用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c入b1a
樓主: 786
go

b1c入b1a [複製鏈接]

小朋友潜能不要小看呀!到中学阶段才发挥的也不少,鼓励小朋友遇强越强,尽自己所能发挥就可以。

回覆:b1c入b1a

唔係純靠補習或家長迫上去就ok
仲有d小學頭三入到一山還有一山高的band 1a會發現追唔上而放pair 以前兩下手勢考第一 而家通頂都包尾 落差難受 只要心態要遇強越強先得

anna59    發表於 14-1-30 08:58

引用:唔係純靠補習或家長迫上去就ok+ 仲有d小學

原帖由 dubbies 於 14-01-28 發表
唔係純靠補習或家長迫上去就ok
仲有d小學頭三入到一山還有一山高的band 1a會發現追唔上而放pair 以前兩下 ...
小朋友不能補習呀,有一體一藝唔會有時間補習的

其實會唔會有個錯覺,band1A中學就一定收曬頭123名?我感覺有d要收讀書以外的體藝同學,就算喺1X~2X都會收(要讀得又玩得的)。反而頭2、3名齋讀書未必收。所以睇下間中學喺乜性質,真喺齋讀書型,定都會喺學界爭一位的band1A。不能一概而論。有d band1A鍾意英文o力,有d又特別鍾意數o力,有d小朋友又未必樣樣o力,但中左間學校鍾意既就有機入,所以都未必全部都頭123既~

If  b1a 學校都唔收返b1a同學,自行真係冇咩意義了,因大抽獎一定有b1b和b1c抽入的。

978212    發表於 14-1-28 13:47

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-1-28+13:08+編

原帖由 Yanamami 於 14-01-28 發表

其實會唔會有個錯覺,band1A中學就一定收曬頭123名?我感覺 ...
有些自行真係要全級前幾名才有得in,好多類學校,通常係地區勁校,不是傳統名校。傳統名校反而超勁學術、又有一體一藝,比較放心入。但如果間b1aa係著重成績,當然有一體一藝是錦上添花,但小朋友是有花而無錦,可能b1b-c活動型可能好些。要知道,一體一藝真無得補習,要谷學術唯有cut活動,亦不知對錯。

MCLIAN  上中學後,要做到高質素的一体一藝都幾難,更何況要兼顧學業(不論是b1a or b1c)! 很大机会要在体与藝之中二選一  發表於 14-1-28 23:55

回覆:786 的帖子

咁冇補冇谷都有頭班成績應可放心啦 不過話分兩頭 就算成績幾好學校都會有體育校隊 合唱團等 只不過不及傳統名校在d1殿堂發光 仔女有能力 都可繼續發展。 至於想體藝定學術行先 都係後話。

引用:咁冇補冇谷都有頭班成績應可放心啦+不過話

原帖由 dubbies 於 14-01-29 發表
咁冇補冇谷都有頭班成績應可放心啦 不過話分兩頭 就算成績幾好學校都會有體育校隊 合唱團等 只不過不及傳統 ...
不是頭班,只是勉強b1,可能b2頭。

yukimum 發表於 14-1-28 12:52
小朋友潜能不要小看呀!到中学阶段才发挥的也不少,鼓励小朋友遇强越强,尽自己所能发挥就可以。 ...

我都同意小朋友的潛能不要小看,不過真係要小心那些band 1A學校裡的band 1A同學。要知道band 1A學校之所以能夠成為band 1A,好多時都會將同學的潛能推向高峰,同時學校亦會將教學的課程盡量推前,我們還不是經常聽到邊間邊間中學是比別人教快一個學期的嗎!我們還不是又聽到有某校是沒有書本的嗎,同學是跟老師的筆記去學習的,因為坊間的書本已跟本追不上教學的流程。還有最要命的就是學校已教快了一個學期,但同學在外的補習是比學校的課程還要加快加深,在不斷催谷下,中三的同學已掌握大學程度的數學了。名校的運作是要同學至少擁有大學一年級的能力才去考中六文憑試,怎不可能不催生那些5**呢。
如果真是B1C同學入了B1A,請在中一開始發力好了!
:verycold: :verycold: :verycold:

謝謝大家意見,感謝大家

opclk 發表於 14-1-29 05:47
有D家長話鼓勵,谷下小朋友,資質潜能也不是個個得天獨厚,
以前分五個BAND,
2002,3年左右分3個BAND,
係呀,最怕之後中三成績唔夠好,選唔到科。
早幾年有朋友的小朋友同佢個同學仔,成績差不多是b1c左右,同學仔抽中b1a,我朋友果個入返b1c,初頭我朋友重唔開心。
但到選科時,佢就覺得好彩。因入了1a那個因校內對手超強勁,選科時冇法選到好科,而佢自己的小朋友因入了間程度相乎的1c學校,校內有d重可能是b2a抽入的,所以佢小朋友成為校內成績中上上的人,結果選到合心水的科,去年重成功入了大學。
所以有時能越級成功,也不知是好事定壞事。

引用:Quote:opclk+發表於+14-1-29+05:47+有D家長

原帖由 BFIF 於 14-01-29 發表
早幾年有朋友的小朋友同佢個同學仔,成績差不多是b1c左右,同學 ...
入了好學校就要加倍努力,力求進步。

升到中學,有時會身不由己。在EK見到,唔少B1校學生S1開始已經功課就到半夜。當其他B1B,B1C生都係咁時,自己要維持一體一藝就可能好辛苦!如果小學都唔覺得輕鬆時,就更加要了解中學是否適合小朋友!

不過好多B1A學校都唔谷學生的!

黃巴士  不過好多B1A學校都唔谷學生的!--- AGREED!!  發表於 14-1-29 12:37

回覆:Band5 的帖子

b1a 可以唔谷,因為預左學生自發。

B1a谷學生用既方發不是多功課量, 而是學校密集測驗加一年三次考試.

October. 發表於 14-1-29 12:48
B1a谷學生用既方發不是多功課量, 而是學校密集測驗加一年三次考試.

最毒嗰招係測驗少,但考試極深,等你永遠都以為自己好差,唯有想盡辦法去追!唔駛追嗰d都已經從不同途徑進行鑽研。最後原來自己已經係在別人前面跑緊,d5**咪就係咁樣黎囉。單係勤力和聰穎,在B1A學校的競爭力係並唔足夠,但生存力勉強還可以的!
:verycold: :verycold: :verycold:

bigpatpig 發表於 14-1-29 12:12
入了好學校就要加倍努力,力求進步。
有時唔係小朋友唔努力,而係啲同學大部份真係b1a,水平同果啲b1c抽入真係有距離,想追都追唔到上前排去做選科先。就好似香港飛人想在亞運會攞金牌一樣(都唔好話去奧運啦!)都唔係話努力就可以一定得。

引用:Quote:opclk+發表於+14-1-29+05:47+有D家長

原帖由 BFIF 於 14-01-29 發表
早幾年有朋友的小朋友同佢個同學仔,成績差不多是b1c左右,同學 ...
很讚同,當年本人成績一般,一向數學理科取分,升中四分科有幸本人母校惜材,不會強放本人於文班,安排本人在較熱門的理班;分科後,因不用再讀致本人於死地之中西史,而全是本人拿手好戲phy,chem, bio, math, 本人由一個平平庸庸的學生,變身為理科三甲。所以,如果b1c走入b1a, 而學校又不如這樣,純以成績分配志願(就如升中派位大抽奬),b1c入b1aa真不知對錯。

786 發表於 14-1-30 06:43
讚同,當年本人成績一般,一向數學理科取分,升中四分科有幸本人母校惜材,不會強放本人於文班,安排本人 ...
你嗰case 令我想到很多b1小學生比音樂,視藝拖累的情況。
‹ 上一主題|下一主題