用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 唸口黃定係真識0-10,A-Z
樓主: cwtlovelkm
go

唸口黃定係真識0-10,A-Z [複製鏈接]

回覆:唸口黃定係真識0-10,A-Z

其實甘細真系冇必要比佢記架,想佢識只因為家長想認叻!

回覆:mybabycullen 的帖子

回覆:cwtlovelkm 的帖子

識唔識其實都係睇有冇教,認A-Z和1-10 我識的小朋友通常是20-22個月左右識, 如果肯教其實背和認唔難,但理解是另一回事。我冇成日教阿女,佢都識數 1 2 3和 7 8 9 10 (通常我叫佢等會數十下),意義佢唔係好識但知道後啲係多啲。其實正常的小孩,一般兩三歲才理解數量的意思。

我囡歲半已識a-z, 1-10, 而家2歲半可指住物件數到30, 同工人姐姐完全溝通到, 好似佢會話, I wake up now, and then eat, and then shower,中文, 認到, 大,小,天, 地, 花, 草, 人, 牙, 口, 月, 日, 衣, 果, 石, 一, 車, 但佢社交唔好, 唔同小朋友玩, 所以就算識都冇咩幫助架... 我唔係monster parents, 呢d都係返學學左, 佢返屋企講, 我先知佢識

我小朋友,接近3歲時,已懂串10個左右英文字,dog ,cat, goat, cow, duck等等,
明白理解300個左右英文字!能讀家姐3年級英文默書範圍!懂10以內加數!
但他面對群體時,十分被動及害羞,言語delay,怕表達自己,同其他人說話,細聲到聽唔到及全身崩緊不安!大小肌很弱,由歳半開始,自我學習雙腳跳,要到3歳先成功雙腳離地跳,足足學左年半,
執筆畫線,接近冇色,塗鴉上色,沒有自信,在課堂上不肯合作完成!
就算能讀,串,理解,也沒有作用!
幸好,K1時慢慢打開心窗,講嘢終於有D聲!起碼老師同學聽到少少
能均衡發展,開心學習,才重要!

回覆 max00mini 的帖子

完全同意!

vivianho35 發表於 14-4-2 10:36
我囡歲半已識a-z, 1-10, 而家2歲半可指住物件數到30, 同工人姐姐完全溝通到, 好似佢會話, I wake up now, a ...

女仔識唔出奇,加上聰明,學嘢會好快!你囡囡係學校就能學懂回來!最少你幼稚園都可以比較輕鬆!
相對男仔,最少慢半年,所以有D小男孩會比人覺得有D傻傻哋,尤其併落女仔道!
每個小朋友發展唔同,跟住小朋友步履係最好!

一樣強好多另一樣會弱,放多D時間比佢同其他小朋友一起玩!社交,始終係累積經驗,有D女仔比較慢熱!要好多時間去建立同人嘅安全感!

回覆 wan_sosin 的帖子

謝謝你!
我會盡量爭取多d時間比佢同人地玩, 所以我黎緊會做一陣子ftm, 同佢出多d去...

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 謝謝你!我會盡量爭

原帖由 vivianho35 於 14-04-04 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

謝謝你!
我係FTM,以我所見,FTM嘅小朋友安全感同情緒都會比較穩定!
呢到都有媽媽講,小朋友發展要全面,幾早識晒ABC都好,都要發展其他嘢!其實BB階段學得快,忘得快!
我聽過有家長專登帶個一兩歲小朋友去外國住一年,想佢學到英文,誰知一年後返HK,無咗個語境,轉眼好多唔記得!

我仔勁鐘意英文字母,而家二十個月,由一歲時發現佢識幾個,我們就不停唱歌同寫a-z, 未到歲半佢已全部認得,而家自己排列大小階a-z, 佢日玩夜玩abc, 佢唔好玩車玩波,鐘意玩abc同叠積木,叔叔教佢一次已學會玩層層叠,我覺得係睇小朋友鐘唔鐘意果樣野,佢鐘意你又肯花時間教佢同佢玩就會識,我覺得小朋友自理能力好更值得表揚,我仔之前都肯自己食下飯,而家一見到個碗就講"媽媽筆", 要我餵,又唔肯用potty 我想show off 呢d,多過佢識abc 同數數!!

‹ 上一主題|下一主題