用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
樓主: chloe_pak
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

chloe_pak 發表於 14-2-4 22:12
Wan_sosin,

請問你仔仔是否在青衣讀幼稚園?其實佢地宜家係米同學?
我pm答咗你啦!
你哋d小朋友好可愛!

我個仔都會同我講好愛我!但係其餘大多數時候都唔會講好說話!

由BB開始我已經講笑咁講,佢有天使嘅面孔,但魔鬼嘅行為!

回覆:wan_sosin 的帖子

今日收到CAC電話,約左下星期做小一前評估,請問有無小朋友做左?會問咩?有D擔心佢會話我B女智力低

wan_sosin  我無做過,下月見咗精神科再算!  發表於 14-2-4 23:47

回覆 chloe_pak 的帖子

我地上年做咗。首先家長入去同心理學家傾計,主要問小朋友現況,問家長有咩擔心,而小朋友會在大堂玩玩具。我傾咗一個鐘。之後就小朋友自己跟心理學家入去做測驗,答問題,做咗45分鐘。再一會,一起再入房睇報告,完成。

回覆:Capricorn2521 的帖子

Capricorn:

請問問小朋友的問題難嗎?你小朋友有無講問D咩?

我冇問呀!反正結果都出咗,當時心理學家同我講,做到後期亞仔好吾專心。成45分鐘,佢有咁好專注力我就吾洗見你啦!

請問係米IQ test? 會否知道佢IQ幾多分?

引用:今日收到CAC電話,約左下星期做小一前評估

原帖由 chloe_pak 於 14-02-04 發表
今日收到CAC電話,約左下星期做小一前評估,請問有無小朋友做左?會問咩?有D擔心佢會話我B女智力低

...
9月開學已經做左,因為要報小一。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

應該係,佢吾會話比你知分數,只會話比你知孩子智商屬:有限/中下/中等/中上/優異.....等詞語。再問你同吾同意將報告交給獲派小學。

Thanks a lot! 有D担心做出來的結果!

chloe_pak 發表於 14-2-5 16:25
Thanks a lot! 有D担心做出來的結果!
無得擔心。
8月果陣阿仔要做,要見職業治療師,物理治療師,言語治療師,醫生。真係搞足一日。
拎住份報告,會剔可以報咩小學。個心定好多。
派到再交俾學校。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

順其自然啦,自己個小朋友有幾多斤兩,父母或多或少心中有數。呢個評估只做一個鐘,就好似考試咁....一試定生死。之前都聽過呢度D媽媽話個結果吾理想,所以我都冇期望。我個仔評估果日臨時有D吾舒服,我索性改期,費事吾舒服仲要比人煩成個鐘。我只當呢個評估係例行工事咁做。申報:我仔評估話佢智能中等。

中等都好好啦!我希望我女女有中等啦!

chloe_pak 發表於 14-2-10 16:02
中等都好好啦!我希望我女女有中等啦!
加油呀!其實父母大約都知自己小朋友去到邊!不過人哋話比自己聽又唔同睇法!
有時小朋友係咁嘅評估,唔容易表現如常!

我仔係CAC做一般智能評估時,人哋比幾幅圖叫佢排次序,佢根本睇都廢事睇!其求放,放完要講返出黎,佢就亂作故仔!所以我知佢係正常範圍就算!

希望你囡囡嘅評估一切順利啦!

回覆 wan_sosin 的帖子

冇錯啦,我仔小學老師就係話佢識做而吾做或亂做,所以仔嘅分數應該可以再高D。但特教老師就話識做而吾做或亂做,本身已經係行為問題,會影響成績/結果。我當然知道呢D係行為問題,也知道會影響成績/結果。但行為問題同智商係2件事,要分開看待及處理。評估員見一/兩個鐘吾知我仔嘅情況吾出奇,但特教老師對咗我仔成年,冇可能吾知,仲要用反3年前的數據同我講,真係吾知係專業定吾專業。身在商業社會,有時我會想..... 如果不特顯自己的專業,很快這個專業就會被人遺忘,淘汰。有時我也會想.....可能專業都總有一些固執,相信我仔大咗都會係”專業人仕”。

我阿仔做左啦。
因為語言發展仍是比人慢,所以語言組得有限知能;而操作組係中上知能,OVERALL係中等智能
教育心理學家給我的意見是,一定要持續追語言,才可以發揮出他本來的知能。

其實,我覺得阿仔似爸爸,爸爸係O個D,落手落腳做一次,就一理通百理明,手作仔可以做得好好,父系O個邊,個個都係做定私/木工/釘板/建築的,讀書反而俾語文阻住,我老公算係最高學歷啦,有個學位。

唔使擔心個結果,好多時都唔準架。

我做中學教師,有學生自閉症的,6歲時評佢有限智能,12歲已經唔同左,同埋佢只係有社交及行為問題,講野、作文有條理,只係佢唔願講你迫佢唔到囉。也有語障女孩,真係好靜,性格好被動,入學時的報告,評為輕度弱智,當時教佢中史,唔計D有得背的題目,在歷史資料分析題中,佢取得近似滿分,如果佢輕度弱智,有何能做到嗎?現在她已經中六,成績當然不是最好的,但同一般學生無異,只係唔講野。

仲有讀寫困難O個D,只要個學生唔願寫,就中晒架啦。

回覆:catmervin 的帖子

多謝你們的分享,明天會去做了,希望佢合作啦

Capricorn2521  努力!  發表於 14-2-12 10:46
wan_sosin  加油!  發表於 14-2-11 22:13

回覆 Capricorn2521 的帖子

"一般"專業人士係唔會比人挑戰佢哋嘅睇法!咁先代表佢哋識多過我哋!加上佢哋有一套工作指引,只會照做!
我仔當初同時見咗三個醫生,其中一個比較高級的女醫生,我隱約聽到佢話我仔唔知邊樣唔係好得!好在另一個男醫生話,4歲大差唔多啦!如果唔係,可能唔知再寫我仔邊道有問題!或是佢智能唔達標!無可否認,佢當時無心機做個評估!幾歲人仲要唔係一般小朋友,邊有耐性呀!

但見得多我個仔嘅朋友,都覺得佢係醒目仔,學校評語仲清清楚楚寫佢聰明!我都聽過一個本來正常嘅小朋友,評完之後IQ得80.

回覆 wan_sosin 的帖子

同意!

希望其他家長睇完我哋嘅意見,吾好將個評估睇得太重。

醫生說阿仔記憶力強,觀察力強,表達能力強,但中左社交同固執兩樣,都系屬于自閉,醫生臨尾說好好發揮他強項,以長補短

大家努力!

回覆:LeeCC 的帖子

做完啦,結果強差人意,但仍建議讀主流小學,唉!失望!

‹ 上一主題|下一主題