用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問做大B好還是細b好?
樓主: Bolau199042
go

請問做大B好還是細b好? [複製鏈接]

回覆:請問做大B好還是細b好?

同意樓上講法,做大B/細B,基本上唔到家長自己話事。我女兒是細B,去年考K1,有offer,但不是心儀的。但今年以超大B身份再戰K1,成績不俗,當中有龍校offer。

rainbowcov    發表於 14-2-5 15:05

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-2-5+14:00+同意樓

原帖由 Happi_Mum 於 14-02-18 發表
請問你b幾多月出世? 我女10月頭, 如果做大b, 會不會太大?
我小朋友也是10月頭B,有幸有龍校offer ,會做超大。依我愚見,如果有龍校offer,就做超大,依家考小一競爭太大了,我唔想大人、小朋友都咁大壓力,响幼稚園時期狂谷、儲cert。

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-2-5+14:00+同意樓

原帖由 Happi_Mum 於 14-02-18 發表
請問你b幾多月出世? 我女10月頭, 如果做大b, 會不會太大?
同埋呢,9月開學時足3歲或以上,係適齡入學。其實做細B,根本係未適齡,早咗入學㗎~

回覆:MrBeast 的帖子

Agree with MrBeast。其實以前,小朋友一定要在9月開課時足齡3歳,所以9、10、11、12月小朋友一定是大B。我媽仲話:「9月出世最好啦,大仔」我跟住話:「依家唔係啦!」

回覆:請問做大B好還是細b好?

其實現今香港幼稚園、小學的課程偏深,起碼教深半年或1年,所以細B要考慮埋呢點。不過,都係嗰句,個個小朋友發展唔同,父母最了解自己小朋友性格、能力,自己決定做大/做細較適合吧。

引用:+本帖最後由+fabsum+於+14-2-23+00:43+編輯

原帖由 fabsum 於 14-02-23 發表
agree! 同埋,其實做大B,好多時唔係家長想的!年尾出生的細B,在現今競爭嘅年代(雙非 & 高出生率),跟本好多幼稚園都唔prefer收佢哋!學校大把大B俾佢哋揀!呢批細B,唯有等下一年做超大B再考k1。而客觀事實係,很多大家心儀的幼稚園(例如pc),收咗好多超大B、大B!依家呢個年代,係學校決定你做超大B定係細B!

chiyin8    發表於 14-2-24 21:47
‹ 上一主題|下一主題