用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問如果係政府評估中心做TEST,係咪唔會知分數架? ...
go

請問如果係政府評估中心做TEST,係咪唔會知分數架? [複製鏈接]

2    0    0    0

你可以付五百多元取一份full report自己保存。學校方面,在你的同意下,學校可以用你囝的case no. 直接向政府取報告。

心理學家亦會給你一份簡單報告(不用付錢的)說明你囝囝的學習問題/情況。
for every one criticism, three positives must be given.

你囝三月見的是心理學家嗎? 他已可做評估喎,除非你見的只是姑娘啦。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 vienchan 的帖子

即是見心理學家,他會決定要做甚麼評估的了。應該不需要再轉介,因為智能測試本來就是心理學家做的。至於會否知道分數,其實分數不是太重要的,134或138, 分別不大。反而是小朋友的智商在那個範圍吧?
有興趣可看看這網站的解釋:
http://www.hoagiesgifted.org/highly_profoundly.htm

這網站不是獨一權威,只是一個參考罷了。

不同程度的資優小朋友,會有不同的教育需要。簡單的只需要給予拔尖課程就可滿足小朋友,IQ很高的那些可能需要考慮跳級,甚至特別抽出來組成一個資優班之類之類。

引用:你可以付五百多元取一份full+report自己保

原帖由 lillymarie 於 14-01-24 發表
你可以付五百多元取一份full report自己保存。學校方面,在你的同意下,學校可以用你囝的case no. 直接向政 ...
我打去問過,cac話full report冇分數,是不是真的?又話拿full report要俾$560蚊同要俾原因,好似好harsh咁,其實我都想知詳细報告

引用:回覆+lillymarie+的帖子 去完學童健康中心

原帖由 vienchan 於 14-01-24 發表
回覆 lillymarie 的帖子

去完學童健康中心,醫生話排期見心理學家,排期紙上寫「心理評估」,其實即係見咩 ...
請問點先會轉介睇政府做評估?
是懷疑資優都可以嗎?

PallasChu 發表於 14-2-14 19:46
請問點先會轉介睇政府做評估?
是懷疑資優都可以嗎?
我囡之前在政府做過評估,
其實當初佢係因為被診斷為有焦慮症及強迫症,
於是邊睇私家的遊戲治療(但好貴~),
一邊排政府, 目的係諗住睇佢情緒問題的...
排左差不多成年,
終於見到心理醫生, 心理醫生就即日決定同佢做智力評估,
最後話阿囡係資優...
(雖然我到而家都唔太覺得..佢實在無咩係特別叻...我只係覺得佢整體上有小聰明ONLY)
至於份報告, 的確無分數的,
只係將阿囡的情況簡略咁分左幾個部份(唔記得兩定三PART),
話佢每PART屬於咩GRADE,
然後話綜合來說咩GRADE咋,
不過我無攞詳細報告....所以真係唔知價錢..

‹ 上一主題|下一主題