用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我個女算不算有藝術優資?
go

我個女算不算有藝術優資? [複製鏈接]

我個女剛2YR,發現她有以下幾種特點:
1. 超喜歡色,自己時不時會自言自語形容所見到的物件同色(XX係ZZ色,ETC)。可以說出10種以上,中英都可以而且可以分出深/淺。
2. 如果問XX係咩色,可以講出,仲可以記住。例如:上月見過的貓,如果問你咩色,會記得。RAINBOW,可以自己記到:紅/橙/黃/綠/籃,時時差一兩種色)我有次早上起身,想去化裝,個女可以打開我的袋(她見過一/兩次)找出BRUSH+正確的色叫我用 (我無教)。
3. 會用手(仲係拳頭)拿筆,自己畫再同我講出她畫:臉(有眼,鼻,口),魚(一條長形加有好似尾巴的物件),CROCODILE(長JAGGED口當成係牙,眼),圓形,開結可以畫到D方/TRIANGLE)等,雖不算工整或完全成形。
有其他家長分享下意見嗎?

(Personality - I think she's quite sociable and likes interacting with others. However, she can get quite upset if she's not allowed to do things by herself, or someone attempts to interrupt her while she's concentrating on something).
   1    0    0    0

Aurorasea 發於 14-2-3 13:04
1. 超喜歡色,自己時不時會自言自語形容所見到的物件色(XX係ZZ色 ...
阿女已2yr ,懂這些不大出奇。小兒是資優兒,2yr 已懂畫4格漫畫,還會加字入內容,懂得寫,看,讀很多中英文了。平常心,我會要他平衡發展,他有興趣就加強配合。其實假若孩子真是資優,老師一定會知道的,到時可和學校商量一吓怎幫囡囡吧!

引用:+本帖最後由+Aurorasea+於+14-2-3+13:49+編

原帖由 Aurorasea 於 14-02-03 發表

Don't think so.  My mediocre daughter did that too @ 2 yrs old.

引用:Quote:Aurorasea+發於+14-2-3+13:04+我個女

原帖由 Anniemun 於 14-02-03 發表
阿女已2yr ,懂這些不大出奇。小兒是資優兒,2yr 已懂畫4格漫畫,還會加字入內容,懂得寫,看,讀很多中英 ...
2歲識畫4格畫咁誇張?果然係資優

引用:+本帖最後由+Aurorasea+於+14-2-3+13:49+編

原帖由 Aurorasea 於 14-02-03 發表

my son could do no 1 and 2 at his 1.5 year old and he could do no 3 at 2 years old already. i think its quite normal, 平常心!

我女2Y個時都可以做到
而家有好多小朋友都得, 可能因為見識多左, 認知能力比我地細個勁好多

回覆:我個女算不算有藝術優資?

現在營養好和資訊發達,有很多孩子也懂,平常心!
如果真係資優仲煩,對自己對人也有要求,又瞓得少。
是個普通小孩,最幸福!給他們一個開心的童年吧,不要想太多!

WBBLF 發表於 14-8-13 03:21
現在營養好和資訊發達,有很多孩子也懂,平常心!
如果真係資優仲煩,對自己對人也有要求,又瞓得少。
是個 ...

又唔可以話資優一定有問題, 普通的小朋友一定沒問題囉。 家下唔係做父母可選擇的, 支援小朋友(資優或普通)先係正確態度呢!
‹ 上一主題|下一主題