用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 14-1-30 16:39
要入名校,千祈咪揀游水,付出與收穫唔成正比~~
每日早午練水4個鐘,加上堂,功課,比賽,散晒。

Yanamami  但她成績唔錯的(讀書&游水)。  發表於 14-1-30 17:20
Yanamami  細Y話有個朋友每周游9次水,每次2hrs。唔知幾時開始喺禁?今年先P5.  發表於 14-1-30 17:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-30 17:14
每日早午練水4個鐘,加上堂,功課,比賽,散晒。
我識小學&中學各有游得又讀得的(恨唔到禁多),但呢類有天資有天份的同陪跑的,比例相差太遠了~~

回覆:Yanamami 的帖子

我都識文武全才,不過是少數。

Yanamami  真喺少數。  發表於 14-1-30 17:30
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

其實,除非你音樂或體育去到好頂級,否則課外活動對升學幫助不大。

我個仔只係學長笛同埋學游水,其他時間一係溫習一係家庭時間,去呢度玩嗰度玩。家長最需要付出的是時間,不是金錢。

Yanamami  Yes!  發表於 14-1-30 21:22

引用:其實,除非你音樂或體育去到好頂級,否則課

原帖由 mryung2000 於 14-01-30 發表
其實,除非你音樂或體育去到好頂級,否則課外活動對升學幫助不大。

我個仔只係學長笛同埋學游水,其他時間 ...
對很多家長來說,要付出時間還此付出金錢更加困難!

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:原帖由+mryung2000+於+14-01-30+發表

原帖由 ohnono 於 14-01-30 發表
對很多家長來說,要付出時間還此付出金錢更加困難!
同意,是取捨!

回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

學費嘅付出,相對於一個辭工做全職家長來說,係微不足道了!

引用:回覆+goodboy1+的帖子 阿女p3前係出面學ic

原帖由 peggy 於 14-01-28 發表
回覆 goodboy1 的帖子

阿女p3前係出面學ice-skating、ballet、drawing、piano、長跑 , 校內有rugby、國畫 ...
路過,請問邊間小學有rugby?

peggy  深井天主教  發表於 14-1-31 15:28

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-31+12:27+編

原帖由 goodboy1 於 14-01-31 發表

大年初一,祝各位家長馬年行大運,囝囝囡囡學業進步,兼派 ...
You too.

godboy1 表 14-1-31 12l煩:27
大年初一,祝各位家長馬年行大運,囝囝囡囡學業進步,兼派到心儀中學 !

...
大家咁話!祝你過年後快快收電話...祝各家長同學仔心想事成,馬年輕輕鬆鬆身體健康!

亞仔就讀的小學,羽毛球隊出名,以前都好想亞仔參加,但亞仔不是運動健將,唉,而羽毛球的私教都好貴,要400多元一小時,而亞仔在五歲時已識游水,又好想佢操水,無奈亞仔唔like而作罷,最後,亞仔竟然揀踢波,而有幸成為校隊,而隊中他表現很積極,與讀書的態度好唔同
我明白到運動是強身健體,也可鍛鍊個人的意志,我覺得運動對男仔尤其重要,如果有奬,那只是bonus而已
而亞仔升上中學後,轉型玩越野賽,教練說他的鬥心好強,而他的學習態度比以前積極,我是很感恩的

Yanamami  Yes,勉強無幸福。活動在乎身心鍛練,考名校只是bonus。  發表於 14-2-1 10:26

有時,眼看同學仔運動叻,當然學業成績唔錯,而被名校取錄,真的好羨慕,好似亞仔同班同學,游水游到平學界紀錄,而今年亦有人因羽毛球勁而DB及LS爭住收,怎叫人不心動?
但還是以小朋友的意願為依歸!所以,到細仔時,他好想踢波,就由他吧!

Yanamami    發表於 14-2-1 10:24

引用:Quote:chun媽+發表於+14-2-1+07:59+有時,眼

原帖由 ha8mo 於 14-02-01 發表
咁在中學仲有冇得踢波?
上到中學後,沒有踢波,因中學的足球隊較弱,但亞仔好多時回小學踢波!他很愛母校小學

引用:Quote:chun媽+發表於+14-2-1+16:30+上到中

原帖由 ha8mo 於 14-02-01 發表
除左你公子,仲有位黎同學都係來自kts足球隊啊
你地踢開的人都唔踢,想唔弱都唔得啦
似乎你都好清楚,瞭如指掌

‹ 上一主題|下一主題