用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB 聽力測試不合格
go

[聽/語障] BB 聽力測試不合格 [複製鏈接]

我個bb現在四個月大,在健康院做了兩次 OAE , 兩隻耳都不合格, 排期去下葵涌特殊教育中心再做。
期間, 我到帶她到浸會做了ABR 合, 兩隻兩都合格。 上星期二, 到下葵涌, 又再做OAE, 都係FAIL..... 而家等排期做ASSR, 要食鎮靜藥做......... 要等1-2個月.........

而家, 日日以淚洗面, 好旁惶。 原本做完ABR 合格, 滿懷希望.... 點解又唔合格? ????
我而家應該點做?
平時同阿女傾計, 佢都會有反應, 對某D聲音, 她會宥反應, 會轉頭去搵....
好沮喪............... T_T

好朋友可以分享指都一下嗎?

0    0    0    0

Hello Mancy, 我個女都在健康院做OAE測試右耳fail, 之後我去唯聽做ABR,右耳都係fail. 現排期做ASSR. 你做了ABR test合格就唔駛咁擔心呀. ABR test準過OAE test架. Don't worry. 現階段還是努力照顧bb日常飲食事項吧~

我個仔當年係健康院做耳仔,兩次都唔合甲,之後再排期做ASSR,醫生同我講心急想知既就打鎮靜針做,如果唔打就等半年,小朋友大D再測試,我簡左半年後再測,係呢半年間裡,我覺得BB唔似聽唔到野...
半年後去做耳仔測試,見到專家同BB玩,對聲音全部都有返應,冇事了.
醫生同我講:可能第一,二次訓左做測試時BB太眼訓,所以對聲冇返應...樓主唔洗咁膽心,可能同我個仔一樣,只係太好訓呢.

如果ABR有反應, OAE不合格,可能是因為:

- 胎脂、羊水仍然殘留在外耳道(很多時會慢慢自然散去)
- 中耳積水(很多時會慢慢自然散去,也可以藥物治療)
- 生理性噪音(如呼吸聲大等)

只要ABR正常,小朋友的聽力大致是正常。不過政府醫院不會因為你私人做左ABR而唔跟進,點都會做多次ABR/ASSR。咁都多次都好,安心D。不過好少情況係私人做ABR合格,政府做會唔合格(除左BB短期內有弱聽、或中耳積水嚴重).

不用太擔心。

安慰的說話我不講了, 相信你已聽了好多.

Mancy0203, ear test不合格可以是好大件事的.
隨了耳之外, BB隻手可否握住你的手 ?  

佢隻眼是否有性的望住你?你有冇懷疑眼亦有問題?
識唔識笑?
會否超級怕沖涼 ?

我兒一直2隻耳仔都係高音FAIL....但對聲音有反應, 講野無問題, 上星期再做TEST (依家3歲幾), 終於岩岩合格...所以唔好絕望, 希望在明天, 加油!

我仔2個半月大....初生時醫院check 又話一隻耳仔fail, 轉介去醫院check, 剛做完第一次test...應該係叫abr 吧, 要瞓著check 腦電波表皮反應.....
2隻耳都fail ........
完全唔明點解會變2隻都fail ....
除左等同膽心,我都無野可以做....

e+同佢講野又有時好似有反應, 又好似試過我係佢隔離放屁 同係街d 手拉車落樓梯聲, 令 佢瞓瞓下彈起,  .......
噪音令佢醒到,個感覺好開心 ...

回覆:SawMo 的帖子

想問下…高音fail,
屬於弱聽嗎?
咁有無轉介專科或CAC跟進?
不好意思,問題較多…
因為小兒也被評定弱聽

回覆:Mancy0203 的帖子

樓主…
妳情況跟我一樣…
現在應該會由CAC跟進…
做完駁電腦那個test後,會有報告出。
我是因這份report,才知小兒弱聽…

3-4個月後,CAC會再安排小朋友做行為聽覺測驗,有需要會轉介政府專科!

carmenkmlo 發表於 14-3-26 23:04
想問下…高音fail,
屬於弱聽嗎?
咁有無轉介專科或CAC跟進?

要睇程度。正常聽覺是指低音至高音都正常才是正常。如果有高音弱聽,可能會將“車“,“遮“,“姐姐“混亂,及有發音錯誤(聽得唔清,就講得唔清)。

所以要睇高音弱聽是什麼程度。如果是嚴重或深度的高音弱聽,可能要戴助聽器才可以減低弱聽對語言發展的影響。如果是輕度的高音弱聽,要看小朋友清況才能決定怎樣安排。

一般來說,最少都會建議安排聽覺及語言治療及定期跟進。

s@bk 發表於 14-3-26 15:23
我仔2個半月大....初生時醫院check 又話一隻耳仔fail, 轉介去醫院check, 剛做完第一次test...應該係叫abr  ...

記住有弱聽不代表完全聽唔到,弱聽分為很多程度。不是全聾才算是弱聽。
一個輕度、中度弱聽的小朋友都會Fail聽覺測試,但他對環境聲音,及人叫佢的聲音都會有反應。記住,這不代表他的聽力是足夠。如果有輕度、中度弱聽的小朋友,若聽力學家診斷需要戴助聽器,就必須配戴才可以減低弱聽對小朋友語言發展的負面影響。同時也要接受聽覺及語言訓練。訓練越細開始越好。3-4個月大都可以開始訓練架啦。
輕度、中度弱聽的小朋友,若沒有合適的跟進,很大機會會有語言遲緩,及發音問題。

希望解答到你

s@bk 發表於 14-3-26 15:23
我仔2個半月大....初生時醫院check 又話一隻耳仔fail, 轉介去醫院check, 剛做完第一次test...應該係叫abr  ...
記住有弱聽不代表完全聽唔到,弱聽分為很多程度。不是全聾才算是弱聽。
一個輕度、中度弱聽的小朋友都會Fail聽覺測試,但他對環境聲音,及人叫佢的聲音都會有反應。記住,這不代表他的聽力是足夠。如果有輕度、中度弱聽的小朋友,若聽力學家診斷需要戴助聽器,就必須配戴才可以減低弱聽對小朋友語言發展的負面影響。同時也要接受聽覺及語言訓練。訓練越細開始越好。3-4個月大都可以開始訓練架啦。
輕度、中度弱聽的小朋友,若沒有合適的跟進,很大機會會有語言遲緩,及發音問題。

希望解答到你

icanhear 發表於 14-3-27 23:14
一個輕度、中度弱聽的小朋友都會Fa ...
我BB四個月, 測試結果右耳60db. 想問下3-4個月大可以做開始什麼訓練?有任何資訊可給我參考嗎?

你好,我囡囡14個月大,已配戴助聽器三個月,兩邊耳朵分別60及70分貝,現在識講爸爸媽媽,哥哥這幾個字,正排早期訓練,想問吓這一該可以做什麼訓練呢?

引用:你好,我囡囡14個月大,已配戴助聽器三個月

原帖由 mybaby0221 於 14-05-09 發表
你好,我囡囡14個月大,已配戴助聽器三個月,兩邊耳朵分別60及70分貝,現在識講爸爸媽媽,哥哥這幾個字,正 ...
在家多同bb講野,要慢同清晰,重複你想教佢既音,無論做咩都講一餐,佢會慢慢吸收的,亦鼓勵你培養囡囡閲讀的習慣,因為聽障小朋友始終比健聽小朋友聽少一點,閲讀能豐富她的詞匯!聾福會有個叫約翰賽斯課程,你可以報讀,而兩間早期訓練既機構(聾福會&宣美)都有私人位(約$400堂,可在等政府位既同時先訓練,但也要看有無位),你可以嘗試聯絡他們了解多d! 聽障小朋友愈早訓練,言語發展不會比健聽的差,加油!

回覆 mybaby0221 的帖子

邊到配?
‹ 上一主題|下一主題