用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
樓主: chloe_pak
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

我帶仔去訓練,同班個個都靓仔靓女,上天其實對這班孩子不薄

由細到大,自己都有留意身邊的人,多數較靚果D,不論男女,真係吾係好鐘意social,比較自我,多數只有一/兩個比較要好的朋友,但別人又會對佢地好好,樣靚真係好著數。

回覆:Capricorn2521 的帖子

係呀!上天對我地小孩不薄,樣子討好真係好重要!我女女K1-K3 d老師都勁錫,希望上到小學都一樣啦!

回覆:chloe_pak 的帖子

LeeCC,

請問你弟弟是否靚仔教授?好似湯川? 教物理學?我估佢多數對科學或數學或電腦有興趣?

LeeCC  他細個時真系好靓,但越大越不修篇幅

你似乎對我弟弟好有興趣  發表於 14-2-4 23:01

我仔好得意,唔算靚仔,但 eetc 同佢上堂兩個真係靚女,連我家姐在院舍照顧大朋友a仔a女都係靚仔靚女.

對呀!我個女都係好靚,入主流小學前特教老師都話佢已經著數好多,佢而家小二,都有同學仔好喜歡佢,只係佢不太懂互動溝通。

chowqv 發表於 14-2-4 00:47
原來,都有家長同我係同類。
不過我比你好彩,細個有一個愛我,對我無要求既父母。(讀 書總之唔使見家長就 ...
我哋真係同路人!一起加油!

wan_sosin 發表於 14-2-4 20:52
我哋真係同路人!一起加油!
係囉。我地既仔仲係一齊9月讀p1!
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chloe_pak 發表於 14-2-4 15:06
係呀!上天對我地小孩不薄,樣子討好真係好重要!我女女K1-K3 d老師都勁錫,希望上到小學都一樣啦!

...
呢句真。
我阿仔又係生到成個女仔樣,皮膚又白(經常俾人叫姐姐/妹妹)。肯笑唔發脾4既時候,真係好得。呃盡樓下街市唔少既檔口。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-2-4 21:15
係囉。我地既仔仲係一齊9月讀p1!

好呀!將來仲有好多嘢可以傾!
我仔其實都係靚仔,好多女仔唔夠佢白滑!K1時張學生相已經比學校攞咗去做power point,係家長日介紹學校!

所以有時我都覺得上天都係公平嘅!比返d有利條件呢類有需要嘅小朋友!

wan_sosin 發表於 14-2-4 21:30
好呀!將來仲有好多嘢可以傾!
我仔其實都係靚仔,好多女仔唔夠佢白滑!K1時張學生相已經比學校攞咗去做power p ...
係,就係佢生得靚仔,所以“呃”晒。有時把口甜到呢。真係俾佢呃到…。
我地既仔都仲有好多優點。

chowqv 發表於 14-2-4 21:33
係,就係佢生得靚仔,所以“呃”晒。有時把口甜到呢。真係俾佢呃到…。
我地既仔都仲有好多優點。
係啦!講下小朋友優點!會開心D!
把口甜都真係好好架!比到人好印象!

我仔把口就唔識氹人!比佢激到笑就有份!不過佢講嘢無句正經都好好笑!過年成日講"落葉進步"!

wan_sosin 發表於 14-2-4 21:46
係啦!講下小朋友優點!會開心D!
把口甜都真係好好架!比到人好印象!
講阿仔既優點,幾日講唔完。
最窩心係佢會日日起身,臨訓都會講:媽媽我愛你,最愛係你。

chowqv 發表於 14-2-4 21:49
講阿仔既優點,幾日講唔完。
最窩心係佢會日日起身,臨訓都會講:媽媽我愛你,最愛係你。

咁你真係好愛佢,佢先會咁講嘅!

回覆:wan_sosin 的帖子

Wan_sosin,

請問你仔仔是否在青衣讀幼稚園?其實佢地宜家係米同學?

我女女優點係可愛得意,人仔好嬌嗲,D大人比佢嗲到暈晒,係講野唔叻,同小朋友溝通一般,同大人就嗲功了得!

我女女都會話好掛住媽咪,想媽咪唔做野陪佢咁啦!

wan_sosin 發表於 14-2-4 21:54
咁你真係好愛佢,佢先會咁講嘅!
其實,我多謝阿仔至真。
因為佢既出現,令我有“愛”同“被愛”既機會。
我愛佢係我應該做既事。

chloe_pak 發表於 14-2-4 22:12
Wan_sosin,

請問你仔仔是否在青衣讀幼稚園?其實佢地宜家係米同學?
媽媽你唔知?A仔/女,係同大人溝通會好過同小朋友。基本佢地寧願同大人講野。

回覆:chowqv 的帖子

我當然知,所以有些擔心佢上小學之後,怕佢同小朋友相處不來

回覆:chloe_pak 的帖子

chowqv,

你仔仔都是九月p1? 有學校收左未?使唔使大抽獎?

‹ 上一主題|下一主題