用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: iriskwokmama
go

留班 [複製鏈接]

回覆 pipip929 的帖子

有一次學校活動,有機會同學校高年級的同學傾計,我聽個G.6的同學講,佢爸爸、媽媽都係做中學老師,佢話佢爸爸、媽媽都話WKF深,特別係英文科比出面深2年。

我唔知係唔係,但我自己由我小朋友G.1開始已經覺得深。 總之我覺得識小隻字都唔得。

pipip929  係啦, 有無補底架?  發表於 14-3-14 11:51
sammysnake  請問學校有沒有補底班給跟不上進度的小朋友?  發表於 14-3-13 22:54

edwinho123 發表於 14-3-13 13:08
回覆 pipip929 的帖子

有一次學校活動,有機會同學校高年級的同學傾計,我聽個G.6的同學講,佢爸爸、媽媽 ...
請問學校課程深的程度, 係咪每年增加及難於在外安排補習(因教法與傳統有異)? 而且喺EK 睇其他用家意見, 都係多閱讀, 多做網上練習問題便不會太大...

我的大女好鐘意學習,或多或少是自發性,我沒有加以補習壓力及催谷,就是讓佢多看課外書及買OXFORD READING TREE 系列 (唻緊9月G1);學校的課程是否循序漸進?初時我諗住WKF 的英文學習OK, 現同佢地多睇中文課外書~~

無錯,係WKF一定要多閱讀,趁小一至二,功課無咁多,培養閱讀習慣

我女小四,今年本英文書,好多生字.....個個家長都話深...不過係一本好書,值得嘅
真係有深兩級,不過我女有閱讀習慣,平時writing都ok,但reading就偶有失手(無得捉摸嘛),不過都吾係十分差,佢無補習,有感出面d課程吾啱,考試就自己跟。同埋,這陣子突然覺得佢中文認字強左好多,上年仲係濛查查,我諗都關睇書多事。

做網上練習一定好過吾做,不過我女上P4後,做少左,因無之前咁多時間,&佢情願睇書

idy926 發表於 14-3-14 14:44
無錯,係WKF一定要多閱讀,趁小一至二,功課無咁多,培養閱讀習慣

我女小四,今年本英文書,好多生字..... ...
多謝分享~~一直外傳WKF 中文程度淺,今年學之園旺角分校校長同家長分享,話同WKF 小學校長傾過計,WKF 小學校長指來年G1會加強中文培育...希望我的小朋友會盡快適應啦^^

回覆 edwinho123 的帖子

以前有,現在冇。
我都希望學校有噃,因小朋友成績麻麻地所以有請人補習,補習老師淨教一份phonics功課都教成粒鐘。自己教冇咁嬲!因為放學後,淨係做功課都好忙。如果一本功課教一粒鐘,咁咪冇晒時間囉。

sammysnake  現在每天花多少時間做功課?  發表於 14-3-14 20:54

我孩子今年Grade 6, 一向都冇特別補英文, 但今年我覺得自己教有點吃力了, 因為很多深字, 而且作文要求又高,終於請了個英文老師(中學英文panel)上門教,很感恩老師很有經驗,教得好好,so far 我都好滿意。
我跟老師傾過,他也說孩子學校教的東西, 一般是在中學才教, 而且滲入了英國文學成分,我沒有讀過英國文學所以不懂呢!

不過, 孩子的grammar較弱,比傳統小學同級的差, 所以要加強

請問小朋友在高年級有學習壓力嗎?還有學習的興趣及動力嗎?
深淺與否我覺得問題不大,但學得其所,適得其法比較重要!最怕傳統學校教淺考深及填鴨式!

回覆 sze0203 的帖子

高年班學的東西真的深了, 加上我孩子中英數三科都是split class,所以老師要求也相對高一點,我孩子也有壓力,但學習興趣暫時尚能保持。

以英文writing考試為例,考的都是老師教過和練習過的,如上學期考Letter of Complaint, 他們在課堂時己學習過寫一篇投訴信, 考試writing就是寫一篇complaint letter,所以不會教得淺考得深。

中文科就較難溫習, 因沒有考試範圍。

回覆 KeiKeimom 的帖子

沒有考試範圍?

pipip929 發表於 14-3-15 14:22

沒有考試範圍?
係呀,因為考語文基礎能力,所以是沒有範圍的。我覺得這樣不會有考試壓力,不過平日要保持一定的水平,多讀多看多寫。

pipip929 發表於 14-3-15 14:22

沒有考試範圍?
中文科考試一向是沒有考試範圍的,但今次中期試老師給了我們考試範圍,而且還有mock exam呢!

edwinho123 發表於 14-3-12 18:59
各位

我本人都有呢個問題,好擔心自己的小朋友會留班。
WKF小朋友普遍中文是較差的

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼士給我們低年班家長? 我暫時覺得學校功課量都oK,但中文教的同考尚有點距離,因為罘有中文同常識用中文教,小朋友不能很快build up 詞語同運用. 英文似乎好一點,但vocab的build up 似乎好靠家長自己train.

功課要花幾耐真係因人而異,我嗰隻唔專心加慢吞吞,三份功課都可以磨你個幾兩個鐘架。其實學校policy 每科within 30 mins cai.

Doray 發表於 14-3-16 17:35

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼 ...
小兒的成績不算很好,只是中上,因為他很小看書,喜歡運動和打機,中文也弱,很多錯別字。
我建議你從小培養孩子閱讀習慣,我見他成績很好的同學都是閱讀大量書籍,所以中英文程度很高,作文內容豐富,詞彙生動呢!

sze0203  多謝提點^^  發表於 14-3-17 09:36

謝謝題點,這方面也要讚讚學校,小朋友入讀後reading skill 的確進步不少。

Doray 發表於 14-3-16 17:35

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼 ...

但好多家長覺得,有時split class教得太快,有的比較難跟,尤其Math,原班反而詳細d

KeiKeimom  是的, split class不但只教得快一點,而且功課也多一點,特別是數學科呢  發表於 14-3-18 23:12

回覆 idy926 的帖子

謝謝謝分享。

回覆 Doray 的帖子

謝謝您們的分享!

回覆 idy926 的帖子

請問SPLIT CLASS 係點架? 點SPLIT 法?

THANKS.

‹ 上一主題|下一主題