用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問做大B好還是細b好?
樓主: Bolau199042
go

請問做大B好還是細b好? [複製鏈接]

fion_yinyin 發表於 14-2-18 17:29
其實如果因為大b而學野快過人,自信心高過心有幾「馨香」呢?你大人一年,叻過其他細bb唔係一件咩值得驕傲 ...

有幾「馨香」呢? 講得好難聽.....希望吾好灌輸小朋友都有呢D諗法,改變他們純真的心。

fion_yinyin 發表於 14-2-23 16:55
回覆 fabsum 的帖子

我從來無灌輸大細B呢種concept俾小朋友,眼見現時既風氣係刻意俾bb做b大,然後就去in  ...

做大B或細B就好似半杯水問題,睇你點睇,我會樂觀正面方向睇,是細B的恩賜,有多條路你揀,家長最後都是按小朋友的際遇及能力而選擇,那又絕對的錯與對?

你可以覺得大B係大人一年,你亦可睇成同一月小朋友差一二個月而已,provide that 小朋友係適齡學生,學校的收生年歲又符合,合情合法,又咩問題呢?不要以2011 同2012 呢8個數字局限你,2011 年12月同2012年l月出生小朋友比只相差一個月,不可說成小朋友讀早一年就對,讀遲一年就係怪獸,等於局限自已30歲前要結婚生仔,要點要點,set.左個框框比自已,係..大部份人條路係這樣行,但不可講成吾跟框框既係錯,做了幾十年人後你會發覺讀遲一年是件微不足道的事情。

我有個朋友係協恩做,女兒入硬協恩小學(不是讀協幼),她女兒11月出世,最後佢決定俾她女兒讀多年k3, 你會話入硬都repeat ? 係law ..人人case.吾同,家人最清楚,最終都係以小朋友福祉為先。

覺得你講吾 馨香難聽令人難憾,你就偏在不同回覆下再講多兩次,我都冇咩野好講了,做大B及細B吾係最重要,小朋友品德培養,做人有「品」先係最重要!

chiyin8  yes agree ah  發表於 14-2-24 22:09

MrBeast 發表於 14-2-27 10:54
小一那邊有較深入的討論:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2757896&extra=&pag ...

多謝分享。還有看過你的日誌亦有很多得著,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題