用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何培養孩子的英語閱讀興趣
樓主: eviepa
go

如何培養孩子的英語閱讀興趣   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 14-2-11 13:09
ChiChiPaPa

A very good test of language fluency and quick wits is debates. Public speaking Is no wh ...
Agree, debate is another level.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:http://hksdc.wordpress.com/tournaments/s

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-02-11 發表

http://hksdc.wordpress.com/tournaments/sr-hksdc/sr-hk ...
Yes. Because those students from elite schools have native level (or very very close to native level) spoken language. I don't know how they achieve that. But they are definitely the cream within the elite schools.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-2-11+13:09+C

原帖由 ANChan59 於 14-02-11 發表
Agree, debate is another level.
I wanted to trick my girl into joining the school debate class but her love of sports stands in the way, so far.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 judy 的帖子

香港特别,依家在職嘅,英文流利仍佔很大便宜。但以整體而言,我始終相信靠的是人的能力,而不是單單英文。
Judy,

非常同意你的说法! 亦尊重你的直性子!

只是不少普普通通年青人,说英语时十分痛苦, 讲普通话又非常吓人,操广东话用语鄙薄, 是有口难言的月光光, 心慌慌一族, 工作上经常性被打击自信心, 按这点姿态, 能破繭而出的靠人的能力的机会很渺茫.常见这类人会去跑码头, 走另类危险艰难的路, 整體而言, 跌撞是就是生活, 幸存者是非常人也!!!

今天英文流利,普通话流利, 广东话地道, 又有很高能力的人很多, 没有單單英文这回事很久了!!!!!

回覆 tws2010 的帖子

顶番佢地是应该的, 唔好rude完当我地唔知道, '中国人不是东亚病夫'!

回覆 Jane1983 的帖子

风水轮流转, 大酒店的CEO鬼老, 佢话自己随时被吵, 因为入行者的基本点要是有英语+ 普通话/广东话, 酒店行业的鬼老买少见少, 多番左中欧混血儿. 因此'恶鬼'们要醒定D, 真的唔恶得几耐啊!!

Jane1983  哈哈,確實係呀!  發表於 14-2-11 15:05

回覆 judy 的帖子

冇問題,活到老學到老。

問題是,要有興趣,有理智。以阿叔嘅例子,佢最佳嘅做法就是拿起掃把那個既無禮又以為全世界都要懂鬼話的鬼佬赶走。一次到韓國,在一家小店觀光,來了两位港女,左翻右翻,左問右問,老板生起氣來,大喝一聲,將两港女赶走,幾英呀!

試想想,內街文具店,幾可有鬼佬上門,又幾可撞到如此無禮之鬼佬。一盒顏色筆所掙幾多?一堂ing門所費多少?

記憶中,呢個廣告係語常會拍的。廣告冇丁點幾你個種活到老學到老嘅感覺。如要拍出呢種感覺,梗係請你拍啦。
算啦! 拍片那位不过是港台的年青小助导, 点会似大家人老精, 鬼老灵!  

实际情况是无礼貌鬼老买一合颜色笔, 梗系要大声攀佢走, 原因不是有没有帮亲, 而是没礼貌嘛!!当然要起发火, 要大声疾呼, 还要生氣得来有台型, 像午马的燕赤霞造型就差不多了.

如果鬼老买一百万合, 就当然要大家坐低,饮杯茶,食个饱,交心交心吧! 鬼老没礼貌是误会, 可以放入柜台上锁, 马上学英文是应该的. 当年李超人的英文也应该是差不多的情景下报名学的. 你看做人家的生意是越来越大. 羡慕死人!

如果个廣告由李超人做內街文具店老板, 简直会惊为天人, 点止有活到老學到老嘅感覺, 怕者物鬼feel 都有足....发达发梦金利齊来.......

今天英文流利,普通话流利, 广东话地道, 又有很高能力的人很多, 没有單單英文这回事很久了!!!!!

這是實情。在香港,英文愈來愈唔值錢之趨勢久矣!開埠初,識英文做買辦,後期大學生天之驕子,依家呢?不是大學生越來越差,而是越來越少機會,越來越多抽稱而已。

我覺得奇怪的是,這两廣告,睇的人無數,點解無人出聲呢?第一個廣告已有討論。第二個廣告呢?一份清潔工,賣點點解唔係工人福利,而係跟麥記哥哥姐姐學ing門,我就覺得麥記有點呃婆仔啦。係咁民碎嘅氣氛下,竟成冇人嘈?

annie40  我没有看第二个广告, 没意见!  發表於 14-2-11 16:00

大家人老精, 鬼老灵!

咦!原來大家都是精英。

一依你精我都精,飮杯竹葉青!

annie40  Great!!!!! 飮杯绿茶得唔得!!!  發表於 14-2-11 16:10

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+14-02-11+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-02-11 發表
Yes. Because those students from elite schools have native level (or very very close to native level ...
喺名校入得精英班嘅同學,好多都係英文程度已經唔錯,而且一係家庭支援好夠,一係就自己鬥心好夠(或兩者皆是)! 我自己咸豐年經驗,精英班好多老師,都係唔識中文,即使係華人都係海外華僑例如新加坡或馬來西亞人。喺咁嘅環境,如果個學生唔想自己“又聾又啞”,點都會硬住頭皮講吓英文,就算再怕羞,俾同學笑得十次八次就慣晒,整整吓個胆就大,因為本身程度唔差,講講吓就越嚟越流暢自然。

回覆 shadeslayer 的帖子

I wanted to trick my girl into joining the school debate class but her love of sports stands in the way, so far.
小女跟令千金的意愿差不多,我有我的良好愿景,佢有佢的快活时间表,结果她没去debate club,但是debate水平又唔低,经常被同学投票做最佳辩论员? 

应该是平日我话yes, 佢话NO NO NO, 又要说服我相信debate club 没什么好处, 结果操得多, 唔去debate group ,一样可以几呢瓜啦,头头是道!!!

孩子很有主见,争取喜爱的活动,是很重要的寻找自我过程!反正鱼与熊掌,两者也是有益身心的.勉勉强强没幸福.

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 I+wanted+to+tri

原帖由 annie40 於 14-02-11 發表
回覆 shadeslayer 的帖子

I wanted to trick my girl into joining the school debate class but her love ...
呀女太有主見,包拗頸,但又成日撞板嗰隻,激死。

我地又離題了。

annie40  有感而發IS內特別多華人孩子參加debate club,明顯是受父母的影響和推動。多了進取,而少了點性格。並非美事。  發表於 14-2-12 08:11

回覆:如何陪養孩子的英語閱讀興趣

回到題目,愛上閱讀是好事,早愛上早享受。另一個考慮是孩子大了,太多引誘,比較難發掘到閲讀的樂趣。父母想伴讀,孩子也唔采你。我女兒五歲已經下令唔比我伴讀。如果有書和電影,她必會先看書。

這個topic反而令我想傾下,閱讀有一定好處但閲讀的孩子不一定會英文好司

我同意,我小朋友現在讀K3吾知上小一是否能應付英文科-聽讀講寫?懂得運用是否另—會事?我現在未有答案!考劍橋是否一項印証?

引用:這個topic反而令我想傾下,閱讀有一定好處

原帖由 Babyeddie 於 14-02-12 發表
這個topic反而令我想傾下,閱讀有一定好處但閲讀的孩子不一定會英文好司

...
世事好難絕對,閱讀未必每人也可達高水平,不閲讀也能達到高水準的基會卻近乎零。

我都要講一講!我囡小四,讀普通小學,最初喜歡看中文,不過唔知点解暑假比佢找到一批英文小說,提起了興趣!但又5会5睇中文書,岩岩新年前介紹佢睇漂零燕,好睇,在图書館借左本英文漂零燕。

我認補充要做,書都要睇,睇書是慢慢先見到好處!

回覆 JJDBB 的帖子

睇書是慢慢先見到好處-----這句話很有意思。

喜愛閱讀的人明顯是求知慾強烈,有耐性,肯思考。語文上的喜好和基礎程度是阻礙轉台能力的關鍵,但只要有動機,依舊比普通少閱讀人士轉台轉得快正靚。

其實如何量度閱讀對語文能力的幫助呢?從考試分數?我的孩子喜歡看書,但語文成績見有突破。相反遇見不少不願意拿起課外書的孩子在小學階段成績優異。但我想有時不需要單從語文能力的提升來看閱讀的價值,只要小朋友從書本中得到喜悅,小心靈增添了色彩,已經是賺了。

醒目開學勳章

引用:其實如何量度閱讀對語文能力的幫助呢?從考

原帖由 enidchiu 於 14-02-14 發表
其實如何量度閱讀對語文能力的幫助呢?從考試分數?我的孩子喜歡看書,但語文成績見有突破。相反遇見不少 ...
講我個女的case, 雖然不是所有人一樣,但作為參考啦

我女小學成績雖然都是band1生,但一定不是最top的幾個,英文,中文成績不過不失

到中學,多左不供詞填充,proof reading, 通常我女係在呢兩part得高分過其他同學,英文成績對我黎講非常好,(可能在某d人黎講,我女果d算係水皮,不夠佢地d仔勁),閱讀多可以增加詞庫,好似銀行甘,慢慢儲錢,我見佢d同學,成績好
果d大多有閱讀習慣

要佢看多d書,就好在小學階段,升中之後,中一二都有時間看,中三開始,我買書量都下降了,因為佢無時間看,買的都是有目的~~做book report

看書另一個好處係訓練佢看野快,考試閱讀理解好長

‹ 上一主題|下一主題