用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???   [複製鏈接]

林護現是很 top 的中學, 入大學率同一線名校看齊,   我覺得你住近仁立就入仁立, 因KTS 將來升中亦不是絕對有把握, 不如把車程時間用在仁立的學習, 入到林護是最好.  

回覆:HaYi 的帖子

林護好top, 又免費, 又近

回覆:HaYi 的帖子

Thx.

引用:林護現是很+top+的中學,+入大學率同一線名

如果小朋友本身學術好好,好喜歡看書,我會選仁立,目標在林護。

入到林護真係要付出很多,我有兩個街彷一個男一個女都入讀林護,男仔經常自言自語而女的要睇住醫生食住減壓藥,真係好難頂架。

Yanamami    發表於 14-11-21 09:09

回覆:Bigtaoc123 的帖子

有幼稚園家長問仁立定KTS, 妳地睇番依個post啦!

引用:以學術,運動同音樂,邊間好d+??? +

原帖由 Bigtaoc123 於 14-01-23 發表
以學術,運動同音樂,邊間好d ???
20 分入到仁立?

其實宜家唔止揀小學,同時揀緊中學。以我理解:
揀仁立,99.9%目標係林護;個個自行甲一都寫佢,老實講林護收得幾多?唔好忘記仲有仁紀同其他葵靑荃band1生吼住。入唔到會派左去邊?
揀kts, 99%志不在一間林護而是一级神校如dbs, dgs, la salle, st paul coed, st paul ... 以上講既好多要去考要比錢。但同樣可跨區自行林護成功,只要你相信孩子在全港排名夠高。

回覆:仁立小學 vs KTS

大家都focus 係入到既中學有幾好,不轉個角度睇如果能力較弱個班同學派到個區咩中學!即有冇校風好的band2學校!?

happyapple 發表於 14-1-28 17:38
當然無論讀邊間都要努力,但學校的支援是不同。有些是有精英班,人力物力幫拔尖,有些甚至棄底;有些是不分 ...
同意, 見仁立網公佈派位數字都知一二 !只公佈派B1的成積, 其他一律無

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-01-23+發表

原帖由 DevilPig 於 14-11-21 發表
20 分入到仁立?
Yes. 上年既事。二間選一間讀。

But as far as I knew  one person who graduated from Lam Woo many many years ago, but it seem that this school can only educate children with good academic result only without developing their ethnics.  

以我所知仁立精英班係超谷!因為精英班100%會target林護。入仁立,你要make sure 入到精英班,爭崩頭。

引用:以我所知仁立精英班係超谷!因為精英班100%

原帖由 JenLau88 於 14-11-21 發表
以我所知仁立精英班係超谷!因為精英班100%會target林護。入仁立,你要make sure 入到精英班,爭崩頭。

...
讀精英班都未必升到林護。

引用:Quote:原帖由+JenLau88+於+14-11-21+發表以

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-22 發表
讀精英班都未必升到林護。
是啊,剛有位朋友兒子,都係叻仔,讀仁立,都升唔到林護。
所以入仁立雖然有聯繫林護,但競爭非常大。

:wave:

仁立

引用:大家都focus+係入到既中學有幾好,不轉個角

原帖由 kirstyau 於 14-11-21 發表
大家都focus 係入到既中學有幾好,不轉個角度睇如果能力較弱個班同學派到個區咩中學!即有冇校風好的band2 ...
Totally agree.

由仁立仁紀上林護,競爭超大。我唔記得exact percentage, 但肯定唔過3成。

要搞清楚究竟有幾多%上到林護先至好「因為林護而捨Kts揀仁立。」

‹ 上一主題|下一主題