用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒(新蒲崗)及保良局何壽南
go

嘉諾撒(新蒲崗)及保良局何壽南 [複製鏈接]

4    0    0    0

貢獻勳章

實兩間都係呢區一線,好難話邊間最好,分別係多一科宗教同會考多一科,如果小朋友或家長認識該宗教會易教D,如果無興趣讀宗教,便是苦事,而何壽南在2015會搬到啟德新校舍,分別應該係咁上下,希望幫到

Katrina@Chan 發表於 14-1-22 09:14
如题 边間好
唔同網架喎! 嘉諾撒小學(新蒲崗)45網, 保良局何壽南今年43網, 出年34網。嘉諾撒計天主教宗教分, 何壽南冇宗教分。

你問黎報「自行」定「甲部」? 本身邊個網?

Katrina@Chan 發表於 14-1-22 09:14
如题 边間好
呢2間唔同區喎?

Net 45: 嘉諾撒(新蒲崗)
Net 43: 保良局何壽南 (變成 Net 34 in 2015)

係黃大仙區, 揀得保良局小學, 目標都係中學入保一, 因為有聯繫.

升中成績嚟睇, 嘉諾撒(新蒲崗)較公開 (學校網站有資料), 過去2-3年都有45%以上去到Band 1英中
揀何壽南除咗有機會入保一, 另一好處是日後中學網變咗九龍城, 又有多D Band 1 中學揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:嘉諾撒(新蒲崗)及保良局何壽南

那請問中華基督教會基華小學(彩虹區)net 45 又如何呢?請指教!

回覆 Katrina@Chan 的帖子

如果你C6係何小, 佢有冇升到保一先? 因為如果讀過保一, 就知佢好谷, 唔係個個都頂得順...

2ndsister 發表於 14-1-28 19:56
回覆 Katrina@Chan 的帖子

如果你C6係何小, 佢有冇升到保一先? 因為如果讀過保一, 就知佢好谷, 唔係個個都 ...
六年後升中,有保一聯繫就知道有幾好。

Katrina@Chan 發表於 14-1-27 17:31
其實本人住45区 但C6係何壽南畢業 所以比較下
何壽南冇宗教,以我所知,自行有舊生20分必入。
嘉諾撒就20分都要抽,15分冇行。

雖然何壽南谷d,但一鳥在手勝過百鳥在林。

Katrina@Chan 發表於 14-2-3 23:58
何壽南会係2015遷入新校34校網 但比較遠
何壽南遷入34網之後,升中學派九龍城區喎!嘉諾撒就派黃大仙區。

Katrina@Chan 發表於 14-3-18 20:40
保良局何壽南教育局評核報告排行全港首50名,而且之後有新教舍  都幾好

...
請問邊度睇到教育局評核報告排行榜呀?

Katrina@Chan 發表於 14-3-25 14:44
我冇keep條link 但download左落黎

謝, 但太小, 看不到。可email給我嗎?

回覆:lauwingtai 的帖子

Katrina@Chan 發表於 14-3-25 14:54
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2
謝謝你。原來這個嗎? 這不是教育局做的, 是某間出版社自己做的調查, 有參考性, 但不能盡信。無論如何, 都謝謝你回應。

Katrina@Chan 發表於 14-3-25 14:54
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2
呢份唔係"教育局"評核既報告, 只係間甚麼專業出版社用佢自己既標準整出嚟既排名..... 睇下算, 唔好當真.
想知中學好唔好, 去升中版睇/問下好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題