用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

fatman69 發表於 14-1-28 12:12
學咁多野,兼顧到學業嗎?
兼顧唔到學業....咪加埋 中英數常 羅~~~

goodboy1 發表於 14-1-27 22:45
游泳、跳舞、合唱團、朗誦、鋼琴、小提琴、奧數、英語班、普通話班, 還有學科補習等等, 家長要期期交學費,  ...
你個仔真係學咁多!?

Jackieson 發表於 14-1-28 12:28
你個仔真係學咁多!?
我以為是舉例而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Jackieson 的帖子

或者在不同階段吧? 我囝自細起前後也學過體操、網球、籃球、游泳、足球、乒乓球、短跑、烹飪、鋼琴、單簧管、畫畫、英文⋯⋯至今他最持久的興趣卻是閱讀。

978212  勁!  發表於 14-1-28 13:43
...

YuYuMother 發表於 14-1-28 12:21
有d小朋友可以架。
叻嗰group小朋友真係品學兼優,樣樣皆精。佢地唔止讀書叻,time management 都好好,所 ...
Time mamagement呢個好重要。樣樣要有效率先得。

回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

乜咁恐怖?阿仔小一,只俾佢在校內玩lego.
佢話唔喜歡音樂,我由佢。
佢話想玩足球,打算小二讓他玩。

Yanamami    發表於 14-1-28 14:03

引用:Quote:bb560+發表於+14-1-28+09:50+六舊水

原帖由 VKwan 於 14-01-28 發表
e+一般私人,不論學生級數,一律計鐘錢,你估舊時琴行價咩
我咁問,係因為個囡三/四月度會考8級琴,但係個老師都係收紧$275/鐘!咁講,佢係唔係好高学曆我唔知,但係我個囡已經跟佢学咗7年。考完8級,我個囡未必會繼續学,所以我唔會轉老師!

Jackieson  good player 唔等於 good trainer, 最緊要適合!  發表於 14-1-28 15:09
Yanamami  學琴同其他樂器又有d唔同既~  發表於 14-1-28 14:04

Yanamami 發表於 14-1-28 10:13
YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。
阿女考完8級,$450/h ...
有日搭taxi同個司機傾計, 佢話自己個囡而家讀緊大學讀,
自以為辛辛苦苦比佢考8級琴, 將來有所備用, 但原來無叉用...=_="

Yanamami  學藝呢家野,千祈咪諗第日有乜用。。。。  發表於 14-1-28 14:02

EMMA88 發表於 14-1-28 14:00
有日搭taxi同個司機傾計, 佢話自己個囡而家讀緊大學讀,
自以為辛辛苦苦比佢考8級琴, 將來有所備用, 但原來 ...

有用架, 一技旁身好過無, 仲有音樂陶冶修養
企出來嗰人會唔同d
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 14-1-28 14:04
企出來嗰人會唔同d
係個taxi司機同我呻....可能佢女女跟本吾like彈琴

bb560 發表於 14-1-28 13:58
我咁問,係因為個囡三/四月度會考8級琴,但係個老師都係收紧$275/鐘!咁講,佢係唔係好高学曆我唔知,但係 ...
呢個價錢平得好緊要!不過唔係諗住再上冇咩特別要求,就冇咩所謂啦,考完八級咪算囉。講真就算個老師好高資歷,學生唔練琴一樣學唔到咩!我朋友個鋼琴老師$650/鐘,雖然的確教得超好,奈何個仔唔練琴,都唔可能期望佢無端端變左李雲啦!

Yanamami  學琴同其他樂器又有d唔同既~
都唔係架,其實好多有資歷的老師都係斷鐘計,嚴格來說,教初級心力多過教高級,教學技巧要求亦更高,斷鐘計$其實合理,只不過琴行制風行多年深入民心,人們一般印象覺得高級應該貴過低級。

978212  勁!  發表於 半小時前

冇話勁唔勁,又唔係要囝操到去拿獎。只是諗住找樣合適運動比佢強身健體,再加小小藝術氛圍咁。烹飪及英文就是他當時的個人興趣,都是由興趣出發的玩樂性質居多。其實他小時候,除了上堂學嘢,在家我們也陪伴他玩。我和他在家baking,做手工等,爸爸就陪運動。幾開心㗎。
...

見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年大學,我仔double major 等如小學交大學學費,仲未計演出表演比賽,自己要裝身要欣賞有級數音樂會⋯⋯

pamelaywy 發表於 14-1-28 14:31
見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年 ...
學音樂係高消費,個仔肯學其實我一定供,硬係唔明現在學校搞乜要迫人學,都痴線,搞到個個家庭都洗一筆!

saiwanho  can't agree any more!  發表於 14-1-28 18:42

grace_xian 發表於 14-1-28 14:04
企出來嗰人會唔同d
香港現時我相信是全球最密集人口學音樂,又放長雙眼睇下我地的下一代企出來又會幾唔同?

雖然我本身讀音樂,但我立場是唔同意現在香港一人一樂器!多餘+浪費!!!

引用:Quote:bb560+發表於+14-1-28+13:58+我咁問

原帖由

我親戚個小朋友係自小比媽咪迫學彈琴,佢考完8級無再學,自始無再掂過部琴,所以真係要小朋友鍾意先得。

pamelaywy 發表於 14-1-28 14:31
見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年 ...
我看到你們說那樣貴我都驚,我兒子只是在五六歲時學過鋼琴,考了二級他就不肯練琴沒學了,也不知是好是還是不好事了?

回覆:VKwan 的帖子

係架!學音樂真的好大投資,我仔学唱歌都要$500一小時,一个月成2仟幾,仲未計伴奏,一个月使费成3/4仟元,仲未計合唱團和其他課外活動,養一个都破產!

‹ 上一主題|下一主題