用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園英普 vs 崇真國際
go

學之園英普 vs 崇真國際 [複製鏈接]

個人兩間都很喜歡。學之園課程好,升小支援好,交通方便,升小往績也很好。崇真多net, 宗教氣氛良好,頗喜歡崇小,但傳說中只60-70%崇幼生能升上崇小,且同樣要面試(只在1st in 加分,2nd in 未必有特別優勢),今年國際班改為冇學券,可能會收多左學生,崇幼升崇小機會有可能減少。請問可否提供一下意見?謝謝。

1    0    0    0

引用:個人兩間都很喜歡。學之園課程好,升小支援

原帖由 biqutz 於 14-01-31 發表
個人兩間都很喜歡。學之園課程好,升小支援好,交通方便,升小往績也很好。崇真多net, 宗教氣氛良好,頗喜 ...
如果你不是最心儀崇小, 一定係學之園! 而且崇小每年都收好多學之園學生的。
整體程度一定係學之園高d。
除非宗教對你is a must。

既然你喜歡崇真,我諗唔到理由會揀學之園。崇真升小往績不會比學之園差,崇小交通不便極也是九龍市區; 升小支援崇真更加比學之園好,至少升崇小有優勢。另外我個人覺得學之園在音樂和體育方面的課程還有改善空間。整體來說我覺得崇真課程較全面。

引用:個人兩間都很喜歡。學之園課程好,升小支援

原帖由 biqutz 於 14-01-31 發表
個人兩間都很喜歡。學之園課程好,升小支援好,交通方便,升小往績也很好。崇真多net, 宗教氣氛良好,頗喜 ...
唔使諗,一定學之園,除宗教外,根本冇得比

引用:Quote:原帖由+biqutz+於+14-01-31+發表個人

原帖由 susuwai 於 14-02-01 發表
唔使諗,一定學之園,除宗教外,根本冇得比

回覆 susuwai 的帖子

TT國際部的中、數課程近年加深了、今年不少畢業生考到SFA.  LHK 合唱團年年參加校際音樂節、LV分校拿了好幾年獎。

學之園行政有效率,家校合作比較密。家長也可於網上經常看到子女在校的相片。但有心理準備,教的東西比一般學校深,家長要花多些時間跟,K1每天已有工課,簡單的畫線,填色。每星期讀兩本圖書,放長假亦有假期作業。另外,學費是收12個月的。

回覆 five555 的帖子

It is common that Zenith N1 also has daily homework likes lining and colouring.

回覆:teambuilder 的帖子

但係崇幼好似唔係直升崇小,而且要參加公開面試過三關先入得返。。同埋之前d post都有人分享,崇小鍾意收學之園學生,好難選擇。。

回覆 biqutz 的帖子

我不太認識崇幼, 所以不能給予什麼比較.
不過...若TARGET崇小, 崇幼的優勢無可能低於學之園.
縱然有人話''崇小喜歡收學之園學生''...,但絕不能抹殺''崇小也很喜歡收崇幼學生''...

引用:回覆+biqutz+的帖子 我不太認識崇幼,+所以

原帖由 HC-Mum 於 14-02-05 發表
回覆 biqutz 的帖子

我不太認識崇幼, 所以不能給予什麼比較.
不過以所知祟小會收崇幼國際班多啲

引用:但係崇幼好似唔係直升崇小,而且要參加公開

原帖由 biqutz 於 14-02-05 發表
但係崇幼好似唔係直升崇小,而且要參加公開面試過三關先入得返。。同埋之前d post都有人分享,崇小鍾意收學 ...
學之園! For sure!

每年十月、TT 和LHK 都會分別有一天開放日、有興趣的家長可以留意學校網頁的公佈。

LH博CKY..

chapter 發表於 14-2-6 10:54
LH博CKY..

咁就要問下樓主鍾唔鍾意CKY啦.

回覆:學之園英普 vs 崇真國際

CKY 學費用好似係崇真兩倍增wor

回覆:學之園英普 vs 崇真國際

請問有冇LH用家分享經驗,多唔多同學有崇小offer呢??

如果你諗住小一考直資/私校,必選學之園,讀程充實,近年幼稚園新貴。

樓主有的崇真offer是國際部嗎?因國際或主流相信程度上也有分別,國際班的程度理應較深,語文環境也好,教出來也不會比LH差,加上有小學back up, 雖然不是100%升,但起碼唔多唔少有著數,學校環境又大,只是偏遠了些!當然,LH學術上很強,名氣也較大,所以真的很難決策!
‹ 上一主題|下一主題