用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
樓主: chloe_pak
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

引用:做完啦,結果強差人意,但仍建議讀主流小學

原帖由 chloe_pak 於 14-02-12 發表
做完啦,結果強差人意,但仍建議讀主流小學,唉!失望!
入主流學校對你壓力大唔大?

如果報告send去學校,到開學前應該學校會搵你傾!

回覆:wan_sosin 的帖子

我地宜家諗緊比唔比學校知,仲未簽字,怕比人歧視,升主流壓力唔太大,女女背野ok, 填鴨式應該ok, IQ test比其中一part低分拉低晒整體分數

回覆:chloe_pak 的帖子

學習無問題真係放心好多!返學想學到嘢嗟!行為又無對人有大影響!唔知份報告交學校有無幫助!

問下D有經驗媽咪,睇下有乜意見!

引用:我地宜家諗緊比唔比學校知,仲未簽字,怕比

原帖由 chloe_pak 於 14-02-12 發表
我地宜家諗緊比唔比學校知,仲未簽字,怕比人歧視,升主流壓力唔太大,女女背野ok, 填鴨式應該ok, IQ test ...
將人嘅智能平均除來得個分數,實在反應唔到亦代表唔到D乜!
我識有個男性朋友讀到博士,但一出街就迷路!總要搵人求救,你話佢智能高定低?我哋有時笑佢IQ博士!
唔緊要,你囡囡有你相信佢就已經好好啦!

看見這個post, 真的給我們兩歲幾的小朋友家長很大鼓舞。

因為有時資訊有限,會諗埋一邊,真的很無助,特別是聽完一D講座,講者話自閉症醫不好。特徵終身不退。
有一次我聽過一個講座,分析自閉種種問題之餘,又話外國自閉就業rate只有2至3個percent.
然後有自閉症成人的parent分享,他們的兒子雖仍找不到工作,但在國際繪畫competition中拿奬,可以自己去超市等。
聽完心都實,不如吾去聽好過。

望有多些大些的小朋友家長,分享他們小孩的成長過程,

回覆:rd21gn54 的帖子

我自己都知女女唔係醒,但又未至於個IQ test咁差,上星期家長會班主任老師先話完佢進步神速,仲話女女無咩野,叫我地可放心,點知做出來咁差,有D意外

回覆 chloe_pak 的帖子

Sorry, 原來我睇少好多版。
Anyway, 第一版你的見解很好,天生有時天自養。專業有時太理論公式化。沒有理論專業人士如何有飯吃?

如佢地話吾識feed公仔的小朋友多是自閉。咁如果我知評估要feed公仔,之前狂drill,咁又話佢情況吾serious?

事實上,小朋友的智能又怎能用一個評估來judge.
小朋友大了, 知道適者生存,或者慢慢會表現自已去求生。上一個generation的人都是如此過。

對!一個test怎可定人生死?雖然個test做得差,但都唔會放棄,盡我能力教佢,唔求佢好出色,但求佢可自力更生,過得快樂就可以了!
外國太多理論,太多支援,未必係好,兒時玩伴讀書唔上,讀到中一被跟出來,後來在百貨公司做sale, 好過D人做大食懶拿綜援吧

我表弟也是自閉。我舅母也沒有多訓練他,也不願在人前認個仔有問題。
到他二十多歲,還未有工作,我看得出他很想有人認同,常告訢人他在自學什麼。。。
現在他是一個librarian.
當然說話不多,但也可有問有答。算是自力更新。
現在回想起來,他的路一定不易走,後悔無好好關心他。
我們一起努力吧。

回覆 rd21gn54 的帖子

現在我在聯合醫院上緊課程,佢話讀到書,有工作,有乜問题,正常人都有D無心機讀書,遊手好閒,不務正業,一日到黑打機啦,有人交遊廣闊,相識滿天下,有人祇得三五知己,只是每個人有獨特之處吧.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

講得啱!我女女都只係講野無咁叻,同埋學野慢D啫!努力吧!

回覆 Capricorn2521 的帖子

想請問Capricorn2521你的仔仔可以說什麼gag?

不是說我們的小朋友多吾明笑話嗎?你仔仔重識講笑, 巧勁!

是不是屋企有人成人搞笑影響到佢?

chloe_pak 發表於 14-2-14 08:24
講得啱!我女女都只係講野無咁叻,同埋學野慢D啫!努力吧!
語言能力,都幾影響學習,講嘢未夠好!識咗唔識講反出來,唔明又唔識問!
相信講嘢好咗,學嘢就會快D架啦!

小朋友還小,發展嘅空間還有很多!天生我才!一定得!

rd21gn54 發表於 14-2-13 12:02

Sorry, 原來我睇少好多版。

你講得啱!小朋友不停練習,點都會表現好d,有D家長想個小朋友IQ test高分甚至資優,不停操小朋友,出來結果的確會高分d!但咁樣無意思!
我帶我仔去評估,會盡量比佢開心去,唔會事前叫佢要點要點!教晒佢!咁會睇到個小朋友多D!就算佢真係唔多合作,咁呢個就正正係佢行為問題!唔好話個醫生見到,我都需要見到我仔真正嗰面!

當然有時見到真相唔易接受,但做父母就係要第一個去接受自己小朋友嘅人!不斷操小朋友,想強行扭轉情況,只係反映父母想見到"另一個子女"出現,大家都無好處!

孩子成長要很長時間!慢慢佢哋亦自己會行!

我老公事後鬧我,話我無谷過個女就去做test, 以致低分,我唔想比咁大壓力個女,又唔想自己扼自己,我老公仲話想谷過佢再去做喎!

你老公嘅諗法亦可以理解!個個父母都想小朋友叻D,要接受小朋友有特殊需要,父母都要花d時間!要經歷一下反覆嘅心情!
其實到個小朋友讀書,如果真係學到嘢嘅,功課成績會慢慢見到,老師都係睇呢D嘢!評估結果唔會令所有人永遠咁睇個小朋友!正如有D小朋友有資優嘅報告比學校,但成績唔好,行為有問題,老師一樣唔會理佢IQ有幾高!實在個小朋友表現係咁就係咁!

比D時間你老公,佢都係錫個女!只係一下有d心情過唔到!關心下佢是否很擔心個女!是否擔心佢讀書,佢將來?
有特殊需要的小朋友父母,父母間要互相支持啊!

哈哈……我好同意你嘅講法。但最諷刺嘅係以前讀s位時,老師就係就住個評估嚟操D仔,希望佢地評估合格。

冇錯,係有屋企人影響佢去學講爛gag, 果個就係佢爸爸。佢見爸爸講完D野,我就卡卡笑,佢想我開心,便慢慢學習爸爸講野。以前爸爸会指住天花板同亞仔講: 明仔喺果道呀!佢知道比爸爸整古後,两父子相視而笑。之後亞仔用同樣方法,改另一個名,想整古返爸爸……這便是2人如何開始大鬥法啦。仲有好多好多無聊野,我笑完就算。

我相信呢樣都是天教天養的一部分。

引用:哈哈……我好同意你嘅講法。但最諷刺嘅係以

原帖由 Capricorn2521 於 14-02-14 發表
哈哈……我好同意你嘅講法。但最諷刺嘅係以前讀s位時,老師就係就住個評估嚟操D仔,希望佢地評估合格。:hap ...
特殊學校專業人士係咁架啦!佢哋會將小朋友分等級!輕中重,我識幾個朋友教特殊學校,校長都識一個!
不過主流學校反而有時唔會理個學生特殊情況,始終主流學校普通小朋友係大多數!

回覆 Capricorn2521 的帖子

你仔仔和爸爸好夾。
我都返去同仔仔講多D笑先。
‹ 上一主題|下一主題