了社會,最高上司欣賞有才華有熱心,想額外提拔栽培,但我已不敢相信而拒絕了,最重要是,我好渴望建立家庭,不想被調離香港,影響和男友的感情,這想法當然值得商榷。現在我只是一個湊仔的單親媽咪,不過生活很有意義,教得阿仔好精乖生性,人人都錫。家人就覺得我和他們當年對我的期望差很遠。我覺得,童年我沒有得到足夠的家庭溫暖,令我追求家庭欲速則不達。
我分享我的故事,想說,家庭的幸福和培育,才是最重要的。學校只會提供基本,如果有某才華可比賽,才會有相關的練習,但和栽培是不同的。因為栽培式的教育,是個別而個人化,要遇到啓蒙老師,或父母花時間才能做到。
回想當年,最好的培育,是一年級時,在一所瓦頂村校讀,英文老師叫我放學找她,她原來是見我英文好,借幾本英文課外書給我看,叫我看完再借。另外,缺乏玩具,我家有兄姊大我多年,我很早就把他們的課本都拿來看來解悶。可惜,父母當年經常吵鬧,令我們很痛苦。其實,家庭的教育和幸福,才最關鍵。
補充一下,當年我的七年中學生涯中,校長是潘鎮球校長和陳黃麗娟校長,學校很好,但是最關鍵是家庭溫暖、支持和對人生的信念、價值觀,這些都不是學校一般書本中可以學到的,很多人是在親人身上學的。
入不到名校的,不要灰心,只要做好家庭教育,孩子也可以有很幸福的前景。

BB312  努力, 支持你  發表於 14-5-13 16:33
sophiali_mama  Thanks for sharing add oil!  發表於 14-3-26 19:24
Kitty1230  我相信你一定將來會苦盡甘來  發表於 14-3-22 10:14
chanshing8020    發表於 14-3-21 17:01
tonymeg  莫記之友,加油呀!  發表於 14-3-21 10:49

derek0811 發表於 14-2-5 08:39
名校神校大家講得多。個個都想入,但當然不能滿足所有人。

不如大家分享一下一些2,3線學校的勵志case, 鼓 ...
眼見入到神校的, 都是屋企支援充足, 包括錢及時間, 雙職父母基本上無可能, FTM 又陪玩, 又陪讀書, 又接又送, 神校, 不是人人都可以的........

chanshing8020  但記憶中你對你的仔仔入到所謂神校是充滿信心!  發表於 14-3-21 17:04
tcmkhksar  AGREE  發表於 14-3-18 16:14

crazymum 發表於 14-2-5 11:16
眼見入到神校的, 都是屋企支援充足, 包括錢及時間, 雙職父母基本上無可能, FTM 又陪玩, 又陪讀書, 又接又送 ...

Exactly! 補充,ftm事實上不是一定,但是有資源時間金錢去栽培是一定的。

要讀書叻,讀好大學,吾一定要入神校,地區名中公開考的成績都好亮麗。

如果家長真系覺得非神校不可,咪考插班,或者中一再搏。

又或者將視線放在全港一線好學校,吾系隻盯2間,甘咪天大地大。

回覆 Jane1983 的帖子

對女仔而言,我估你指 D & S ?
男仔呢?

引用:Quote:derek0811+發表於+14-2-5+08:39+名校

原帖由 crazymum 於 14-02-05 發表
眼見入到神校的, 都是屋企支援充足, 包括錢及時間, 雙職父母基本上無可能, FTM 又陪玩, 又陪讀書, 又接又送 ...
公道些,只是有部份,不是全部,其他學校一樣有同樣情況。

我太太都要工作,沒有管接送及陪讀,但栽培的心當然要有,資源我同意有分別,但不是決定性因素。反而和諧溫暖家庭有決定性。

bbb330    發表於 14-2-26 10:47
YuYuMother    發表於 14-2-5 13:17
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 noplanner 的帖子

你問對男仔邊間神?St Paul Coed和男拔啦。其實La Salle、華仁、英華...都好好。
St Paul Coed first in已經由3200 cut到200人,可以想像無關連人士的難度。

好學校係人都鍾意,但非佢不可...就太痛苦

回覆 ANChan59 的帖子

同意,對小朋友成長,幸福家庭好過大富而吾和諧的,多多聲!
當然,非常富裕、又有時間、又有愛心、又識教的,就一流啦!

回覆 Jane1983 的帖子

收到。
去除非君不嫁,人海裏只有一個 Mr. Right 的心態!
‹ 上一主題|下一主題