用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A 仔上小學會有什麼表現?
go

A 仔上小學會有什麼表現? [複製鏈接]

在最近一次social gathering中, 有中學同學是老師,話班上有A 仔。(佢地未知我個仔係)
話佢地上堂周圍走,考試連識答都吾答,無顧自言自語...

我不希望他會很叻, 但有咁多問題,聽得我心都傷。A 仔上小學會有什麼表現?
有沒有乖乖聽話的?
   1    0    0    0

我個仔現在讀k3,之前上社交班,個導師說阿屬于細膽,應吾系上自由行個種,但會系十問九吾應,內裏一百分,表現零分個種

甘都死啦

回覆 LeeCC 的帖子

咁都好過過份活躍。有無課程教他表現自己,認識的東西要給人知道?

引用:回覆+LeeCC+的帖子 咁都好過過份活躍。有

原帖由 rd21gn54 於 14-01-28 發表
回覆 LeeCC 的帖子

咁都好過過份活躍。有無課程教他表現自己,認識的東西要給人知道?
其實都要視乎孩子性格。從少參加不同興趣班,多接觸不同小朋友,對固執、社交、表達都有幫助。

我兒k2, 都有在外上外籍人士主持的英文班,老師話第一堂佢表現得十分好,好積極參與和作答,比好多小朋友第一次上堂為好。當然老師唔知佢係A. 建議打好底之餘從小開始給予不停的轉變。

親子童讀樂

a仔都有好多唔同程度,好難一概而論,到小學仲周圍走,應該要讀特殊了,起碼要坐定一個位置,郁身,唔專心,手多多,就難免

自言自語都好普遍

回覆:A 仔上小學會有什麼表現

我個仔係A仔,k1上英文堂就有走出課室,問佢去邊,佢話果外籍老師教左咁耐仲係教緊果C好字,好悶,想去搵校長傾下計。之後,佢又嫌同學蠢,又上堂走路。最後,上英文堂,要佢做小助手就無事發生。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題