用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
樓主: 执子之手414
go

真心希望小朋友可以學簡體字   [複製鏈接]

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔比任何一位媽媽少。我自己教小朋友中英數,而且教得快過學校,小朋友亦接受得到,學起上來無難度;參加比賽,符碌拿到十幾個奬杯返來;每個星期日我哋都會返教會,要小朋友學做一個有用,有愛的人。點解話想學簡體就系想“走捷徑,不擇手段,去打劫先岩”? 讀書有捷徑嗎?請講來聽下。                                                            繁體是中華文化精華,我承認。但上面果位chowing 所講“番大6慢慢學”。大家唔覺得有問題?因爲大家睇慣左,現實中太多人甘樣講野。求其搵個同音字,數字或者英文字母就代替想寫的字;有位家長又講左個“干妹妹”的段子,甘低俗的野網上大把,唔只簡體,甚麼體,甚麼語言都可做出來;睇下香港學生的作文吧,不敢恭維……呢啲就系所謂的“捍衛中華文化”嗎? 個人覺得學簡體同中華文化無衝突。甚麼“愛”無“心”,甘我想知寫“机,与,郁”,唔寫“機,舆,鬱”問題在哪裏?                                                                      點解有人中文句中夹杂英文就得;有人話學英文重要過學中文,無人叫他移民去英國? 無人話捍衛中華文化?                                                         viv-viv,你講的比喻都好夸張。講到我系想教小朋友兩面三刀。乜大人自己可以寫,可以學,小朋友唔可以,就唔系兩面三刀? 大陸啲小朋友都系寫簡體,但寫毛筆字或其它專業領域就會學繁體,我唔見她們都系兩面三刀。相反我見到的是諾貝爾文學奬得主,莫言。 最權威的中文詞語釋義的字典《現代漢語詞典》簡體版裏面,每一個要詮釋的漢字後都有一個繁體,我識的大陸人全部識睇繁體,繁簡共存無問題。                                                                         我想節省時間如同着衫沖凉? 現今社會哪一項發明唔系為了方便省時?你銷毁晒佢哋啦!               以上都系我頗為唔明的邏緝。如果你話寫繁體唔比寫簡體慢好多,我by;小朋友自己唔覺得辛苦就得啦,我by;無甘簡單話學就學,我by……但如果用啲極唔恰當的比喻來歪曲我的用意(好簡單,舆其第時可以寫,而家都可以寫簡單啲) ,就講唔通。                               所以請要打横來講,用唔恰當比喻的人看清楚我的觀點先。                                                                 我的想法好簡單,份人亦好簡單,但有一樣野叻,就系會将遇到的唔好的野摒弃,将好的野留低,學之,取之。所以唔岩聽的說話我會忘記,有用的說話我會記住。                                     真系好夜啦,要教完小朋友,陪她訓着覺,打字又慢。晚安啦!

annie40  Dont' be sad.  Take it easy.  發表於 14-1-23 14:24

引用:我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔

原帖由 执子之手414 於 14-01-23 發表
我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔比任何一位媽媽少。我自己教小朋友中英數,而且教得快過學校,小 ...
點麽都分唔到段架?😣

無聊的爭拗。用簡體的大陸地區的中文水凖眞有那麽不堪麽?我看不然,好像恰恰相反。我喜歡繁體字,也要求孩子學,但中文的運用方面,事實證明差別無多。"殘體字"的叫法透露出一些人心中的负面情結,不言自明,路人皆知。很佩服执子之手大膽的設想,時間會證實或證偽一切。

既然樓主教子有方,咪由得佢囉,道不同不相為謀,大家無謂再爭抝了。
但我唔會比小朋友學簡體字。

先不理繁簡之爭,呢個問題講了無一百都有 幾十次。

寫多幾筆都話要幫小朋友減輕壓力,真係唔知家長點解覺得自己小朋友咁脆弱?自己以前公開試無寫個一個簡體字,大把時間剩,從來不信要用簡體字偷時間這套。

viv-viv  同意,應勞其筋骨,餓其體膚,才有大成。本人還在努力。  發表於 14-1-23 18:52

短短十幾年已經發展到好多小學都普教中了,“被同化”只喺時間問題吧?指日可待,又何需鼓吹,急於一時?

香港有香港的地方及歷史特色,小朋友長大後因各種原因及需要而學識睇識寫簡體字,無可厚非,但有穩固的繁體字根基喺必需的。

JustAParent 發表於 14-1-23 08:36
先不理繁簡之爭,呢個問題講了無一百都有 幾十次。

寫多幾筆都話要幫小朋友減輕壓力,真係唔知家長點解覺 ...
我十分同意。
不理其他人,我要求孩子在求學階段寫好繁體及充實字彙,簡體/殘體就容易辦。在社會大學就隨意!

viv-viv  絕對同意。  發表於 14-1-23 17:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

delete

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-01-22+發

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身 ...
既然喺咁, 你應同學校反影為何安排那麼多功課默書等, 而不是寫簡體去遷就。
有點本末倒置

执子之手414 發表於 14-1-23 03:46
我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔比任何一位媽媽少。我自己教小朋友中英數,而且教得快過學校,小 ...
明白您愛子之心,但文化依樣野,係應該要有佢嘅堅持,所謂擇善固執,有些東西係唔應該用時間去作考慮,作為中國人如果連這種文化都唔去靠自己去保護,難道又想讓高麗國幫手嗎?

执子之手414 發表於 14-1-23 03:46
我對簡體字持開放態度,是速記符號的一種。
其實簡體字真的不需要特別學,我都是在中學自己會看會寫,答卷需要加快的都只是常用的幾個字,可以當成速記符號。
內地已推行多年,我們沒辦法,唯有相就。小學階段應該打好中文根基,難得香港還有這個環境,你應該要珍惜。

十年文革已奪去我們太多珍貴的東西,真心希望你會珍惜目前所有

TMMA 發表於 14-1-22 12:28
可能是我老土,因我覺得繁體字很美,所以接受不到小朋友在學校學寫簡體字去代替繁體字。

十分同意!
我認為小朋友絶對要學繁體先,大個左佢為方便為快而寫簡體唔緊要,速記畫符號都係咁啦。我識睇簡體,但總覺怪怪的,明明唔同意思但用同一個字! 大陸為左普及文化,統一用簡體,等大眾易學d,易寫d,咁冇所謂,但現今社會冇必要啦。我反而希望中國大陸新一代應該轉學番繁體,寫簡體係方便d,但唔優美兼用錯字!

雖然有說簡體字叫殘字係好貼切-殘缺了的字,但講出黎就衰d囉,唔好咁叫啦!

执子之手414 發表於 14-1-23 03:47
點麽都分唔到段架?😣
可能Android 或EK 升級後亂咗碼?
抱歉,我中英夾雜了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有咁多負面回應,是因為樓主輕易把一個地區的最根本的文化(語文),看成一種可有可無,寫快 x%的一個低層次效益問題,而不考慮教育制度轉用簡體帶來的文化衝激。例如,中港矛盾漸多,香港教簡體字代表香港接受內地文化?在香港甚會有普遍的認同?這題目根本出得不好。

不是說不能學簡體,只是現階段不能成為香港主流。 at least it cannot be for the "wrong" reason. 快 x% 所以香港孩子每天多或十分鐘時間,明顯是 wrong reason. 快 x% 所以山區孩子可以少點文盲,則可能是 a right reason.

其他繁體簡體比較等,是大是大非的支折性問題,無助討論。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-01-22+發表那回

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
唔好盲目地甚麼事都将香港同内地分開講,而家講的是中文,中國人的中文,連外國人學中文都是學簡體,為甚麼 ...
我少時學簡體,現在2頭唔到岸……

所以就算孩子go iinternational stream also, 我要一間教traditional characters嘅

引用:有咁多負面回應,是因為樓主輕易把一個地區

原帖由 shadeslayer 於 14-01-23 發表
有咁多負面回應,是因為樓主輕易把一個地區的最根本的文化(語文),看成一種可有可無,寫快 x%的一個低層次 ...
簡體掃盲,可能都是錯。數字會說話, 根據中國國家統計局和聯合國公佈的數據,二千年,中國文盲人口還有近一成,全球排八九十, 固然遠差於臺灣香港,就連很多發展中 的貧困國家也不如。近幾年,內地經濟急速發展,同時間文盲數目下降至百分之四左右。

楼主,

你的第一篇来文写很得体, 只是简单的分享, 没有对错的!!!

请不要担心, 孩子的能力很强, 绝对能掌握好繁体文字, 日后通过各方面的文字交流, 很自然会看懂简体字了.

不要为孩子设想得这么周到, 人做他又做, 很快就可以了, 兜兜转转, 最终还要辛苦啊!关闭自己多一点, 永远保持好心情, 孩子就有福了!

ABC-DAD  得體這兩字好,公道  發表於 14-1-23 15:42

回覆 annie40 的帖子

对不起, 写别字了! 请关怀自己多一点, 其他不很重要!
‹ 上一主題|下一主題