用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位面試一問
go

自行派位面試一問 [複製鏈接]

請問有無人知道,假設自行派位兩所學校都通知去面試,而到面試日期時又唔去見,這樣是否等於放棄入讀該兩間學校的機會,要等大揪獎,還是按學校收生情況及學校評估小朋友成績後,就算唔面試都照收?
   0    0    0    0

我相信到面試日期時唔去見, 應該等於放棄入讀該校, 咁就要等大抽獎~

王國會長

kaubobo 發表於 14-1-30 09:04
請問有無人知道,假設自行派位兩所學校都通知去面試,而到面試日期時又唔去見,這樣是否等於放棄入讀該兩間學 ...
叫去面試而又唔去, 相信不會再考慮該學生了(包括叩門).
如果可以唔面試都照收, 那學校為何還要花時間安排面試?

回覆:自行派位面試一問

我見過有EK 網友話自行無去面試,七月放榜時都收咗。我記得佢個Case 係自行報完後深深後悔,先至唔去面試。

就是不計誠意問題,
各校收生標準內通常有列明面試比重, 佔20%-40% 不等, 少了呢項分數相信都好難被揀到

fion6406 發表於 14-1-30 10:27
我見過有EK 網友話自行無去面試,七月放榜時都收咗。我記得佢個Case 係自行報完後深深後悔,先至唔去面試。 ...

多謝各位意見,我的情況跟這個案相若,交表後小學老師說其一不宜小兒讀,我想如叫去面試就唔去等如不取錄就好.

王國會長

fion6406 發表於 14-1-30 10:27
我見過有EK 網友話自行無去面試,七月放榜時都收咗。我記得佢個Case 係自行報完後深深後悔,先至唔去面試。 ...
也許報左大抽獎? 又或間學校完全冇人報怕收生不足?

回覆:自行派位面試一問

報讀B3學校,唔in都收。

‹ 上一主題|下一主題