用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享? ...
go

已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享? [複製鏈接]

已長大的資優兒童媽媽, 入傳統學校辛苦嗎? 請分享?
   7    0    0    0

回覆 kplh 的帖子

上到中學感覺晤太着重資優,可能中學多學會,按學生興趣或能力參加,老師較喜歡能力高和表達好的同學來交以重任。所以唔一定係資優生才得賞析。而且资優唔一定每科都有好成績,站得穏前頭的每科都要好平均。我呀仔係傳統學校讀,壓力來自DSE嘅緊密課程和other learning experience...都冇咩時間比佢發展資優嘅潛能..都唔関係咪傳统學校與否,係教育制度問題!!如果當初選IB課程,相信較適合佢!

回覆 bugsmummy 的帖子

謝謝分享, 請問你知唔知有邊間小學行IB, 香港九龍全港都可以, 只要適合他!

引用:回覆+bugsmummy+的帖子 謝謝分享,+請問你

原帖由 kplh 於 14-01-30 發表
回覆 bugsmummy 的帖子

謝謝分享, 請問你知唔知有邊間小學行IB, 香港九龍全港都可以, 只要適合他! ...
上lBO網站,查看PYP最清楚。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:bugsmummy 的帖子

lB一樣好多功課,考試壓力都好大。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我兒尚少,但在我成長中身邊應該有兩個資優兒(其中一位係我哥哥),以前無得揀,個個都係上傳統學校,無話辛唔辛苦,讀唔讀到好睇小朋友自己性格,同埋朋輩形態,以前家長唔會理小朋友讀書,的確有部份會失去學習時機
以我哥經驗,我唔會用辛苦形容,我只會覺係錯配:佢入到一間神級,可惜入到去無人見到佢,功課可以唔交,無人幫佢弱嘅地方,強嘅地方响呢班叻人當中又唔算突出,係被遺棄嘅一班..
而另一位係成功例子,當年A-level狀元,一樣屋企無人理,只係讀間新界學校..

今日我作為資優生家長,我未知前路會係點,但可以的話,會繼續傳統,課堂上係會悶d,但我响課外保持學習興趣,教佢正確學習態度,聰明都仲要努力,先會有成果。我內心係想避開傳統名校,但另一方面又覺得要俾佢試下,如果佢得,無理由因為我嘅"童年陰影"而影響佢嘅前途!

其實讀咩學校,都要交足功課,都要下苦功!

恐龍家

簽名被屏蔽

回覆:小曳人 的帖子

多謝你的分享!

你哥哥的例子我見不少,我從另一個角度看是Expectation Management , 在小學他可能是少數或者唯一的明星,學校圍繞着他轉。到神級中學大部份就是明星級數,學校不會如小學只照顧他一人。

我在EM學了及做了不少功夫,學校同樣有做,不過沒有宣緒於口。我小朋友是數學較突出,但到中學他不為已甚,他反而在校內漸漸對政治,經濟,時事有興趣,於是他的定位,不再是數學,如果他只抱住數學,就如你哥哥的中文。他們都要明白生態變了,處境變了,如果思維不變,一直留在舒服地帶,誰都幫不了你。

神校是提供很多不同的平台,學術,音樂,體育,領導,不同學會及興趣班,目的是幫助及誘發學生潛能或多元智能,找出一兩樣突破點,在大學或以後更發光發熱。可惜一般家長較有興趣在學業及考試成績,甚至無謂的TSA,增值指標,3322率,都比珍貴的多元智能發展更重要!

我只是有感而發,我見到太多資優兒童家長,大都當孩子是太陽,在小學可能已經勉強,到中學一定不可以,因為已經是銀河或者是宇宙,你孩子的位置變了,你們也一同改變了?如果沒有或不會改變,so bad.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 ANChan59 的帖子

多謝分享!

我打算跟着孩子跑,看他要跑去那邊,在旁給他一點支持,打打氣~

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你們的啟發對資優孩子十分重要。
共勉之!

我哥哥幸運少少, 小學都係村校, 父母是偷渡來港的草根, 小一成績表英文4期都紅字, 但上到小三之後期期考第一, 跨區去左以前係九龍塘既男校, 又係年年全級第一/第二, 拎獎學金...之後HL全A, 暫取生, 4年大學無拎Grant-Loan都足以獎學金俾學費&宿費, 當然係1st Hon畢業....

我唔知佢辛唔辛苦, 又或者成就感可以蓋過佢既辛苦, 但我睇見佢就辛苦...會考7優1良, 過一年要再補番果一個優, 出黎做野我同期同佢讀Master(不同科), 阿媽問點解唔見我做功課但阿哥要請假做功課.....但佢畢業拎Disting的....(唔係話佢過程辛苦, 而係我覺得果份執著好辛苦...)

不過, 佢出黎做野都有碰壁的...

在我黎講, 智慧比聰明更重要

回覆 傻太 的帖子

智慧比聰明更重要

非常認同!

回覆 傻太 的帖子

智慧比聰明更重要 ----  "work smart" ?!

簽名被屏蔽

"智慧比聰明更重要"
非常同意!

想請教一下, 在孩子年幼階段, 見到他優秀的地方就表揚, 弱項就鼓勵他坦然面對和改進. 這樣做可以嗎?

還是不要就他的強項讚揚太多, 免他驕傲?

讚賞和鼓勵, 有時準確度很難拿"列"得好.

孩子對自己要求很高, 追求完美, 但亦因為如此, 他會怕了面對失敗.所以不肯嘗試新事物....但他很喜歡"高帽", 如果多讚會更有心機做, 但又怕讚多了出問題....

例如: 他算術很好, 後來有些題目計錯了, 便面對不了, 大發脾氣. 要防範這情況, 似乎不應該表揚算數能力, 而是應該多表揚他願意嘗試和學習的心.

我唔太識表達自己所面對的困難....總是覺得自己不太懂得教他. 跟他說話要轉數快很敏感, 讚和批評也要很小心...

ANChan59  四隻貓,你是否問我?  發表於 14-2-6 12:28

ANChan59 發表於 14-1-30 16:17
lB一樣好多功課,考試壓力都好大。

係呀...兒甥女正準備IBDP, 上月在家中暈倒, 醫生話係太大壓力.
我覺得讀邊一個課程其實真係要睇返孩子自己既性格同特質.
資優唔係就等如0岩讀IB.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-30+16:17+lB一

原帖由 四隻貓 於 14-02-06 發表
係呀...兒甥女正準備IBDP, 上月在家中暈倒, 醫生話係太大壓力.
我覺得讀邊一個課程其實真係要睇返孩子自己 ...
資優都有不同特質及強弱項,部份特質可能跟lB好夾,但有些可能背道而馳,不能一概而論。

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+14-2-6+11:13+編輯+

原帖由 四隻貓 於 14-02-06 發表

"智慧比聰明更重要"
這一年,學習對自己、對仔仔、對身邊的人說「唔緊要喇」。。。

其實幾難,暫時只有2.5yr妹妹做到(當然唔係每一次)

回覆 ANChan59 的帖子

"ANChan59  四隻貓,你是否問我? "

是呀. 煩請經驗家長賜教

回覆:四隻貓 的帖子

不敢指教,分享一下跌跌碰碰的經驗。

想請教一下, 在孩子年幼階段, 見到他優秀的地方就表揚, 弱項就鼓勵他坦然面對和改進. 這樣做可以嗎?

(可以,在強弱項理應這樣處理,但做錯就不同,真的要指正,及或懲罰,不能只讚不罰,後患無窮。)

還是不要就他的強項讚揚太多, 免他驕傲?

(值得稱讃,自然要稱讃,但要具體,不要太籠統。一分鐘經理的精髓也適用於教育孩子。有機會,可以做多少少,例如他數學優異,安排他參加一些比賽,不是豬肉獎比賽,讓他了解,天外有天,人外有人,就不會驕傲!)

讚賞和鼓勵, 有時準確度很難拿"列"得好.

(個個孩子及家庭不同,要摸索,有時要聽聽親朋戚友的感覺,同時聽聽孩子的感受,良好溝通十分重要,特別在反叛期之前。)

孩子對自己要求很高, 追求完美, 但亦因為如此, 他會怕了面對失敗.所以不肯嘗試新事物....但他很喜歡"高帽", 如果多讚會更有心機做, 但又怕讚多了出問題....

(上面已經提及,讓他輸吓,學識面對失敗,望其上得其中,慢慢他會知道自己的強弱,到時鼓勵他在哪裡跌倒,從哪裡爬上來。有時資優孩子有石頭腦,轉不動。我會跟他分析他的對手,例如年紀比他大,比他努力等等。他會慢慢知道聰明只是一個因素,而非唯一因素。如何幫他不逃避失敗,是要化不少心力及時間。我都要到他15,16歲才有把握!)

例如: 他算術很好, 後來有些題目計錯了, 便面對不了, 大發脾氣. 要防範這情況, 似乎不應該表揚算數能力, 而是應該多表揚他願意嘗試和學習的心.

(運動是一個非常好的訓練,每局,每場比賽都有勝負,從中會學識面對失敗,改變打法,策略,扭轉局面,都有幫助。就算輸了比賽,都見到自己進步,心情平伏,就是好的現象!)

我唔太識表達自己所面對的困難....總是覺得自己不太懂得教他. 跟他說話要轉數快很敏感, 讚和批評也要很小心...

(你走對方向,信心未夠而已。跟他保持良好溝通,讓他感到你無條件的愛,為反叛期做定功課。繼續努力!)

‹ 上一主題|下一主題