用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

留班 [複製鏈接]

星期六收到成績表,全部都合格,但老師話如果成日成績表都係C,要注意有留班可能,想問有冇人有留班經驗,係味全部C都可能留班呢?
   0    0    0    0

回覆 iriskwokmama 的帖子

現在要面對的問題不是怎樣會留班,我想應該是怎樣改善學習。她在學習上遇到什麼困難,你們和她温習時怎樣?英文、中文和數學在那方面有困難?
BC

回覆 hungchan1234 的帖子

謝謝回覆!我現在正努力協助小朋友去改善,只是想知道如果最終也是全部合格,但是marginal pass, 是否都會留班?

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差

除非成績太差,以前唔會強制留班,但新校長唔知會唔會改變方針,好難講,不過我相信全部C不至於留班。合格都要留班,拿D的人怎麼辦?全部留班有那麼多位嗎?機會不大。

聽過老師曾經建議某小朋友留班,但家長拒絕,最終都升了班。

回覆 mother904 的帖子

thanks for your reply.

回覆 iriskwokmama 的帖子

中文閱讀理解,我自己會買練習給她做,英文我會買Grade 3新加坡英文reading給她做,我覺得學校reading真是有點深,慢慢來,不要急,一星期一篇,做好然後再解釋,數學我們在數研補,佢buy呀,成績有進步!你可一試!
BC

Thanks for your advise!

引用:回覆+hungchan1234+的帖子 中英文主要是閱

原帖由 iriskwokmama 於 14-01-26 發表

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差 ...
平時小朋友多看書嗎,中英文理解除買練習,睇每日一篇有助。數學睇鍾,我細時教極唔明,未掌握到啫,你try try數硏,我女返緊,教佢概念,方法,原理,佢現在k3,由3+3計唔到,現在20以內加減,另外一d概念嘢有好大進步,當然,我女兒計數始終能力問題不能同其他小朋友比較,佢進步到達正常k3水平已經好開心。至於文字題,同語文能力有關,英文理解能力提升自然ok。希望你小朋友有大進步。

派左成績表,仔仔成績都係一般。副校長特登過埋來傾,話仔仔英文閱讀理解吾得,要加緊練習..佢話上中學有一定要求,仔仔讀小五,如果升吾到中學真係死得。
王錦輝的英文閱讀理解很深,果D問題我自己都會答錯。如果你看看其他學校的閱讀理解,就知道淺很多。不過,學校的默書串字就吾夠其他學校多。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

rayhong9 發表於 14-1-28 19:10
派左成績表,仔仔成績都係一般。副校長特登過埋來傾,話仔仔英文閱讀理解吾得,要加緊練習..佢話上中學有一 ...
我也覺得英文閱讀理解很深, 我兒子小六,我有時同他一起做,常常也教錯他呢!幸好孩子說“不要緊,錯咪錯咯,錯了我地一齊學咯”

happylala  仔仔想法好正面呀!值得表揚!  發表於 14-2-1 23:18

deleted

我女4年班,我都想知有邊d英文閱讀理解啱程度,而且答案吾係咁直接,要經過思考同轉下彎的,比佢做下,因為學校d reading真係幾深,答案亦吾係咁直接,我女剛跌到B-,好邊緣   mouth:" />~~~ 係咪新加坡的會適合些?

樓主,數研我都有朋友仔仔補左後幾有進步

我也想要問問應該怎樣解讀份成績表?! 如果B-也算是邊緣,咁作為一個一年班的家長,是否應expect 小朋中英數三科也要有A- 或者B+ 先OK呢 ?

KeiKeimom  我覺得B-不算太差,我見有些同學那C或D呢!  發表於 14-3-16 13:57

醒目開學勳章

iriskwokmama 發表於 14-1-26 22:23

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差 ...

學校網上練習,中文閱讀理解兩個網站分別每日有一遍,每日都做下看看有沒有幫助?數學網上練習ixl有pre-k and k section,我地都可以做,試下由淺易做起,打好個基礎

Doray 發表於 14-2-5 18:11
我也想要問問應該怎樣解讀份成績表?! 如果B-也算是邊緣,咁作為一個一年班的家長,是否應expect 小朋中英 ...
邊緣係我自已覺得啫,其實我都吾知即係等如幾多分,不過試過math錯1條巳經跌一個grade,所以有些媽媽話吾洗咁執著

回覆 idy926 的帖子

Thank you very much for your reply.

各位

我本人都有呢個問題,好擔心自己的小朋友會留班。

據我所知真係有小朋友Grade 1便留班。

我小朋友今年grade 3,無論中(我小朋友中文最差)、英、數都比grade 2時深了很多,老師要求又高咗,特別係英文作文。

我試過給他做TSA卷時,又覺得做出嚟成績不錯。我試過給小朋友做美國grade 3 level的英文卷都ok的。但家長日的時候,副校長都有見我的小朋友,叫小朋友要多看書。因為升grade 4時科科都會好深。提醒我小朋友要提升中、英文閱讀能力。

下星期便開始assessment,希望各位小朋友考到理想成績!

回覆 edwinho123 的帖子

請問.中英數係 點深法?  

有無具體D例子?

THANKS A LOT

‹ 上一主題|下一主題