用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

囡囡3歲8個月知道係A, 宜家六歲,呢兩年幾過去,囡囡進展良好,想分享下小小經驗。

其實自閉不是新事,近來多左我覺得同多左人做評估有關,我地細個總遇過同學唔鍾意講野,小息自己坐埋一邊,讀書又唔係咁叻的同學,我認識一些成年人宜家三四十歲,有自閉特色,當年當然無做任何評估,一個舊同事三歲才開口說話,佢阿媽以為佢弱智,但宜家做左醫生,又識一個五歲才說話,現為銀行高層,例子仲有,不能盡錄
但佢地多數都能自力更生點解?因為同上一代管教有關!

上一代父母管教很嚴,所謂錯就要認,打就要企定,上一代鬼知咩叫自閉,只知道佢唔鍾意講野,唔多社交,但都係咁教,兄弟姐妹眾多,成班人一齊玩,你發脾氣話唔食飯,轉頭所有野食比兄弟食晒,無人會咁就你,仲要比兄弟話你抵死,在學校老師鬼知咁多,犯規就罰,飲食方面,講咩介口,有得你食都偷笑!久而久之,自閉兒也學到生存之道,只不過比人慢D!

對於我自己女女,3歲8時CAC講到佢好嚴重,想佢讀S位,我拒絕,我只想要E位,平時當佢正常細路,比佢參加正常活動,正常課外活動,當然會比人設訴下,但我會照去,女女也讀正常幼稚園,老師也知佢係A, 老師也很幫忙讓她和其他小朋友玩,飲食方面無介口,除了EETC, 沒有做其他如針灸,排水銀等其他治療,除了功課外,佢最常做的就是玩玩玩,佢好開心,成日都笑!

女女宜家剛六歲,語言表達仍差D,但語言理解超越實際年齡近半年,宜家識得駁咀駁舌,大小肌肉達標,係社交差D,但老師話佢係學校也有一兩個要好的朋友仔,中文認字好叻,簡單故事書已可朗讀,喜歡表演,學校表演常有奬攞,老師話佢好有自信!簡單加減數也計到,雖然唔係好叻,但一般外人已完全看不出她是A了!九月會升讀主流小學。

23    0    2    0

回覆:chloe_pak 的帖子

美國最新研究1in 88, 真係好common

回覆 chloe_pak 的帖子

你同我嘅見解都好相似。如果你有留意我以前Dpost,你就知我一向都好正面。我都係認識細個時吾多出聲,吾多理人的人,長大後有一點成就,也有做老闆的。

我仔以前讀過S位同I位,宜家讀緊小一。在S位/I位時,特教老師們都知道我仔英數好好,但特教老師們覺得佢英數好係因為佢有自閉特徵,其實我覺得幾難理解,自閉特徵=學習英數能力強? 我一直都吾太同意呢個解釋,但的確我仔仲有行為問題,所以我都同意要先著力改善問題。

到了小一開學時,當然我有同老師講亞仔嘅問題。因為小一已經係普教中,首先要學好全部普通話拼音。出乎意料之外,我仔係全班之中學得最好果個。中文科老師會用比賽形式教,我仔取得1,000多分,係全班最高分,其他同事都遠遠落後。所以,主科老師們都覺得佢學術方面都好強,有可能係資優生,叫我去評估。

當我同以前亞仔K1的特教老師傾呢個問題時,佢仍然用3年前亞仔的情況說“因為佢有自閉特徵,所以有呢D特點”。我覺得……3年了,難道不可以有進步? 以前K1的小伴子愛鸚鵡學舌,現在就多多理論,喜愛便駁。以前愛發脾氣,現在就喜歡逗人開心,常說爛GAG,跟他說話真在太開心了。

雖然我依家都未去評估,因為我沒有評估的理由。但在老師們的眼中,他已經係資優生。在我們家人眼中,他更是掌上明珠,什麼標籤都冇所謂。

回覆:Capricorn2521 的帖子

Hi Capricorn,
很高興知道你仔仔進展咁好!他讀小學愉快嗎?我囡囡也會於今年九月讀小學,我選了一所有支援特殊需要的津貼小學,希望佢好似你仔仔咁讀得咁叻!

其實我覺得,最緊要當自閉的小朋友如一般小朋友地看待,唔好因為自閉而太遷就,唔好對佢地有特別看待,要佢地有規矩,做父母的不用太悲觀,其實好多自閉兒都好叻,只不過佢地起步可能慢D, 但後競絕對唔差!

回覆:chloe_pak 的帖子

其实係,當你小朋友已label 為自閉,你同導師講任何嘢,佢地都話““係自閉的特徵”!

我倒覺得英數好因為是自閉特徵又如何,總之小朋友有過人之處,可以發揮,有自信便成,才不用管特教老師說甚麼。

我弟弟三歲才說話,小時候不睬人,其他親戚問是否自閉,但一歲未夠可認到一百個中文字,全是媽媽講,小朋友找字卡出來,

上小學,對老師十問九吾應,老師同阿媽說,呢個仔系弱智,媽媽惱得轉校
轉校後,成績突飛猛進 ,一直讀上去,現在是教授,但是獨行

我個仔除了早講野同意自言自語外,同我弟弟小時候好似
,他音樂天份高,評估是asd

回覆:LeeCC 的帖子

Hi LeeCC,

你弟弟呢個又係一個好例子!之前有理論話,A仔有七成係智障,得三成智力正常,呢D簡直係不知所謂,D人成日話A仔係智障,係因為佢地唔識教,但好似你媽媽,呢個上一代的媽媽,已經有能力把他教好,所謂專家講的話不要盡信,我地最緊要信自己,因為只有我地自己,才最了解我地自己個小朋友!我反而覺得,A仔A女好多係天才!

回覆 LeeCC 的帖子

冒昧問句你弟弟係那科或那專業的教授呢?

LeeCC  電子工程,研究項目系講我們都不明的東西  發表於 14-1-31 07:10

回覆:misshk12 的帖子

似唔似湯川教授呀!

其實湯村教授都有自閉特質

好多電視劇的怪人都似,例如神探阿蒙,mr bean

你哋講嘅幾得意!我就係你哋所講
"唔鍾意講野,小息自己坐埋一邊,讀書又唔係咁叻的同學"
你哋細個見過我架?
我比人懷疑係"弱智"!但真係了解我嘅人覺得我好聰明(第一個係大我10年嘅家姐)
但我屋企人無幫過我,亦唔會教我任何嘢!以前家窮,我係自生自滅地長大!父母學識少,又要做嘢!
佢哋都認為我無前途,放棄我架啦!
但慢慢大個,開始知道要生存,要靠自己!
到中學d字都仲係差到比老師話,於是決心想辦法,用另一張單行紙放在下一頁,不過打直放,於是前面變成格仔,慢慢一個個字去寫!一年後d字非常靚!
這樣自己搵方法改善的情況很多,生活很多事都無慢慢學過來,改過來,當中比人笑,比人話我怪人的時間很多!到而家仍有人覺得我奇特架!不過唔緊要,我已搵到我的生活,我亦有不少朋友支持我,欣賞我,最少我老公都覺得我好有智慧!

所以自閉係有希望的,我亦好想能講出我的例子鼓勵下別人!

我條路非常非常難行!就算喊都無人理我!因為唔明我難d乜!唔明我就算想開口,但把口就係開唔到!唔明我其實覺得開心,但就係唔會笑出來!

而家你們的小朋友很幸福,有你們愛他們,教他們,你們的小朋友一定可以快樂,健康成長的!

回覆:wan_sosin 的帖子

Hi! 好高興係呢道又遇到你!對!你就是我想說的例子,不用太多的幫忙,不用太多的遷就,慢慢就學會生存之道,我唔係想話人地扼錢,但自閉症好多治療係超貴,又唔一定有效,見有些家長花盡金錢,小朋友又辛苦,但結果不顯注,反而,試下放手,比佢係現實世界中闖下,等佢撞下板,自然會學到!我女女前年暑期在會所上一小組班,因行為怪異被投訴,我當然教佢咁係唔啱,到左上年暑假,厚著面皮又去上同一個小組,佢成個唔同晒,乖晒, 無再被投訴!

我以前走得過,但慘在真係活係自己世界,無人認同!所以好自卑,所以更加唔會同人做朋友!心理上唔多唔少傷上加傷!加上細個父母關係好差,家無寧日嗰隻!我成日諗,而家我可以正正常常,要好grateful!

但相信而家父母就算放手自己小朋友成長,都會支持,認同和鼓勵佢哋,相對小朋友嘅自信心一定建立到!

所以愛佢哋,接納佢哋都好重要!我都好想愛呢D小朋友!

我仔其實都有行為問題!3月見精神科!不過應該無自閉!雖然佢都間中好似有D自閉行為!但整體真係唔似,希望到時再作詳細評估!佢係聰明仔,所以就咁睇唔多見佢有唔妥!但我接觸過唔少小朋友!自己亦時常考查相關知識!我仔幾個月大時,我已覺得佢非平常人!所以當佢歲半,我就做咗FTM,希望教到佢好D!

回覆:wan_sosin 的帖子

Wan_sosin:

你米好囉!我都好想做FTM, 但無咁嘅福份,我要返工,又要湊細路, 仲要無工人,遲D我地細路做左同學,我諗我好多野都要請教你!我個女唔係醒,老師講咩實聽唔晒!

我做FTM都係好勉強架!要好慳!過年無錢去旅行!但自己湊嘅成果真係見到!我仔聰明但極唔聽話,已經叫做最聽我話,佢連老師都唔怕架!
要返工又要跟學校進度係辛苦,上小學互相支援啦!不過我可能到時都會搵下part time!但full time做嘢就唔會啦!

LeeCC  你們可做到同學,真好

我個仔上小學後會舉目無  發表於 14-2-1 13:46

引用:回覆+chloe_pak+的帖子 我以前走得過,但慘

原帖由 wan_sosin 於 14-02-01 發表

我以前走得過,但慘在真係活係自己世界,無人認同!所以好自卑,所以更加唔會同人做朋 ...
原來,都有家長同我係同類。
不過我比你好彩,細個有一個愛我,對我無要求既父母。(讀 書總之唔使見家長就得;讀到就讀,讀唔到就出黎做野)。
我們都是這樣長大的。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

多謝你們的鼓勵。因為在特教老師的教導下,我仔有持續的進步,她們給我很多寶貴的意見,所以我對她們都很信任。可能.....專業有專業的眼光,我還是用媽媽的角度去對待我兒的個案。

我兒漸漸融入校園生活。老師說他的學業成績不太擔心,反而是守規舉弱,會多加留意及須要改善。社交方面也漸漸有進步。他外表討好,可愛又愛笑,常說爛GAG逗人開心,班中同學都很喜歡他,尤其女同學們常常圍著他 (這些都是同學媽媽告訴我的,她們不知道我仔係SEN)。我想現在小一還小,同學們都很單純,所以覺得我仔好好玩。但我也不敢躲懶,會一直在日常生活中訓練兒子。每星期給他運動班及繪畫班,又是興趣,又是訓練,希望給他多些自信心。

回覆:Capricorn2521 的帖子

Capricorn,

我女女同你仔仔都似,又係樣子討人喜愛,咁細個都有男同學暗戀明戀,真搞笑!又係守規矩差D, 但都進步緊!
有人話A仔A女特別多靚仔靚女,唔知係米真!

我個仔又系靓仔,社工說好多這類小孩個樣靓,討人喜愛,另一姑娘教我,話阿仔笑得靓,教他笑多些,一般人對靓樣的小朋友包容些,原來這也是強項
‹ 上一主題|下一主題