用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享? ...
樓主: kplh
go

已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享? [複製鏈接]

面對轉數好似好快嘅小朋友,要嘅係耐性,聽,聆聽,攪清楚佢地嘅諗法,幫佢整合一下,分享下自身經驗,俾佢地明白思想,同實踐係有距離,而個人經歷係最有價值

manmanchubb  謝謝分享及建議  發表於 14-11-4 01:09

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+14-2-6+21:51+編

原帖由 ANChan59 於 14-02-06 發表

不敢指教,分享一下跌跌碰碰的經驗。
非常感激你的寶貴分享和建議!

回覆:已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享?

資優係有好多類。有啲坐得定好守紀律,有啲坐唔定,專注力唔夠。
前者入讀傳統學校一點也不辛苦。而且更能好輕鬆去應付所有功課考試。
如果佢性格上屬於前者,不況留意下一啲有資優計劃嘅學校。佢地傳統得嚟又識處理資優生心理,而且更設有抽離課程令佢地可以發展優點。

引用:資優係有好多類。有啲坐得定好守紀律,有啲

原帖由 babybear 於 14-03-11 發表
資優係有好多類。有啲坐得定好守紀律,有啲坐唔定,專注力唔夠。
前者入讀傳統學校一點也不辛苦。而且更能 ...
認同。
資優兒也有適合讀傳統學校的。

babybear 發表於 14-3-11 13:33
有咩學校有呢類型既特點同課程。我發覺小兒尚算成績不錯但情商極低,幼稚園的他知道要做好學生,所以會守紀律,就算學校既教學重覆又重覆(對佢黎講係應該頗痛苦,因悶),佢都會忍下來。但回家便失控,要把壓抑的情緒宣泄出來。係選校上其實點取捨好呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

天山雪蓮 發表於 14-5-6 04:17
有咩學校有呢類型既特點同課程。我發覺小兒尚算成績不錯但情商極低,幼稚園的他知道要做好學生,所以會守紀 ...
我小一前做咗一輪研究,問咗d小學老師,包括有份set up "資優中心"嗰間官校嘅主腦,綜合所得到嘅資訊,得到以下結論:- 好多學校鍾意話自己有做資優教育,但係如果單單課堂上嘅高階思維係唔夠嘅,要做抽離,所謂增潤課程
- 越係出名嘅學校,越唔會搞資優課程,佢地覺得學生個個都一樣,特別係嗰批傳統名校,佢地作風好守舊!
- 學校嘅支緩有限,最重要嘅係家庭嘅支持,keep住佢地嘅學習興趣!大d,有需要嘅話,可以參與大學辦嘅資優課程

以下有關資優教育參與學校嘅名單,但已過時!我網絡上未見有任何類似嘅update資料
http://iclassroom.hkedcity.net/webpage/index.phtml?iroom_id=1955&tool_id=2513

希望幫到你啦
恐龍家

小曳人 發表於 14-5-15 09:13
我小一前做咗一輪研究,問咗d小學老師,包括有份set up "資優中心"嗰間官校嘅主腦,綜合所得到嘅資訊,得到 ...
謝謝你。我預左同佢一齊努力

小曳人  大家都要加油!  發表於 14-5-19 21:14

簽名被屏蔽

babybear 發表於 14-3-11 13:33
有啲坐唔定,專注力唔夠==>我個仔係呢隻. 加之有小小書寫困難. 情緒又好易爆, 好在學校老師包容.

佢腦入面有好多故事, 有好多主意, 但係表達唔到出來. 道理佢明白, 但係控制能力不足.

我同佢一齊辛苦左六年. 慢慢改善中. 因為大個左, 能力開始配合返腦力. 自制能力亦隨時日增加中.

傳統學校對資優既定義其實係"積優". 分數決定一切. 所謂既提升課程亦係加深難度, 所以唔好有太大既期望.

suntra 發表於 14-7-10 09:48
有啲坐唔定,專注力唔夠==>我個仔係呢隻. 加之有小小書寫困難. 情緒又好易爆, 好在學校老師包容.
感同身受,依家我都係多理解多寬容,希望大D會控制得好滴

有特殊殊需要的資優學童,個人看法,無論表演(現)如何,最需要父母用微笑去鼓勵,偶爾擁抱一下,帶俾佢地安全感。因兒童係有高學習能力,亦相對會好敏感,成年人如何處理生活上起落,都會影響佢地。要信小朋友有強大適應力,無論是否傳統學校,分別最大嘅係父母投放那一種關注

ichome2002  極認同  發表於 15-6-25 09:20

有一種心態,越能放低,同學越能在主流學校發光:/
“ 我小朋友好特別,好需要所有人關注/接納,包括老師、其他同學、家長等等…等等。”
大自然嘅大樹,無人修剪灌溉,亦成參天古木。學懂欣賞同感恩,遠遠勝過批評與挑戰。

適當休息,保持平和嘅心情,對父母同小朋友都極重要

認同!

回覆:已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎

can't agree more

假期,多做一些無關資優增潤家庭活動

順便一提,現今小學階段已注重電腦使用能力嘅培養,中文英文輸入模式、軟件應用、有系統的資料分類等等,對上中學幫助很大。

但,可惜,事實…中學生涯,書寫能力,至關動要,
‹ 上一主題|下一主題