用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
樓主: 执子之手414
go

真心希望小朋友可以學簡體字   [複製鏈接]

引用:回覆+执子之手414+的帖子 好心你去研究下

原帖由 HKTHK 於 14-01-22 發表
回覆 执子之手414 的帖子

好心你去研究下英文先啦,睇Shakespeare,外國中學都原文啦!
系我講錯,其實我系想講他的詩,因爲用晒“thy,thee”,所以以前學的時候覺得好難。

引用:中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生

原帖由 loveDD 於 14-01-22 發表
中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生,廠空空,麵無麥,運無車,導無道,兒無首,佇無腳,飛單翼,湧 ...
呢段野網上流傳左好耐啦。 我明呢個觀點,但我覺得無必要。語言是溝通的工具,想要知出處亦可以學,個人認為無衝突。

身邊人亦好多同我想法一樣,但原來上到呢度,甘多唔同意見。同大家辯論亦另我睇到好多唔同想法,以前只系在新聞見到人抗拒簡體字,身邊無人甘抗拒。香港是民主地,大家都有權堅持己見。我想小朋友學簡體唔代表我想她偷懶,唔代表唔想她學好中文。時代會變遷,如果有興趣,20年後再post一次,可能到時一切如舊,亦可能有了變化。

引用:其實考試局接不接受半繁半簡?+我的時代應該

原帖由 HaYi 於 14-01-22 發表
其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就 ...
好似中學以上可以寫簡體字。有錯請糾正。

引用:擔子真係又幾重既~走捷徑最舒服...日日返工

原帖由 janetlam74 於 14-01-22 發表
擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...
日日返工都辛苦架, 去攞綜緩或打刧岩晒!
而家好多香港人都會寫簡體,我想由頭學是我的想法同自由,在香港亦唔止我一個。你系度叫想學簡體的人去拿綜援同打劫,教唆犯罪呀?學簡體同你有仇嗎?

janetlam74  在香港,無人想看想學,我們只有被迫~有無人可以尊重下香港人的文化?!!  發表於 14-1-22 17:43
janetlam74  在香港亦唔止我一個......哈哈哈!!!  發表於 14-1-22 17:31

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 pandamommy 於 14-01-22 發表
人哋用比喻啫,用意只係指出其荒謬,唔係真係叫人咁做。無論寫繁定簡,記住,閱讀理解係好重要㗎!

...
叫我小朋友學簡體不如叫我小朋友去打劫? 呢啲比喻先荒謬,教唆犯罪系犯法的。啲人講野過分就唔好幫他兜啦!

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔比任何一位媽媽少。我自己教小朋友中英數,而且教得快過學校,小朋友亦接受得到,學起上來無難度;參加比賽,符碌拿到十幾個奬杯返來;每個星期日我哋都會返教會,要小朋友學做一個有用,有愛的人。點解話想學簡體就系想“走捷徑,不擇手段,去打劫先岩”? 讀書有捷徑嗎?請講來聽下。                                                            繁體是中華文化精華,我承認。但上面果位chowing 所講“番大6慢慢學”。大家唔覺得有問題?因爲大家睇慣左,現實中太多人甘樣講野。求其搵個同音字,數字或者英文字母就代替想寫的字;有位家長又講左個“干妹妹”的段子,甘低俗的野網上大把,唔只簡體,甚麼體,甚麼語言都可做出來;睇下香港學生的作文吧,不敢恭維……呢啲就系所謂的“捍衛中華文化”嗎? 個人覺得學簡體同中華文化無衝突。甚麼“愛”無“心”,甘我想知寫“机,与,郁”,唔寫“機,舆,鬱”問題在哪裏?                                                                      點解有人中文句中夹杂英文就得;有人話學英文重要過學中文,無人叫他移民去英國? 無人話捍衛中華文化?                                                         viv-viv,你講的比喻都好夸張。講到我系想教小朋友兩面三刀。乜大人自己可以寫,可以學,小朋友唔可以,就唔系兩面三刀? 大陸啲小朋友都系寫簡體,但寫毛筆字或其它專業領域就會學繁體,我唔見她們都系兩面三刀。相反我見到的是諾貝爾文學奬得主,莫言。 最權威的中文詞語釋義的字典《現代漢語詞典》簡體版裏面,每一個要詮釋的漢字後都有一個繁體,我識的大陸人全部識睇繁體,繁簡共存無問題。                                                                         我想節省時間如同着衫沖凉? 現今社會哪一項發明唔系為了方便省時?你銷毁晒佢哋啦!               以上都系我頗為唔明的邏緝。如果你話寫繁體唔比寫簡體慢好多,我by;小朋友自己唔覺得辛苦就得啦,我by;無甘簡單話學就學,我by……但如果用啲極唔恰當的比喻來歪曲我的用意(好簡單,舆其第時可以寫,而家都可以寫簡單啲) ,就講唔通。                               所以請要打横來講,用唔恰當比喻的人看清楚我的觀點先。                                                                 我的想法好簡單,份人亦好簡單,但有一樣野叻,就系會将遇到的唔好的野摒弃,将好的野留低,學之,取之。所以唔岩聽的說話我會忘記,有用的說話我會記住。                                     真系好夜啦,要教完小朋友,陪她訓着覺,打字又慢。晚安啦!

annie40  Dont' be sad.  Take it easy.  發表於 14-1-23 14:24

引用:我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔

原帖由 执子之手414 於 14-01-23 發表
我為左教小朋友所付出的時間,精力,金錢唔比任何一位媽媽少。我自己教小朋友中英數,而且教得快過學校,小 ...
點麽都分唔到段架?😣

大家的意見及支持我收到晒啦!多謝!

引用:+http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B1%89

原帖由 ABC-DAD 於 14-01-23 發表
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B1%89%E5%AD%97%E7%AE%80%E5%8C%96

新年就到,祝大家馬年行大運,仔女聽教聽話,學業進步

viv-viv    發表於 14-1-24 09:45
loveDD    發表於 14-1-23 20:50

引用:ABC-DAD+和+annie40+都係有道理,如我說過

原帖由 loveDD 於 14-01-23 發表
ABC-DAD 和 annie40 都係有道理,如我說過的過於激動的說話,但請执子之手414諒解我只是一心想保護中華傳統 ...
你唔好放系心,我都唔記得晒啦!

引用:真心希望你離開香港,唔好自己想衰影響埋人

原帖由 Sharon886 於 14-01-24 發表
真心希望你離開香港,唔好自己想衰影響埋人地衰!你想去鬼國冇人阻,落地獄罷!

...
你太睇得起我啦!我無甘勁可以影响其他人。只不過大家都認同應该心平氣和,各抒己見。

‹ 上一主題|下一主題