用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: fixedstar99
go

[過動] Del [複製鏈接]

回覆 chowqv 的帖子

多謝你!
我10號見佐CAC姑娘先,同日再去精神科排期!

回覆 wan_sosin 的帖子

請問你地小朋友當年都係讀咩幼稚園呢?

fixedstar99 發表於 14-2-5 10:27

我仔而家仲係K3,佢讀保良局,老師都好接受有特殊嘅小朋友,也很願意配合屋企需要,老師試過幫我放學都睇住我個仔,等我可以去上有關嘅堂!

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 請問你地小朋友當

原帖由 fixedstar99 於 14-02-05 發表

阿仔9個月返幼兒中心,到n1;跟住k1轉去聖公會既幼稚園。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

醒目開學勳章 王國長老

fixedstar99 發表於 14-1-27 11:31
我個女宜家2歲9個月,舊年8月上N1。 佢細細個就好好動,但不至於任何時刻都郁緊。

通常ADHD係6歲至會安排check, 現階段, 死nur CAC, 咩評估咩workshop都要

我自己會建議你nur CAC幫女女check埋自閉, 要知道自閉唔止典型, 仲有非典型,  我仔就係了(確診), 佢無果d轉圈, 睇車碌, 狂叫果d行為, 但就有唔識睇人眉頭眼額, 唔識理人感受果d, 而你女女固執, 發脾氣, 仲有特別對一d物料鐘情, 特別唔肯去做一d事等等, 什至無端端鐘意去smell一d野, 去lam去食一d野(非食物), 都係自閉特徵 (我仔因為唔明顯, 小四至確診, 我10月左右至填過一系統問卷做過一系列評估, 所以咁有印象)

政府野呀, 一定要自己著緊, 你唔chur佢就是是但但等下次, 你試下叫學校/醫生寫信, 話佢有d症狀你覺得有懷疑, 想去check一check, 唔好怕羞, 政府野一排就幾年, 咩都排左先, 市民福利黎架

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我其實都懷疑緊個女兒同時有過度活躍同非典型自閉

係咪CAC check自閉,精神科中心check 過度活躍?

我已經有私家醫生轉介信,宜家等緊排期去睇,除佐等,應該冇其他方法可以快D,係咪?

是否有教會背景幼稚園會有愛心多D?

小女宜家在有學卷的happy 幼稚園讀N班,下年會轉去私校(聽講有愛心)或者有學卷但課程公認較深既幼稚園讀K1,目前正在煩惱揀邊間……

fixedstar99 發表於 14-2-5 17:55

是否有教會背景幼稚園會有愛心多D?
唔好迷信教會學校一定有愛心。
私校仲無支援。
如果佢讀緊係happy幼稚園,一動不如一靜。
萬一,真係adhd/自閉,都可以慳返d錢去訓練。
家下阿妹讀果間學校,對於sen小朋友,有咩態度?
以我為例,阿仔去到k1學期尾先評到sen,
我喊住問校長要唔要阿仔退學,
好彩校長話,只要我有為阿仔排服務,一定唔要佢退學。但先小人,後君人;佢地係主流幼稚園,無sen既老師,佢地只會盡做,盡幫個小朋友。家長一定要自己跟貼d各方面。
感恩阿仔學術上無問題(我對佢功課無要求),至於上堂有無大叫,有無打人,有無走左去…有既老師會跟進,話返我知。無既佢都係一個普通學生。
我既心態,必要時,我真係唔俾佢讀幼稚園(主流)。

Charlotte_mom  "唔好迷信教會學校一定有愛心" -- 絕對同意  發表於 14-2-6 09:14
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

fixedstar99 發表於 14-2-5 17:52
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我其實都懷疑緊個女兒同時有過度活躍同非典型自閉
cac係一次過check晒。會排中央既早期服務(即係S/I/E位)。
精神科醫生,淨係會開藥同轉介訓練。(當你未排到早期訓練/已經升小學)。

Charlotte_mom 發表於 14-2-5 13:26
通常ADHD係6歲至會安排check, 現階段, 死nur CAC, 咩評估咩workshop都要

我自己會建議你nur CAC幫女女che ...
係呀,唔好怕醜,必要時,送上幾行眼淚(唔好怕唔好意思忍住唔喊);當年我喊左2week,日日4行眼淚。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-2-5+13:26+

原帖由 chowqv 於 14-02-05 發表
係呀,唔好怕醜,必要時,送上幾行眼淚(唔好怕唔好意思忍住唔喊);當年我喊左2week,日日4行眼淚。
...
Exactly,必得出眼淚必快d tim呀!想快,搵學校再寫信,講到自己好大壓力咁要求加快

回覆 fixedstar99 的帖子

有宗教背景嘅學校比人覺得有愛心,某情度係因為好多都係happy school, 例如救世軍,聖公會.....學校唔會太要求學科成績,小朋友就開心d,輕鬆d!
保良局無宗教背景,也不是happy school,我仔讀嗰間都有d深架!小朋友一唔太跟到,老師就會提家長,話小朋友邊度邊度唔識,要同佢溫下!但老師經驗好!嚴厲又不至於無愛心!老師會管教學生,但真係唔會唔理學生,我知有d老師當發覺有D小朋友唔係好得,就會忽視個學生!比人忽視慘過比老師責怪啦!

wan_sosin 發表於 14-2-5 22:27
回覆 fixedstar99 的帖子

有宗教背景嘅學校比人覺得有愛心,某情度係因為好多都係happy school, 例如救世君 ...
阿仔讀聖公會,不過功課絕對上小一唔使追,因為k3下學期已經教p1既野。唔算谷!
不過校長,主任,老師到EE對小朋友既品德要求好高。有時家長唔岩照炳。

chowqv 發表於 14-2-6 00:22
阿仔讀聖公會,不過功課絕對上小一唔使追,因為k3下學期已經教p1既野。唔算谷!
不過校長,主任,老師到EE ...
而家真係無乜happy school了!我有朋友之前讀聖公會!d嘢真係唔深,小學上返聖公會,最初唔多跟到!最後全家人出力先成績攪返好小小!
其實救世軍以前0功課,而家都有小小功課做下啦!

咁精神科會唔會先做評估先,再開藥或轉介做訓練呀?

係話對住CAC姑娘喊?要求加速排期,儘快見醫生嗎?

其實如果小朋友對自己喜歡既事物,例如玩拼圖、睇書,在大人陪伴下可以專注到1-2小時,係咪就應該唔系AD?? 佢平時又中意講野同咋咋跳,有無可能只系HD?

fixedstar99 發表於 14-2-7 19:15

咁精神科會唔會先做評估先,再開藥或轉介做訓練呀?

其他我唔知。
油麻地既兒童精神科係唔會做評估。我問過醫生,佢只會開藥(如果有需要),同埋轉介去醫院做訓練囉。
不過排到早期既服務就會停。

fixedstar99 發表於 14-2-7 19:18

係話對住CAC姑娘喊?要求加速排期,儘快見醫生嗎?
AD又好,HD都好, or ADHD都好。成份不同。
但果小朋友需要去做訓練嘛?仲執著成份?

我個仔5歲時己在政府cfm marginal ADHD, 不過冇官方的跟進, 小一尾又再排政府, 仲有排先到, 我地等不及就剛睇左私家, 開始試藥, 未知有冇效.

佢由細都有怪習慣, 所有的衫佢一定要剪左label(內面的) 先肯穿, 又極不喜歡一些粗糙的材料做的家私, 所以就算小朋友細, 如果有一D固執得離奇的行為都係要小心的. 反而自己要選衫個D就不是, 可能是自理強些.  

不過如果長假後同病中都會有倒退的可能, 此是過一陣又冇事, 不同的.

HaYi 發表於 14-2-13 10:16
我個仔5歲時己在政府cfm marginal ADHD, 不過冇官方的跟進, 小一尾又再排政府, 仲有排先到, 我地等不及就剛 ...
呢個小朋友,好明顯係粗糙既材料,令佢皮膚不適,呢個係感統問題。

HaYi  對呵, 不過其它粗糙的野如沙佢又冇事照玩的.  發表於 14-4-15 13:40
‹ 上一主題|下一主題