用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一讀默
樓主: lauwingtai
go

小一讀默   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 14-1-23 00:29
吹毛求疪的填鴨教育,
Totally agree!

回覆:喇X小一第一次讀默, 家長選「神校」前的心理準備

其實津校都是一樣的嚴謹,我個女小一都成日比中文老師捉無勾。小時嚴謹是好,如果到大先改就難

回覆:1773 的帖子

間間都是,看字的頭一劃是一橫?逛字狗爪邊錯就明顯d ,在我學校唔止扣十分

默書之前應該有抄生字嗎?若有,他已有機會去學。其實好多小學都會執筆劃,因為他們要學打字。若錯了就很難輸入。加上教統局係有網頁指引小學筆劃的。

我知,選錯學校

幾乎間間學校,響小一小二階段,都係執中文字執得好緊。

醒目開學勳章 王國長老

我女十年前讀真光幼稚園,已經係捉得咁緊。例如個「門」字,一定係用「寫兩個日字」咁寫,如果開口位唔開,tick位唔tick,俾老師發現筆順唔岩,即錯

lauwingtai 發表於 14-1-22 19:23
知道錯在哪裡嗎?

"逛"字明顥錯在狗爪邊的一撇穿了,"看"字不太確定, 個人覺得比較合理原因是第一劃是寫了"斜"而不是"撇"

有人話"目"字第二劃係"橫折勾", 因為無勾所以錯; 我覺得唔係呢個原因囉, "橫折勾"個"勾"只係"楷體毛筆書法"上的美觀性較高, 並唔係"正確"筆劃, 而且只要你轉用其它字體, 都未必會睇到呢一"勾"  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-01-22+發表

原帖由 fsforth 於 14-01-22 發表
老師有責任感和工作認真
認真其實係要讃賞,給予鼓勵及肯定才對!

rainbowcov    發表於 14-1-23 09:45

中國象形文字真是有深度, 兩個字已經引起家長這麼多討論! 再次印證求學就是求分數。

rainbowcov  哈, 呢個就係香港教育的理念。  發表於 14-1-23 09:45

想問喇x算是神校?

hkpapa852  喇X唔算神校?! 咁你覺得邊D先係?  發表於 14-1-23 10:44

其實我認為捉得緊係好既, 因為中文係我地中國人既文化傳統.  但係依家香港教育既問題係, 小學一套, 中學又另外一套, 大學更加離譜.    中學已經唔再重視中文字, 只要你個字望落去似樣, 老師都比你過.  試問我地大人, 有邊個仲記得小學教過既一筆一劃呢. (除了那些從事教育的人).  我自問真的忘記了看字的正確寫法了.      

引用:吹毛求疪的填鴨教育,

原帖由 AgapePa 於 14-01-23 發表
吹毛求疪的填鴨教育,
最難教嘅係家長

又要威,又要戴頭盔

lauwingtai 發表於 14-1-22 19:23
知道錯在哪裡嗎?
所有津貼初小對筆劃要求都很高, 錯了就是錯了.就算小兒讀的地區普通小學, 以上2個字都算錯.
很多字原來我都寫錯, 慢慢把錯的字誤以為是對的, 幸好小兒更正我.而且第一次默書範圍都比這個多.

妳的小朋友字體很好, 很整齊,

問題系學校有冇同家長溝通用邊本字典為准。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

師 is also wrong;

For students, it's no harm if they can learn them right at the first time; the problem is the parents, we don't know what's right. My kid said why I don't the correct writing; I replied our teacher not as good as you have now.

回覆 lauwingtai 的帖子

有一個筆順網, 看看個"看"字點寫.

http://stroke-order.learningweb.moe.edu.tw/characterQueryResult.do?word=%E7%9C%8B
‹ 上一主題|下一主題