用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一人一學位新聞大家咩睇法?
樓主: ssshk
go

一人一學位新聞大家咩睇法? [複製鏈接]

引用:都唔知個吳得掂想點玩...+...1.+一人一學位

點解有o的家長可以有幾個學位o係手, 原因好簡單, 因為好多學校都用下列幾個準則收生:
1. 父/母係名小學畢業, or 專業人事.
2. 收大 B 先
3. 小朋友面試表現好

我覺得, 如果唔俾用以上三種做準則, 咁就唔會出現一個人有 6 / 7  個 offer, 有o的人就冇 offer, 如果唔改, 第一 round 有 offer 既, 又係果批人.....以上 3 非就都係要第 N round 先有位.

改善方法:

1. 規定大細 B 收生比率
2. 唔準問父母想關資料, 職業, 小學等
3. 唔俾 interview 小朋友, 但可以 interview 父母, 問下教育理念, 點睇學校同家長關係等.

回覆 Ballack2012 的帖子

問有咩睇法,我講我ge睇法囉~

**講做叻,不如您去做,有這麼多持份者有不同意見,不是話做就做!**
既然係意見,為何要講這番話呢??

totally rubblish -- 就等如依家d家長接受唔到老師好話自己仔女連弱智都可如。唔會自我檢討,一未覺得人地批評不當,所以未咁多細路受唔起壓力自殺囉~ 就係父母過於保護!!

其實你搵工都唔止send一份啦~ 幾間請你的同時,你未一樣考慮去邊間做咋嘛!! 為何覺得報學校有問題呢??

其實最大問題都係雙非影響!!!

回覆 fdsafdsa 的帖子

改善方法:

1. 規定大細 B 收生比率 -- 大b易教d,老師唔洗咁辛苦,叻d升小記錄好,未必有學校咁做!!
2. 唔準問父母想關資料, 職業, 小學等 -- 唔俾問,想搭路的話,家長都自己講!

3. 唔俾 interview 小朋友, 但可以 interview 父母, 問下教育理念, 點睇學校同家長關係等 -- 出面咁多攻略,唔識答都可以睇,冇咩成效。

** 最好係唔interview 小朋友 **
但學校又唔想收低質素小朋友喎~ 係報名時俾個空間俾小朋友一齊玩,一d staff 收form,一d觀察小朋友的反應。其實都有個簡單interview咁,只係大家冇留意姐。(這真有學校係咁收生的)

miemie6 發表於 14-2-7 16:59
回覆 fdsafdsa 的帖子

改善方法:
1. 規定大細 B 收生比率 -- 大b易教d,老師唔洗咁辛苦,叻d升小記錄好,未必有學校咁做!!

(呢個比較容易處理, 可以行政規定, 上報大細 B 收生比率, 冇得暪)

我覺得應該規定所有學校必須於SAY28/2前發出面試結果,學生須於SAY30/4前註冊,咁學校仲有兩個月時間CALL WAITING,而學校必須將註冊學生資料呈交教育局,如果教育局發現有學生喺多過一間學校註冊,咁第一次以後的所有註冊均作癈,係咪咁會好啲呀??咁大家又可以收晒RESULT先決定去邊間,唔使一有RESULT就註冊咗先HOLD住啲住嘛

janette_chan 發表於 14-2-10 10:55
我覺得應該規定所有學校必須於SAY28/2前發出面試結果,學生須於SAY30/4前註冊,咁學校仲有兩個月時間CALL WAI ...

一日未過註冊 deadline, 學校都 call 唔到 waiting, 因為佢地唔知有幾多人會放棄學位...

一係就做埋統一報名, 好似大學聯招咁玩法.

原帖由 miemie6 於 14-02-07 發表
都唔知個吳得掂想點玩... ...
1. 一人一學位:
    ~ 係未唔洗interview? 係的話,即係叫家長早幾個月瞓街報 ...
16年免費咪又係益雙非

回覆:fdsafdsa 的帖子

強烈支持規定大細B收生比例

‹ 上一主題|下一主題