用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何培養孩子的英語閱讀興趣
樓主: eviepa
go

如何培養孩子的英語閱讀興趣   [複製鏈接]

5. 舉家移民英國

點解唔係移民番鄉下?

一次係roadshow上見一廣告,内容是這樣的:一位六十左右的阿叔,在內街中開一文具店,一天,走來了面生橫肉個鬼佬,佢對阿叔喊道:"crayon",阿叔不明所以,於是,鬼佬越叫越大聲:"crayon,crayon..." 最後,阿叔都唔明,鬼佬憤成離去。阿叔,當然做唔成生意。如果你係阿叔,你會點做?

繼續....

呢位阿叔,痛定思痛,利用晚上工餘,到夜學學英語去了。

我以為此廣告會引來一陣惡評,但隔咗年幾,未聽聞有人評論此廣告。後來,我终於想通咗:港人對ing門,已失去理智,阿叔學ing門,點會有商确餘地呢?

還有一麥當奴上年纪女士嘅廣告。廣告話,佢好鍾意到麥記做清潔,因為麥記嘅哥哥姐姐會教佢ing門....唉,笑死我也!

What's wrong that someone aged 60+ who wants to learn English?   I want to learn Russian, who wants to come with me?????   Also, I always hope to improve my English and perhaps I should ask friends to teach me.

冇問題,活到老學到老。

問題是,要有興趣,有理智。以阿叔嘅例子,佢最佳嘅做法就是拿起掃把那個既無禮又以為全世界都要懂鬼話的鬼佬赶走。一次到韓國,在一家小店觀光,來了两位港女,左翻右翻,左問右問,老板生起氣來,大喝一聲,將两港女赶走,幾英呀!

試想想,內街文具店,幾可有鬼佬上門,又幾可撞到如此無禮之鬼佬。一盒顏色筆所掙幾多?一堂ing門所費多少?

記憶中,呢個廣告係語常會拍的。廣告冇丁點幾你個種活到老學到老嘅感覺。如要拍出呢種感覺,梗係請你拍啦。

不明白,港人對學英文失去理智是何解?是不是閣下認為學英文不重要?

嘩!你係唔係新來的?幾多人係到認阿仔英文天下無敵搞到失哂儀態被封户呀。

yuenkw    發表於 14-2-14 00:27

阿女睇完呢個故事話,如果換轉係強國人,用強國語買臘筆不遂,店主的起心肝學國語,實俾人鬧爆。

能以事論事,很好。

唔會,客來的,無問題。

對,客來的,無問題。特别是大陸客成羣結隊而來,今天來了個惡客,難保明天來了個好客。况且,客就是客,如果不是片段中嗰鬼咁可惡,點都要好好招呼。

如果片段中係大陸客,嗰阿叔被喝完去讀bopomo,我反而會接受啲。

依家英中出來的英文得唔得呢?中中出來的,普通話得唔得呢?

我會問,依家英中出來的中英常數...得唔得呢?中中出來的中英常數...得唔得呢?

香港特别,依家在職嘅,英文流利仍佔很大便宜。但以整體而言,我始終相信靠的是人的能力,而不是單單英文。

過年澳門舞龍,請來一班賓仔代舞。舞龍唔難,但係班賓仔手中,變成脊骨縮吓縮吓,抽筋一樣,大吉利是。

bobbob  舞龍變舞蟲  發表於 14-2-11 12:42

今天英文流利,普通话流利, 广东话地道, 又有很高能力的人很多, 没有單單英文这回事很久了!!!!!

這是實情。在香港,英文愈來愈唔值錢之趨勢久矣!開埠初,識英文做買辦,後期大學生天之驕子,依家呢?不是大學生越來越差,而是越來越少機會,越來越多抽稱而已。

我覺得奇怪的是,這两廣告,睇的人無數,點解無人出聲呢?第一個廣告已有討論。第二個廣告呢?一份清潔工,賣點點解唔係工人福利,而係跟麥記哥哥姐姐學ing門,我就覺得麥記有點呃婆仔啦。係咁民碎嘅氣氛下,竟成冇人嘈?

annie40  我没有看第二个广告, 没意见!  發表於 14-2-11 16:00

大家人老精, 鬼老灵!

咦!原來大家都是精英。

一依你精我都精,飮杯竹葉青!

annie40  Great!!!!! 飮杯绿茶得唔得!!!  發表於 14-2-11 16:10

香港學生的英文程度追不上星加波, 可悲

香港人唔够星加波人有錢,呢啲先至可悲!
‹ 上一主題|下一主題