用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 請教在校學生家長... 小朋友就讀SFA 的好處和有待改善之 ...
go

請教在校學生家長... 小朋友就讀SFA 的好處和有待改善之處 [複製鏈接]

如題!

另外,功課真是不太多嗎? 小朋友有時間和空間自由發展嗎?

請賜教, 謝謝!!
   1    0    0    0

小一的功課真是不多。如果要名列前茅,咁就要外求補習。

回覆:請教在校學生家長... 小朋友就讀SFA 的好處和有待改善之處

功課小二不多呀,絕對可以勁上interest class, 發掘興趣。要唔要補習就看家長自己要求。

回覆 toatoo 的帖子

我小朋友今年五年級, 由小一至小四, 功課真不多, 今年小五稍多一點, 但也不算多.

引用:如題!另外,功課真是不太多嗎?+小朋友有時

謝謝你們的回答!!

回覆:請教在校學生家長... 小朋友就讀SFA 的好處和有待改善之處

小一功課真的不多,小朋友都返得好開心,不過大人小朋友都要有心理準備一開波就要ready應付測驗默書既節奏,頭兩,三個月最辛苦適應,只要過咗第一個term, 之後完全習以為常,小朋友照玩照讀,所以絕無後悔入SFA 呢個木人行。

回覆:sp3014 的帖子

請問一年是否三測三考? 一般考試測驗在嗎幾個月份? 謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

小胖 發表於 14-2-7 13:34
請問一年是否三測三考? 一般考試測驗在嗎幾個月份? 謝謝

測: 9-10月
考:11月中
測:1-2月
考:3月中
測:4-5月
考:6月中
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Pertra 發表於 14-2-8 22:00
回覆 小曳人 的帖子

測驗範圍算多或少?默書1個月多少次?
跟課程,一年課程除3 (3個學期),裡面嘅大約一半囉
默書一個學期中/英各5-6次,一個月大約...返足學嗰個月咪合共5-6次囉
恐龍家

小曳人 發表於 14-2-8 22:41
跟課程,一年課程除3 (3個學期),裡面嘅大約一半囉
默書一個學期中/英各5-6次,一個月大約...返足學嗰個月 ...

請問測過 / 考過的範圍會否“番生”?例如測驗過的範圍考試又再考,或者下次測驗又再測?

另外,請問功課通常是什麽類型的呢?重抄寫?

還有,美勞功課是否需要帶回家做呢?

謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

hoihoima 發表於 14-3-25 23:45

請問測過 / 考過的範圍會否“番生”?例如測驗過的範圍考試又再考,或者下次測驗又再測?

數學係所有學過嘅嘢,係好少番生特別topic,i.e. 唔會話你知要考個位加減數,因為幼稚園應該學咗,但小一教時鐘,小二應該唔會再考
其他科都有範圍,理論上都係跟範圍,但中英文教過都可能會考

另外,請問功課通常是什麽類型的呢?重抄寫?
中文有詞語功課,單字/詞語x5,每次十組以下,英文有copy book,但成年得兩本,唔係成日做,每次做兩版
其他都唔係抄寫

還有,美勞功課是否需要帶回家做呢?
堂上完成就唔駛帶返屋企,直接交,做唔完就下堂交

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝解答!

小二明顯多咗寫作和活動,例如,最近中文堂叫同學做襪子娃娃回校,並準備愛心故事,用娃娃講故事,在午間廣播演說,好好玩。SFA在課程加入些活動,是我這年感到特別意外的。

真系比《襪子娃娃》玩死,皆因全家都無做手工的天分!

引用:真系比《襪子娃娃》玩死,皆因全家都無做手

原帖由 yuenkw 於 14-03-27 發表
真系比《襪子娃娃》玩死,皆因全家都無做手工的天分!
哈哈,今次對我地真係挑戰,我地都一樣唔like做手工,不過整好咗,佢攞住布偶講故事,又出奇的投入,好好玩咁。

回覆 ms.giggle 的帖子

真係好,小孩一定邊玩邊學吸收更好

請問SFA 重視藝嗎? 除學術,
還會著重邊方面發展,謝謝
‹ 上一主題|下一主題