用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何培養孩子的英語閱讀興趣
樓主: eviepa
go

如何培養孩子的英語閱讀興趣   [複製鏈接]

回覆:如何陪養孩子的英語閱讀興趣

我冇乜高見,只有愚見。現今報紙中文惡性英化嚴重過英式中化D(純粹感覺,冇數據支持)。好多中文報紙文法入英。你嘅問題可能要大學做研究先會有答案。

annie40 發表於 14-2-8 12:37
華人孩子學英語的大關卡之一,不是grammar and vocabulary,而是用英文來思維來寫作,shadeslayer也算是LS的 ...
Thoughtful remarks, think i have learned something today.

只想補充我自己都在中學時都會有呢種情況,有時而家都會,所以對初小小朋友要求有完美語法是很難的

我search 返之前有會員post 返聰明仔爸爸寫果幾篇學好英文o既post. 好有趣地佢用o既方法同我先生點引導我仔閱讀方法同出一徹. 我先生係native English speaker, 佢用o既方法係無睇過任何書點教小朋友閱讀, 全部係自己o既instinct, 一路無planning無系統地做落去, 但出奇地同聰明仔爸爸寫果個方法做法一樣. 即係基本上個方法對non native English speaking小朋友同native English speaking小朋友都有效. 不過有一點同聰明仔爸爸個方面有少少出入但同另一位EK member (HKTHK)做法一致o既 - guided reading o既書深過self-reading o既書.
另外, 我仔而家只係K3, 未advanced到自行寫作. 不過佢聽, 講, 睇程度都ok, 我o地唔擔心佢遲D寫作會係一個問題, 所以暫時無要佢做任何寫作o既訓練.
另外, 我諗大家都係對仔女教養好有心o既父母. 條條大路通羅馬, o岩聽就聽. 唔o岩聽都唔需要上心的.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2561265  <<< 呢度係聰明仔爸爸伴讀個post.

引用:只想補充我自己都在中學時都會有呢種情況,

原帖由 Babyeddie 於 14-02-08 發表
只想補充我自己都在中學時都會有呢種情況,有時而家都會,所以對初小小朋友要求有完美語法是很難的

...
小學階段不是要求完美語法,完美串字,完美文法,但有可能做到寫和講英文時不用在腦袋中做中文翻譯英文的過程。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

舉例說見有K2普通學校小朋友會說,'You go where?' 但亦有esf純英裼小朋友可說.'where did you go?'一年後K2小朋友可以流利用同樣語句。呢個可能在雙語社會是否比較長時間?

回覆 shadeslayer 的帖子

//Evie 在寫作時能否以英文思考,要 Eviepa 先知。

其實 Evie 讀中文小學,小二才着重閱讀。J君兒子從幼稚園培養,又大量閱讀,上直資英小全英環境,又課外西人英文作文班,那麼不同的背景可比較?

你用「語言填鴨」來形容「課外閱讀」?恰當嗎?//

原來連你都唔知,失覺!

原來情況不同,效果會有異! J 君所寫我少看,有咁嘅條件,一定要達到你的預期標準? 父母子女都各會有異,事事並非完美,能盡力而為已好。  咁你又可否分享一下你女兒不做一張工作紙,望於升中時有 native 英語水平的方法效果,給大家參考討論。 或我記憶有誤,如有請指正。

從來我話你把「課外閱讀」歷來原意扭曲,培養情操求知,變為以提升語文為重。 現時討論止於「課外閱讀」嗎? 不是談及有其他學習方法效益? 欲速不達過量是否填鴨? 經常用大量之詞已見家長心切欲望祈求,對小兒們是否一定有益?  相信失敗的為數不少!

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+14-02-08+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-02-08 發表
小學階段不是要求完美語法,完美串字,完美文法,但有可能做到寫和講英文時不用在腦袋中做中文翻譯英文的過 ...
其實我見同一學校有d小朋友可以自小寫出'似英文人寫的英文,有d又唔得,2類都有閱讀,那麼乜野因素會引致差異,是中英語閱讀時間分配定點呢,還是要先集中閱讀一種語文再學另一種

shadeslayer  家庭因素  發表於 14-2-8 17:08

其實大家講o既用中文思考英文寫作同講Chinglish o既問題,除左靠英文閱讀,英文聆聽都有好多o既幫助。
睇多D英文卡通片,英文電視(當然要揀選o岩o既內容)都有好大幫助。我先生成日發現呀仔會識用一D佢無教過呀仔o既詞彙同idiom,而呢D好多時係佢自己睇卡通片同電視學返o黎的。

回覆:eviepa 的帖子

你當年強制阿女讀英文書,我今天就要求阿仔讀中文書。

阿仔小五了,要他讀中文,好難。他的中文程度只能睇幼兒版成語故事(真的,他正在讀。),其他如格林童話集,都不知他真睇定假睇。

你當年的強制會要求每日讀多少?我打算每日要求阿仔讀15分鐘中文書,唔知行唔行得通?

回覆 Radiomama 的帖子

阿女日間玩了幾小時,晚上我伴著她看大概半小時到45分鐘的英文書,她應該可以接受。

//Evie 在寫作時能否以英文思考,要 Eviepa 先知//

她也不很確定。很可能是這樣:大致上,要表達普通的東西,直接用英文思考;碰到複雜的,要先用中文思考,有了梗概,才轉為英文思考成文章。

閱讀是娛樂,是享受,真的要把它當作語文補品,要強制和限時限刻嗎?

shadeslayer  對,不過這題目是以閱讀作為學習語文的手段。  發表於 14-2-8 17:11

引用:閱讀是娛樂,是享受,真的要把它當作語文補

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-02-08 發表
閱讀是娛樂,是享受,真的要把它當作語文補品,要強制和限時限刻嗎?

...

Hurray, chichipapa好久不見了!

閱讀是享受,阿仔快樂了許多年;小五啦,我開始為他的中文憂心。Year 7會分A / B Group, 有點壓力。我仍然期望只鼓勵閱讀(中文書),不補習。

ChiChiPaPa,

十年來,你起碼第三次給我這答案了。我的問題是,如果不強制,她會一本英文書都不看。如果不採取有效的行動,她的英文將會很差很差,怎辦?你始終沒有觸及。

現在我女兒大個女,不需要了。有兩全其美的方法,請和一眾家長分享,他們需要一個解決方案。

Babyeddie 發表於 14-2-8 14:52
舉例說見有K2普通學校小朋友會說,'You go where?' 但亦有esf純英裼小朋友可說.'where did you go?'一年後K ...

Babyeddie 發表於 14-2-8 14:52
舉例說見有K2普通學校小朋友會說,'You go where?' 但亦有esf純英裼小朋友可說.'where did you go?'一年後K ...

我看過一位名小學成績不錯的小六生文章,也明顯有此問題,不一定過一兩年便OK。雙語社會孩子能用雙語思考是有挑戰性的。很多到成年也要做中英翻譯。如何令孩子在小學發展出雙語思考,是很好的課題。

我認識較深入的一位CMI 小二生,看其文,聽其言,似乎可以雙語思考。不止雙語思考,其「課外」創作乜見天馬行空。由於J君要求,我只簡略說說:

1。 兩歳半前只學母語,不接觸英文。

2。幼稚園階段已打好閱讀基礎和興趣,五歲看八十頁左右的 chapter books,自發享受課外閱讀的樂趣。

3。幼稚園開始有看英語卡通,英語兒童節目等,但不會很多。

4。幼稚園到小二,沒有補習,字咭,迪迪尼,課外練習,全無公文 eye level,或西人會話,作文班,文法班.

5。全家說廣東話,五歲起父親每馮星期六定半天為英語日,只有父親説。父親是香港大的,但英語OK。

6。讀 CMl 小學,英文成績非常好。
7。 家庭沒有指定要求寫作

8。父親多年來除大量供應書本外,還經常花時間尋找有趣合適的書,不時和孩子討論。

My fingers are so tired.  I am not saying this is the best method, it is just a case where the child developed bilingual thinking at P2 in a CMI school.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

囝囝爸 發表於 14-2-8 14:56
回覆 shadeslayer 的帖子

//Evie 在寫作時能否以英文思考,要 Eviepa 先知。

原來連你都唔知,失覺!

。  咁你又可否分享一下你女兒不做一張工作紙,望於升中時有 native 英語水平的方法效果,給大家參考討論。 或我記憶有誤,如有請指正。

從來我話你把「課外閱讀」歷來原意扭曲,培養情操求知,變為以提升語文為重。 現時討論止於「課外閱讀」嗎? 不是談及有其他學習方法效益? 欲速不達過量是否填鴨? 經常用大量之詞已見家長心切欲望祈求,對小兒們是否一定有益?  相信失敗的為數不少!

Xxxxxx

點解我會知? Evie 自己也未必知。

有甚麼事情係情況不同,效果一定一樣的,除了生老病死和交稅外?

我幾時講過課外閱讀「只」為語文能力,沒有其他?但題目多是圍繞語文學習的好處,不代表父母不在意其他方面。

為何有些年青人想學日文,想學韓文呢?是父母叫他們的嗎?我想是他們接觸到日韓的文化,而帶動他們學日語或韓語的興趣。

有人說孩子打機是學習的天敵,但我見過打機的孩子很愛看英文書,因他從online 戰略遊戲中,受到美國文化影響。

孩子不看中文書,那他對中國的文化有多少興趣呢?消閒閱讀不能在短時間提升語文成績,為何急於一時?為何不考慮直接提升成績分數的方法?有雞,還是有雞蛋先?誰能說得定?中文成績好,能力好,也會帶動中文閱讀。

各位熱烈討論令我諗起自己學語文嘅經歷。

細個屋企喺語文方面無刻意栽培,家母小學畢唔到業,家父冇受過正規教育。佢哋兩位莫講話英文,中文都唔係好掂,只係僅僅唔係文盲而已。佢哋唔係唔閱讀,但家父多數睇馬經同方向報港聞,家母只睇娛樂版同八卦雜誌。但唔知點解小學時期成績過得去,好鍾意睇中文書所以中文係強項,英文數學就自己死做練習頂住,除咗學校指定嘅故事書,英文閱讀係零。

中一傻傻咁入咗英中精英班,對英文依舊零興趣,直到中三迷上歷險同偵探英文小說(Nancy Drew, 克里斯蒂等等),一切開始改變,中四開始英文好明顯好咗, 唔需要再做額外練習。

因此會諗,做練習同閱讀唔至於對立,練習要做,係攞嚟應付考試,又或者係閱讀習慣未養成,閱讀量未夠多嗰陣攞嚟頂住當。而家阿囡小四,用緊呢個'雙軌制',暫時尚可應付(當然無法同各位嘅小朋友相比), 小一二嗰陣係'合格都偷笑',而家至少冇咁嘅憂慮。

ChiChiPaPa  同意。閱讀和傳級語文學習非對立。  發表於 14-2-8 21:00
‹ 上一主題|下一主題