用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點教A仔數數 和 顏色?
go

點教A仔數數 和 顏色? [複製鏈接]

個仔成日自言自語,背ABCD, 和DVD內的英文生字。我想他所以如此,是對外間世界不了解, 唯有present自已理解的東西。

所以我想, 除教他生字的真正意思外 (如 dog 要指住隻狗),他要學其他東西。例如數數和顏色。

我會教他數餅仔,和看交通燈。
數字好D,但顏色他好似好難學, 每次都發老脾。

你們點教A仔數數 和 顏色?

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點教A仔數數 和 顏色?

未住先,佢有無色盲?我仔盲得好勁好彩佢無發老脾

回覆:rd21gn54 的帖子

我個仔兩歲時又係唔識認顏色,我哋以為佢色盲!可能學校又教下佢啦,同埋我地有買有關顏色的書。佢除左abc 書之外佢會自己睇下,大大下過幾個月就識啦!慢慢來吧。

系啊,我個仔都系色盲,初時以為認知都有問題,原來跟本看不到,點教吾識

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問你們如何發現小朋友是色盲?還是佢地未識講?兩者點分?

留意下小朋友填色是否經常全幅填種色

我個仔油樹,樹葉樹幹同油奇怪色,教他樹是綠色 他問邊支系綠色,樹葉樹幹全油綠色,告訴他樹幹是啡色,整棵樹油啡色

後來驗眼才知道原來他分 不到,在他眼中,樹葉樹幹是同色的,

印不同颜色给他做顏色同型狀给他配對,若能每次配到應不是色盲,苦做不到就要找醫生檢查,我以前上私人S位時,有個小朋友唔識講,但他家長说他可配10多種颜色.你可試試,我仔最初我做反斗城買了一個四色鎚仔遊戲,他也衹能配對講唔到,但兩個月後講到,比D耐性,我仔K1有D同學仔重講錯.

數數量可以照教,我仔3歲時有教但好以教唔識,現在3歲10個月,可分1至20數量,唔使太心急,參考下以下条 LINK
http://youtu.be/YSOkl9sXXKw

http://youtu.be/y4ghOXnq4vU

回覆:點教A仔數數 和 顏色?

我兒最先學識嘅係顏色,因為佢太鐘意食藥又成日病,每次餵藥時我會講個隻藥係咩色,中英都教,到佢識講嘢時把我教過嘅中英文都爆晒出黎,比同齡知道的顏色還要多。試下從佢地鐘意同常接觸的東西入手。

鐘意車就每隻色嘅車印張圖咭日日講,試下。

thanks

引用:未住先,佢有無色盲?我仔盲得好勁好彩佢無

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-24 發表
未住先,佢有無色盲?我仔盲得好勁好彩佢無發老脾
請問點樣check個仔係咪色盲?

親子童讀樂

可以玩唔同色既夾仔
‹ 上一主題|下一主題