用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人知最遲幾時要通知社工轉 S 位志願㗎? ...
go

有冇人知最遲幾時要通知社工轉 S 位志願㗎? [複製鏈接]

如題,記得4月大派位前可以再轉排位和志願,但係我唔記得最遲幾時要通知社工呀?

2    0    0    0

2月25號社署網頁會出每個中心輪候人數,中心有幾多學位,3月15號前必需回復,會寄信给你,可 Fax 或郵寄,最好寄掛號,如 FAX 一定要問社工收到未,但轉服務,如 S 位轉 I位,要早D搵社工安排見醫生,因為3月15號是今年最後選擇,2月份留意下條 LINK

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

謝謝。但係我去年1月開始排,點解去年冇信俾我嘅?係咪因為我去年先開始排,一定未排到我,所以唔會出信?

去年1月排去年應無機會,除非小朋友足5歲,今年有機會,封信會有你現在排緊服務機構表格,下面會有给你重新選擇項目,去年初我3月頭收到信,收唔到就要搵社工,封信係平郵,有机會寄失.

回覆:lhy168 的帖子

我都好想知要幾耐,等到好心急,我都請問一下天水圍既家長,我13年5月份排既,大包圍左屯門.元朗.天水圍.今年有冇機會呢?幾多月份會知派唔到呢?

引用:回覆+bauhiniakan2000+的帖子 請問我12年1

原帖由 lhy168 於 14-02-03 發表
回覆 bauhiniakan2000 的帖子

請問我12年10月排九龍區S位,今年派到S位機會大家嗎 ...
我估你好大機會到啦。

引用:+本帖最後由+bauhiniakan2000+於+14-2-3+14

原帖由 bauhiniakan2000 於 14-02-03 發表

去年1月排去年應無機會,除非小朋友足5歲,今年有機會, ...
謝謝您,您小朋友來年如何?會否繼續讀幼稚園?sorry 少追post 但記得你小朋友的能力應該不用讀S位了。

回覆 Vichang 的帖子

囝囝前年我私人讀佢地N班, 佢地講左我仔有S位要走, 我當時答應了, 今年開學讀K1,我問可否讓孩子在這裏讀,去上 EETC, 學校話唔得, 因為下午仍有課程要上, 不可能幾年都给我上 EETC, 但最近佢地兼收位老師覺得囝囝可讀他們的兼收位, 但我覺得支援唔夠, 但又怕無幼稚園肯收佢, 因為我前年係將軍澳搵左十幾間, 得呢間收佢,同囝囝係度開始同小朋友玩,13-JAN-2014去 CAC 再做評估,囝囝認知和語言理解與同齡相符,表達及體能較慢,醫生應為囝囝不適合讀 S 位,現在會繼續返 E 位到升小學,重未搵到學校收,希望學校好以兩年前再给囝囝機會吧.

bauhiniakan2000

你好,知你是一位對囝囝盡責的爸爸,令囝囝有如此大進步

請問你囝囝為什麼可以再去cac評估? 因我早前都聽私人治療師講幫仔由s位改e位,問過社工,佢話如e生睇完私人治療師報告覺得有需要會安排再評估,所以我就試下,一心諗住評估多一次,睇下係咪唔需要s位,點知好快收到社工通知,話e生批左轉e位,不用再評估,但我反而有些擔心會唔會做錯決定

另外如你囝未搵到幼稚園讀k2,會否考慮番半日,你可有時間帶佢上eetc訓練

將軍澳醫院複診時,兒科醫生寫信俾我返去做,CAC文員叫我帶埋學校功課,每月評估,同做3T既評估,佢都係睇左D評估,再同阿仔做,可能見你D資料小朋友能力 O.K. 所以唔使見,其實一個鍾都不會太準,小朋友能力自己最清楚.

囝囝仍有情緒及不合作的情況,同社工講,佢叫我搵有 I 位學校比較包容,但I位一定全日,都想返半日,因為打擾學校,全日好難會收,囝囝成日都話鍾意係度返學,唔去第二度,話帶佢去面試,佢就話打人.

bauhiniakan2000

謝謝回復

如囝囝喜歡現在的學校,唯有用誠意再睇下學校肯唔肯寬容,或者你可試下"tum"呀仔去下午班面試,作一個後備。
‹ 上一主題|下一主題