用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一人一學位新聞大家咩睇法?
go

一人一學位新聞大家咩睇法? [複製鏈接]

大家點睇?如果入左冇學券嘅n直升k1就唔使報啦,否則如果實施了今年嚟緊就只能揀一間心儀嘅註册,希望大家都有書讀

1    0    0    0

回覆:一人一學位新聞大家咩睇法?

只限有學券的學校,無學券的繼續爭餐死/排餐死。

所有學劵學校都要 1 月前公佈收生結果, 意味佢地要 12 月前完成 interview.....咁樣 interview 就好有機會撞期, 結果小朋友就連 in 多幾間既機會都冇....

事實上, 而家d好o既幼稚園, 都陸陸續續退出學卷計劃, 唔想比教署有太多的限制, 而家出呢招, 迫d學校統一收生, 限制埋interview時間, 變相將一d本來仲係學卷o既好o既幼稚園, 都discourge佢地繼續行學卷計劃....愈來愈少學卷幼稚園, 推行呢個一人一學位, 就變得冇意義了!

與奇係咁, 點解唔認真思考下, 點樣改良個學卷計劃, 鼓勵多d好o既幼稚園參與返學卷計劃, 咁呢個一人一學位計劃先至有成效!

心儀既係非學券,冇影響!但我支持呢個policy, 但可以將統一註冊延後至二、三月,比多d時間學校interview

讚成,雖然都有限制只限學劵幼稚園,不過可以避免有人hold幾個位,有人無offer等到開學先call waiting!

eesmile 發表於 14-2-5 11:27
事實上, 而家d好o既幼稚園, 都陸陸續續退出學卷計劃, 唔想比教署有太多的限制, 而家出呢招, 迫d學校統一收 ...
係, 如d學校覺得太多限制, 唔用學卷學校, 以致學費貴了, 一人一位的政策都得不償失呢

wingyan008 發表於 14-2-5 11:36
心儀既係非學券,冇影響!但我支持呢個policy, 但可以將統一註冊延後至二、三月,比多d時間學校interview

...
二三月註冊都可以啦, 迫埋12月interview, 一係一日會有多個interview, 同時間的只可in一間, 唔同時間的, 要小朋友趕幾場

係,迫埋一齊interview盞搞

不如唔好 interview, 所有學劵學校一次過大抽獎, 咁最公平. 又最慳功夫.

只係為咗解決新界北因為雙非太多而幼稚園學額不足呢個問題而諗出嚟既死橋, 又係一個頭痛醫頭, 腳痛醫腳自方法...... 咁搞法, 過多2,3年, 再多100幾十間幼鵻園唔收學券, 睇佢又點.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fdsafdsa 發表於 14-2-5 14:44
不如唔好 interview, 所有學劵學校一次過大抽獎, 咁最公平. 又最慳功夫.  ...
唔好大抽獎呀!小學已無得揀,唔好連少少自由都冇啦!

引用:+只係為咗解決新界北因為雙非太多而幼稚園

原帖由 hkpapa852 於 14-02-05 發表
只係為咗解決新界北因為雙非太多而幼稚園學額不足呢個問題而諗出嚟既死橋, 又係一個頭痛醫頭, 腳痛醫腳自 ...
我都覺得冇咩用,3個字:冇雙非冇問題

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-02-05+發表

原帖由 Beazel 於 14-02-05 發表
我都覺得冇咩用,3個字:冇雙非冇問題
Exactly 冇雙非冇問題

政府做親嘢都不知所謂,愈做愈錯,例如搞開放自由行旅客,香港所有旺區都水洩不通,污糟蠟蹋,想放假去海洋公園、廸廸尼都唔敢,旭d就比人打尖,迫餐死,以前年初三去大埔林村一d都唔迫,parking 都好free,而家又懶係做嘢,迫到爆,又park唔到,總之就係唔做唔錯,愈做愈錯😠

是否已落實?

一聽到要用學劵, 已經覺得作用不大
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

我就建議學卷跟小朋友走,好似長者醫療卷,咁既政策至夠實惠家長同小朋友

都唔知個吳得掂想點玩... ...
1. 一人一學位:
    ~ 係未唔洗interview? 係的話,即係叫家長早幾個月瞓街報名!!
    ~ 要interview的話!! 咁學校唔揀你,又只可報一間學校,即係要再撲學校,睇下邊間仲有位剩。
2. 學劵其實雙非生的細路就唔用得啦!! 大佬呀~ 父母冇係香港貢獻/服務過,為何細路係香港可享香港人福利呀?? 阿b有咩貢獻過呀?? 俾幾大舊錢係香港醫院出世都只不過係買緊醫療服務咋!!!
3. d校長都唔幫香港人,仲陪個吳得掂癲,唔會改善到問題!! 結論都係益班內地人,因為佢地有的是時間,早半年係學校門口瞓都冇問題。
4. 仲話邀請非學劵學校參與一人一學位,佢地未必會reject架,一樣interview,仲會多一班人去報名添,佢都仲著數左啦。

一人一學位 -- totally rubbish!!!

係要做d好野俾香港人,就16免費教育啦~ 一開波統一派位,同小學中學一樣囉~ 要考名校未家長自己扣門囉~

引用:只限有學券的學校,無學券的繼續爭餐死/排

‹ 上一主題|下一主題